Wanted

Vorige zomer leek het wel of we in een ander land woonden, maar dit jaar is het weer Griekenland zoals we dat gewend zijn. Vorig jaar tjdens de maand augustus gedroegen de Grieken zich voorbeeldig in het verkeer, we kenden geen stakingen, alles was netjes opgeruimd en vooral: er waren nauwelijks of geen bosbranden. Dit jaar is het anders: vorig weekend telde de overheid 172 bosbranden over het hele land, met de grootste in Rafina. Ondertussen is men er van overtuigd dat die brand is aangestoken, en de regering heeft een prijs op de hoofden van de pyromanen gezet: 100.000 euro indien men een tip kan geven die tot de aanhouding van de brandstichters leidt. Het lijkt het wilde westen wel.
Maar waarom worden er eigenlijk zoveel branden aangestoken in Griekenland?

Griekenland is -samen met Albanië- het enige land in Europa dat geen landregister heeft. De overheid heeft dus geen idee welke gebieden bossen zijn, of agrarische streken of bebouwde grond. Er bestaan wel notariële akten die aangeven dat een bepaald gebied toebehoort aan iemand. Maar de afmetingen van dat gebied zijn erg vaag (Nikos heeft een stuk land dat in het oosten wordt begrensd door het land van Giorgos en in het westen voor het land van Thanassis). Daar kom je dus niet ver mee. Daarom zijn er bouwheren die arme lui betalen om een stuk bos in brand te steken, zodat ze er nadien kunnen op bouwen. Het is niet legaal, maar de staat kan er niets tegen beginnen, want kan niet bewijzen dat het gebied bos was. Ik vereenvoudig het allemaal een beetje, maar ik hoop dat het duidelijk is waar het probleem zit.
Een dergelijk landregister opstellen, blijkt niet zo eenvoudig te zijn. De Europese Unie heeft al veel geld gegeven om het werk te doen opschieten, maar het is de Grieken nog altijd niet gelukt, met als gevolg dat het geld nu wordt terug gevorderd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *