Earth Hour

Ook Griekenland doet mee aan de Earth Hour actie, en de reacties hier zijn overweldigend. Zo overweldigend zelf, dat er procentueel meer Grieken dan eender wie anders de schakelaars zullen uit zetten op zaterdag. Worden verder ook in het donker gehuld: de Akropolis van Athene, de tempel van Hepaiston, de tempel van Sounion, de brug van Rio-Antirrio, de Witte Toren in Thessaloniki. En dat zijn slechts de bekendste momumenten. Over heel Griekenland zal het redelijk donker zijn tussen 20:30 en 21:30 op zaterdag.

Ook vanuit officiële hoek komt er veel reactie. De Patriarch van Constantinopel, Bartholomeos, ook gekend als de “groene paus liet al weten dat “het moment is aangebroken om het pad naar de zelfvernietiging te verlaten, want wij dragen de verantwoordelijkheid voor de milieucrisis. De gemeenschappelijke actie tegen het afwenden van klimaatverandering, is de ultieme uitdrukking van solidariteit en eenheid.”
Ook de Griekse president zal deelnemen aan de actie op zaterdag: de lichten van de presidentieel paleis zullen gedoofd worden.

Ministers werken zich uit de naad om toch maar te laten zien hoe milieubewust ze zijn. Er zijn rondzendbrieven gestuurd, het parlement zal zijn lichten doven en er zal een gratis optreden van Marios Frangkoulis worden gehouden op de Pnyx.

Allemaal heel mooi natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat Griekenland een belabberd slecht milieubeleid heeft. Nog steeds is er geen apart ministerie van Milieu. Nog steeds heeft het land honderden, zo niet duizenden, illegale vuilnisbelten. Nog steeds is de Asopos rivier, ten noorden van Athene, zwaar vervuild door zware metalen (hexavalent chroom, u bekend van de Erin Brockovich-geschiedenis) van de nabijliggende bedrijven. Die bedrijven zijn al eens beboet, maar ze blijven vervuilen, want het is goedkoper om hun afval te lozen in de rivier, dan via hun afvalverwerkingsinstallatie. Het is trouwens niet duidelijk of de opgelegde boetes ooit zijn betaald.
Nog steeds liggen de vakbonden van de openbare elektriciteitsmaatschappij dwars wanneer er plannen worden gemaakt voor milieuvriendelijke energie. Nog steeds worden de elektriciteisinstallaties van DEH aangedreven door zwaar vervuilende bruinkool. Nog steeds blijven de boeren van Thessalie grondwater oppompen, terwijl de bodem helemaal aan het verzilten is. Nog steeds is er geen bosbeleid dat de grote bosbranden in zomer degelijk kan aanpakken (gisteren kwamen de seizoensbrandweerlui op de straat om te klagen dat ze geen degelijke uitrusting hebben om het vuur te bestrijden). De lijst is eindeloos lang, en je zou van minder moedeloos worden.

Maar misschien zie ik het te pessimistisch en is de actie van zaterdag het begin van een mentaliteitsverandering?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *