Hopelijk hebt u allemaal een fijne kerst gehad (de mijne heb ik ziek in bed doorgebracht – gelukkig dat ik niet naar België ben gegaan, want dat zou pas frustrerend zijn geweest). Tijd nu om ons voor te bereiden op het nieuwe jaar. De Grieken zelf zien het nogal zwart en geloven niet dat 2006 beter zal zijn dan 2005. Dat blijkt uit een eurobarometer enquête, waar de Grieken als de grootste pessimisten uit komen. Dat heeft hier nogal wat reacties uitgelokt, en journalisten en sociologen hebben zich over het gegeven gebogen.
De oorzaak wordt gezocht bij de politici, de media, de vergrijzing en de maatschappelijke stagnatie. De “nieuwe” regering van Nea Dimokratia verwijt de vorige PASOK regeringen constant dat zij verantwoordelijk zijn voor de slechte economische situatie in Griekenland. Dit discours hebben we ondertussen zo vaak gehoord dat de gemiddelde Griek ondertussen geen enkele politicus meer gelooft. En ook denkt dat de politici niets aan het probleem kunnen doen, want telkens er kritiek wordt geuit op de regering, verwijst men weer naar de vorige regeringen. Tsja, zo kom je natuurlijk geen stap verder.
De Griekse media worden ook als de grote schuldige aangeduid. Enkel slecht nieuws verkoopt; en elke nieuwsuitzending duurt hier 1 tot 2 uren, waarin je alleen maar ellende en slecht nieuws ziet. Het lijkt wel alsof het hele land naar de haaien gaat, terwijl het om geïsoleerde incidenten gaat. Ondertussen zie je ook een telefoonnummer waarop je de nieuwsredactie kan bereiken. Dus iedereen die vindt dat zijn probleem nationale aandacht verdient, belt de redactie op en krijgt dan ook die aandacht. Verder ziet de televisiekijkend Griekenland ook elke dag economische schandalen, nachtmerries met bedorven eetwaren en handelaars die argeloze consumenten in het ootje nemen. Bovendien wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het buitenlands nieuws, waardoor de Griek denk dat dergelijke gevallen zich enkel in Griekenland voordoen.
De vergrijzing is ook een probleem: de meeste oudere mensen hebben een erg beperkt budget (904.850 van hen moeten het stellen met een pensioen van minder dan 400 euro per maand). Logisch dus dat ze klagen en dat zou aanstekelijk werken. Bovendien kunnen ze ook moeilijker mee met de veranderingen in de maatschappij (en Griekenland is de voorbije 10 jaar heel erg veranderd – ik herinner me in het begin dat sommige ouderlingen in de metro niet eens wisten hoe ze roltrappen op en af moesten).
Tenslotte de maatschappelijk stagnatie: Griekenland heeft altijd een min of meer protectionistische economie gehad, alsook een immens leger van ambtenaren. De wetten van de vrije markt (waar Griekenland toch zal voor moeten buigen) eisen dat die economie (en de wetten er rond) worden aangepast. Velen verzetten zich daar tegen, want ze zien hun verworven rechten verloren gaan.
Redenen genoeg om pessimistisch te zijn, misschien. Maar ik zie toch wel veranderingen ten goede. Hopen maar dat ik gelijk zal krijgen.