Griekenland is steeds maar duurder aan het worden, zowel voor de toerist als voor de Griek zelf. Het is moeilijk te achterhalen waarom alles duurder wordt, maar gisteren zag ik een bijzonder interessante reportage op de openbare omroep. Men ging op zoek naar de redenen waarom alles duurder wordt, en de antwoorden waren verrassend! Ondanks het feit dat iedereen de invoering van de euro met de vinger wijst, is dat niet de enige en voornaamste reden.
Tot 10 jaar geleden controleerde de overheid de prijzen: op de radio werd bv. omgeroepen hoeveel een brood kost, en hoeveel een kilo bonen kost. Als de consument een produkt vond dat duurder was, wist hij dat hij bedrogen werd en informeerde hij de instanties. Nu zijn de prijzen vrij (iets wat de rest van Europa al langer kent), maar de modale Griek zou daar nog niet aan gewend zijn en koopt produkten zonder de prijzen te vergelijken.
Verder zou de Griek ook trouwer zijn aan een merk. De alomtegenwoordige reclame doet zijn werk dus goed. Hoewel Griekenland een consumentenbond kent, staat die hier niet zo sterk als in andere Europese landen. Toen die bijvoorbeeld een paar maanden geleden opriep tot een boycott van bepaalde produkten, omdat die te duur waren, hadden de consumenten de rekken leeggeplunderd voor de boycott van start ging.
Om deze, en nog veel andere redenen, zijn de prijzen in Griekenland hoger. De handelaar heeft namelijk gemerkt dat de consument bereid is om een hoge prijs te betalen en niet aan prijsvergelijking doet. De reden waarom de prijzen nog niet astronomisch hoog zijn, is omdat de BTW hier lager ligt dan in de rest van Europa. Maar de regering heeft al BTW-verhoging aangekondigd na de zomer. Ik hou mijn hart al vast…