Oenorama 2010

Na alle onheilsberichten over de Griekse economie, de ruzies tussen Duitsland en Griekenland en ander economisch nieuws waar je niet meteen vrolijk van wordt, is het weer eens tijd om een ander onderwerp aan te boren.

Griekse wijn, dan maar. Waar is de tijd dat iedereen Griekse wijn met retsina associeerde. Voor die associatie zijn de Grieken grotendeels zelf verantwoordelijk, natuurlijk. Hoe vaak zie je niet in de toeristische oorden: Greek Salad, Moussaka & 1/2 L of retsina: only 5 €! Bij de Grieken zelf wordt retsina vaak “dronkemanswijn” genoemd, omdat hij erg goedkoop is. Grote hoeveelheden retsina kunnen anders voor wel een vreselijke hoofdpijn zorgen.

Maar er is zo veel Griekse wijn. De voorbije 10-15 jaar wordt er hier op een heel professionele manier wijn verbouwd. En de resultaten mogen er zijn. Er zijn niet weinig festivals waar Griekse wijnen de grote prijzen wegkapen.

Jammer genoeg zijn vele Griekse wijnen niet echt goedkoop – natuurlijk is een goeie kwaliteitswijn dat nooit, maar het feit dat er hier slechts behoorlijke kleine hoeveelheden wijn worden verbouwd (er zijn slechts weinige wijnboeren met grote wijngaarden), komt de prijs natuurlijk ook niet ten goede.

Vele binnenlandse wijnen zijn zelfs voor de Griekse consument nog steeds niet bekend. Oenorama probeert daar al een tijdje zachtjesaan verandering in te brengen. Dit jaar wordt Oenorama 2010 georganiseerd van 12 tot 15 maart in Paiania – niet ver van de Atheense luchthaven. Op deze wijnbeurs kunnen kenners komen proeven, maar de beurs is ook voor het grote publiek toegankelijk.

Meer informatie vindt u op de site terug: http://www.oenorama.com/
Een opvallende zin op deze site, voor mij althans, is de volgende:
“Smoking is strictly forbidden within the exhibition. Please be advised that the Greek police will be administering random breathalyser tests on the roads near the venue.”
Het zal een hele prestatie zijn als het publiek zich aan het rookverbod op de beurs zal kunnen houden. En het zal nog een grotere prestatie zijn, als er inderdaad een alcoholcontrole zal staan in de buurt van de beurs.

25 thoughts on “Oenorama 2010

  1. @Bruno: in de Belgische supermarkten vind je heel gemakkelijk (redelijk) goede wijk uit de streek van Nemea, en die is echt niet duur. Het is ook niet zo moeilijk om Makedonische wijnen genre Naoussa (Boutari) of Tsantali te vinden. Idem voor (goedkope) muskaat uit Samos. Zelfs de Aldi of de Lidl bieden regelmatig Griekse wijn aan tijdens een “Griekse week”. Enkel voor topwijnen moet je nog naar gespecialiseerde winkels in Brussel.

  2. Zijn de wijnen van de Lazaridis familie niet verkrijgbaar in Belgie? Of van Ktima Alfa? Hm, dat zijn voor mij van de beste die ik hier al gedronken heb.

  3. Nog niet gevonden, Bruno.
    Maar zelfs in de Makro, kan je af en toe iets goeds vinden.

  4. @Bertinos: of naar Aken – daar vind je ook redelijk wat Griekse wijnen (en als je ze niet vindt, kan je ze direct in de winkel bestellen 🙂 ).

  5. Wow, dit is een uitstekende selectie van Griekse wijnen!
    En de prijs is bijna dezelfde met de prijs die je hier in een “kava” betaalt. Kun je nagaan wie er hier in Griekenland allemaal verdient aan die lekkere wijnen.

  6. Malamatina – Malamatina Retsina 0.5 L – 3.99 euro??? Dat is toch wel wat overdreven voor een ‘dronkemanswijn’ ;).

  7. Tsja, maar wie drinkt nu retsina in het koude noorden, nietwaar?
    Nee, ik heb het over o.a.
    – Alpha Estate – Alpha Estate 2007 – 22.95
    – Nico Lazaridis – Chateau Nico Lazaridis rood – 14.95
    – Claudia Papayianni – Claudia Papayianni rood 2007 – 15.95

    Schitterende wijnen, en de prijzen zijn niet veel hoger dan wat je hier betaalt.

  8. 15 EURO voor een wijn dat is toch niet voor bij het avondeten… ik drink ook wel graag Griekse wijnen, en hier koop ik enkel Grieks, maar qua prijs/kwaliteit lijken ze mij toch onder te doen voor vele andere landen? al geef ik meteen toe geen kenner te zijn. Retsina had ik jarenlang niet gedronken, tot een Belgische chef eens stoofvlees met retsina maakte voor Belgen in Griekenland, en dat ging wel lekker binnen, moet ik zeggen.

  9. Nee, dat is een feit @Hans: dat is inderdaad geen wijn voor bij het avondeten. Van dat soort wijn maak je een avondvullend programma, uiteraard! 😉
    Ik ben ook niet echt een kenner, maar ik merk toch wel de Griekse wijnen heel veel prijzen halen, en dat ze in hun categorie tot de top behoren. En die categorie is jammer genoeg wat duurder.

    Je kunt natuurlijk ook erg lekkere Chileense of Franse wijnen kopen tegen 4-5 euro per fles. Voor dat bedrag vind je een redelijk goeie Griekse wijn, maar die kan in die categorie inderdaad niet aan de Chileense of Franse tippen.

    Koken met retsina…. hm, interessant. Heeft Bart dat gekookt?

  10. zijn wij gek geworden. met deze prijzen hebben ze van een basis voedsel product een luxe artikel gemaakt.
    waar zijn de oude goede Agioritikos wijnen??
    zeker zo als de griekse olijvenolie ,goedkooper gaan kopen in een Italianse fles.

  11. @Hans, retsina was aan mij ook niet besteed, tot ik in Thessaloniki Malamatina ontdekte. Toch bekijk ik retsina niet als wijn, maar als verfrissing (ook in het Noorden ;-))
    @Tzeni: bedoel je Agioritiko (van de Athos) of Agiorgitiko (uit de streek van Nemea)? Ik hoor dat het Kremlin de Athonitische topwijnen opkoopt (zie http://athos.web-log.nl/athos_agios_oros_/2009/06/821—athos-win.html )

  12. Agiorgitiko; de wijn van de typische Agios Giorgos druif, die vooral in Nemea wordt gekweekt.
    Best een lekker en economisch wijntje, maar een beetje “braaf”.

  13. als Makedon zeker de Agioritiko bedoel ik.

  14. Als Macedoniër en meer bepaald van de streek rond Kavala zal je misschien deze kennen @Tzimis: http://www.greekproduct.eu/cms/default2.asp?active_page_id=80 ?
    Daar zeg je wat @Bertinos!, retsina is geen wijn: retsina is retsina en wijn is wijn.
    En van de retsina’s is Malamatina veruit de scherpste, de strafste, de ‘stoutste’… de lekkerste! Je vrààgt natuurlijk om een reactie hé @Bruno: wij drinken hier in het Noorden (van EU, B èn GR) zo niet dagelijks, dan toch wekelijks Malamatina, het hele jaar lang, of wat dacht je? 😛

  15. Haha, @Roosje, ik heb me nochtans niet laatdunkend uitgelaten over retsina!
    En die Malamatina, die heb ik nog nooit geproefd, hoewel ik alle Thessalonikiërs er al heb over horen praten. Ooit zal ik het proberen, hoor! 😉

  16. Nee, je hebt het deze keer inderdaad heel mooi eufemistisch geformuleerd 😀 !
    Als ik ooit nog eens in Athene kom, breng ik je een flesje!

  17. @Bruno: vreemd dat je Malamatina wel op de zondagsmarkt in Brussel vindt, maar niet in Athene?

  18. IK beken schuld @Bertinos: ik ga nooit op zoek naar retsina. Ik neem aan dat Malamatina wel in de Atheense rekken te vinden moet zijn, en ik zal bij mijn volgende bezoek aan de supermarkt eens kijken. Resultaat van de degustatie volgende week op deze blog! 😉

  19. ijskoud – met een beetje cola – en een lekker stukske vlees of wat keftedes mmmmmmmmmmmmmm

  20. Ik heb dat nu al zo vaak gezien: Grieken die cola of sprite aan de retsina toevoegen. Dat lijkt me dus echt smerig, sorry hoor.
    Retsina drink ik wel. Frisdrank totaal niet.

  21. yekkie, @Saki, …. nu moest ik bijna braken; cola in de retsina…?

  22. wij zijn groot geworden in noord gr. met Malamatina. maar de productie is niet genoeg voor iedereen,maar zijn andere dochter heeft ook een retsina ik dacht Myrto.
    retsina is een minder qualitatief witte wijn met traditioneel hars te bij. is best lekker vooral in de zomer koud bij het eten. ik zie vaak dat veel vergeten dat de griek drinkt niet om de qualiteit van de drank maar voor de parea.
    ja de vreemdelingen mengen alles. op Mallia had ik veel engelse klanten dat ouzo met alles mengen. vooral bij mooi engelsen deed ik meer ouzo dan frisdrank.ik wist niet wat ik hoorde toen ze mij een keer vroegen voor Metaxa met cola.
    in Drama wisten wij niet anders dan retsina=Malamatina en in athene retsina =Kourtaki of chyma in de damitzana uit Koropi.Markopoulo waar Kourtakis staat ging alles in de fles. zelfs bij de Hema was ooit retsina te koop.gaat prima met rookworst als maar de rookworst Hema is en niet Unox.

  23. ps . giorti tou krasiou op Dafni is er niet meer. vroeger gingen wij iedere september dacht ik daar. glaasje leeg kopen en de hele avond gratis bijvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *