Donderdag marktdag

MarktElke dag van de week is het wel ergens marktdag in Athene en Piraeus, en donderdag is onze buurt aan de beurt. Een “laiki agora” dient u zich toch wel enigszins anders voor te stellen dan een Belgische markt. De avond voordien zet de gemeente planken en stellingen klaar, zodat de handelaars die kunnen gebruiken voor hun stalletjes. De meeste marktkramers zijn hier vaak de producenten zelf, zeker als het groenten en fruit betreft. Vaak komen die van een heel eind buiten Athene, en beginnen ze hun stalletjes op te zetten tussen 4 en 5 in de ochtend. Ik kan me voorstellen dat je als boer uit de Peloponnesos niet veel hebt geslapen.

En vanaf een uur of 8 begint het geroep. De markt is een levendige gebeurtenis, die de laatste jaren wel een beetje van haar aantrekkingskracht heeft verloren. Vroeger was alles erg goedkoop, maar sinds de invoering van de euro is de markt flink duurder geworden. Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat er geen controle is op de prijzen. Op de markt geven groenten- en fruitboeren geen kasticket. De meesten hebben zelfs niet eens een kassa en houden de omzet van de dag in een plastic doosje! En als de klanten klagen (en dat doen ze) dat alles zo duur geworden is, dan is dat: “we hebben slecht weer gehad mevrouw”, “de hagel heeft onze oogst verwoest” en zo meer. Maar niemand die dat echt kan controleren. De vorige regering had een vrolijke frans als minister die persoonlijk de markten afschuimde en de winstjagers op de vingers ging tikken. Altijd goed voor amusante TV natuurlijk, maar nationale politiek is niet hetzelfde als dorpspolitiek.

Hoe dan ook: ik ga zo meteen mijn voorraad groenten en fruit inslaan, want de kwaliteit van de goederen op de markt is uitstekend! Tomaten uit Ierapetra, aardappelen uit Thiva, courgetten uit Nafplio…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *