Wijn

Naar aanleiding van een reactie op één van mijn vorige posts, wil ik graag één  en ander duidelijk maken over Griekse wijn. Voor de meeste toeristen is Griekse wijn helaas synoniem met retsina. Ik zeg “helaas” want retsina is nu niet bepaald een culinair hoogtepunt. Het wordt hier zelfs nogal denigrerend “wijn voor dronkemannen genoemd”, omdat het zo goedkoop is. En je krijgt er gegarandeerd hoofdpijn van als je er te veel van drinkt. In de vijf jaar dat ik hier woon, heb ik het niet 1 keer gedronken, en evenmin zie ik mijn Griekse vrienden naar de retsina grijpen.
Nog steeds zie ik echter toeristen in de taverna’s retsina bestellen, terwijl de meeste etablissementen een perfect goeie huiswijn hebben (chima genoemd).

Maar buiten die huiswijnen, valt er op wijngebied nog veel meer te beleven in Griekenland. De laatste 10 jaar is de kwaliteit van de wijn hier er met reuzeschreden op vooruit gegaan. De wijndruif doet het voortreffelijk in het Griekse klimaat. Voorlopig gebeurt alles nog kleinschalig, wat de wijn tamelijk duur maakt. Helaas, alweer, want mijns inziens is de Griekse wijn van de beste die ik ooit heb gedronken. Hier zijn een paar goeie soorten terug te vinden, en blijkbaar weet men in Nederland en België ook af van het bestaan van degelijke Griekse wijnen.

Waarom is Griekenland niet bekend om zijn goede wijnen? Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat de Turken (die hier meer dan 400 jaar geheerst hebben) het maken van wijn (en andere alcohol) verboden hebben, omdat die ingaat tegen de islam. Nu kan je vrij gemakkelijk illegaal alcohol stoken, maar wijn verbouwen is een ander paar mouwen. En zo is de traditie hier een beetje verloren gegaan en werd er nauwelijks wijn geproduceerd.

Een tip voor elke toerist: stap gerust eens een supermarkt of een “cava” (wijnzaak) binnen in Griekenland en probeer. U zal niet worden teleurgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *