Dagindeling

Dat de dagindeling voor een Zuid-Europeaan er anders uit ziet dan voor een Noord-Europeaan, is wellicht geen geheim voor u. In Griekenland staat men doorgaans vroeg op, zeker in de zomer. ‘s Middags wordt er gedut, voor diegenen die niet de hele dag moeten werken, natuurlijk. Tussen 14u en 17u wordt je verondersteld om niet te veel lawaai te maken, zeker als er bejaarden in je flatgebouw wonen. Winkels zijn vaak gesloten. Daar staat dan wel tegenover dat je hier tot middernacht lawaai mag maken.
Ook zult u al gemerkt hebben dat de eetpatronen lichtjes anders zijn. Ik merk dat de meeste Grieken niet echt ontbijten. Ze grabbelen een koffie en een “tiropita” (kaastaart met bladerdeeg) mee op weg naar hun werk. De lunch wordt genuttigd rond 14:30u en het avondmaal pas nadat de zon is ondergegaan (na 20u, in ieder geval), omdat het dan koeler is en aangenamer om te eten. Daarom sluiten de winkels hier dan ook pas tussen 20u en 21u.

Aan dat ritme wen je wel als buitenlander: de omgeving legt het je op, maar ook het klimaat helpt een handje. Maar eigenlijk wil ik het daar niet over hebben.

Ik ben namelijk nog altijd niet echt gewend aan de benamingen van de dagindeling. Wat bedoel ik daarmee? Wel, een Grieks etmaal kent de volgende indeling: πρωϊ, μεσιμέρη, απόγευμα, βράδυ, νύχτα (ochtend, middag, namiddag, avond en nacht). Die indeling kennen we in België ook, maar wij plakken daar heel andere uren op.

  • De ochtend loopt hier tot min of meer 12 uur ‘s middags.
  • De middag duur van 12u tot 18u.
  • De namiddag duurt van 18u tot 21u (voor sommigen zelfs tot 22u)
  • De avond loopt van 21u tot middernacht
  • En de nacht… wel, tot de vroege ochtend, en voor sommigen is dat zelfs al 3u.

Enigszins anders dan bij ons, niet? Als ik dus om 18u het kantoor verlaat, wens ik mijn collega’s nog een goeie namiddag.
De begroetingen zijn ook anders. U heeft wellicht al καλημέρα (“kalimera”) en καληνύχτα (“kalinichta”) gehoord. Dat is gewoon “goeiedag” en “goeie nacht”. Maar er bestaat ook nog een καλησπέρα. Het betekent eigenlijk zoiets als “goeie avond”. Wanneer gebruik je die begroetingen eigenlijk? “Kalimera” gebruik je zeker in de ochtend, maar ik hoor mensen al vanaf de middag (12u, voor alle duidelijkheid) elkaar begroeten met “kalispera”. Dat klinkt na 6 jaar nog altijd een beetje vreemd voor mij, maar eigenlijk mag ik het gewoon niet vertalen.
O ja, en ter vervollediging: “kalinichta” gebruik je zo goed als nooit als begroeting, maar wel als je afscheid neemt (na 22u, wel te verstaan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *