Nieuwe partij

Uit de talloze enquetes die de laatste tijd worden gehouden, blijkt dat de Griekse kiezer het vertrouwen in de politiek volledig kwijt is. De reden waarom toch nog meer dan 30% voor één van twee de grote partijen blijft stemmen, heeft meer te maken met de hoop dat een of andere bevriende politicus de kiezer een vaste job kan verzilveren in de overbevolkte openbare sector.
De klassieke kleinere partijene bieden geen enkel alternatief: er is een extreem-rechtse partij die de regerende Nea Dimokratia steunt en er zijn de links partijen die onderling bakkeleien over wie nu echt links is en wie de slippendrager is van PASOK (een zogenaamd socialistische partij).

Kan er iets veranderen in het Griekse politieke landschap? Er is een nieuwe politieke partij opgericht die net dat tot doel heeft. Drassi (Grieks voor “actie”) is een nieuwe partij die zal opkomen tijdens de Europese Verkiezingen in juni van dit jaar. De initiatiefnemers van de partij zijn Stefanos Manos, Giannis Boutaris en Vasilis Kontogiannopoulos. Deze drie zijn geen onbekenden in het politiek landschap. Manos is ooit opgekomen voor zowel Nea Dimokratia en PASOK en kan vooral worden omschreven als een liberaal. Boutaris is de stichter van het bekende wijnhuis en heeft zijn sporen al verdiend in het politieke leven in Thessaloniki. Ook hij neigt naar liberalisme. Kontogiannopoulos is nog minister van Onderwijs geweest in een vorige Nea Dimokratia regering.

Drassi wil vooral een partij zijn van het gezond verstand. U hoort misschien een echo van Jean-Marie Dedecker in deze slogan, maar Drassi is niet zo maar een doorslagje van LDD. De partij wil vooral een katalysator zijn er voor zorgen dat de Griekse kiezer eindelijk een politiek geweten krijgt.

Drassi heeft de volgende krijtlijnen uitgezet: de staat dient onafhankelijk te zijn, en goed georganiseerd. De staat moet functioneren en resultaten afleveren, iets wat nu niet gebeurt in Griekenland. Het gezonde verstand wil dat er concurrentie is op de markt (niet het geval nu, er zijn vele kartels die de prijzen kunstmatig hoog houden in Griekenland), en dat je niet meer kunt uitgeven dan wat je hebt zonder daarbij de toekomst van je kinderen in gevaar te brengen.
Bescherming van het milieu is absoluut nodig, de wetgeving moet goed functioneren en ziekenhuizen mogen niet worden bestuurd door commissarissen van politieke partijen of vakbonden, maar door hedendaagse bestuursorganen.
Leerkrachten dienen te worden gerespecteerd, ook in hun loonzakje, en scholen en universiteiten dienen centra van kennis te zijn en niet gebruikt te worden voor partijpolitieke doeleinden.
De Griekse landbouw dient zich af te stemmen op de klimatologische omstandigheden in Griekenland en kan zo kwalitatief hoogstaande producten op de markt brengen. Zo kunnen boeren inkomsten genereren, in plaats van te wachten op subsidies.

Drassi lijkt goed begrepen te hebben wat de Griekse problemen zijn. Of ze er iets aan gaan kunnen doen, valt nog af te wachten. Het is mogelijk dat de Grieken massaal voor de partij gaan stemmen in de Europese verkiezingen, maar dat betekent nog niet dat de nationale verkiezingen gelijkaardige resultaten zullen kennen, want dan geldt nog steeds het eigenbelang (lees: welke politicus zal mij persoonlijk een dienst kunnen bewijzen voor mijn stem).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *