Geld, en waar het naartoe gaat

Goed, we moeten besparen. Drastisch besparen. Sinds gisteren voelen we ook echt wat dat in de praktijk betekent. Ambtenaren leveren een deel van hun loon in. Er zijn nauwelijks gezinnen die het effect daarvan niet gaan voelen, want 1 of 4 werkenden, is ambtenaar. Ook ten huize Tersago is het te merken. Daarbij is de BTW nu ook nog eens opgetrokken, en dat laat zich ook voelen.

Toch stel ik me grote vragen bij het uitgavegedrag van de Griekse overheid. Dan heb ik het even niet over de zeer genereuze ontslagregeling die de vorige regering met het personeel van Olympic Airlines had getroffen en dat de staat 1,3 miljard euro zal kosten (Dat is een kwart van wat de bezuinigingen zullen opleveren! U leest er hier meer over.).

Ik heb het ook niet over de 9,2 miljard euro die de Griekse Openbare Spoorwegen in schuld staan (het artikel is in het Grieks). Dat zijn schulden die in het verleden zijn opgebouwd, en niet meteen kunnen worden ingelost.

Ik wil het daarentegen hebben over de defensie-uitgaven die Griekenland jaarlijks maakt. Het jaarlijkse rapport van SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) voor de periode 2004-2008 (voor een samenvatting van dit rapport in het Nederlands, moet u hier zijn) toont aan dat Griekenland in de top 5 staat als het aankomt op het volume van ingevoerde wapens.

Nog een interessant gegeven, op pagina 14 van de samenvatting staat dat Duitsland de derde grootste exporteur van wapens is, goed voor 10% van de gehele markt. En wie is de grootste afnemer van wapens van onze Duitse broeders? Turkije. Met 15%. Maar wie is nog een grote afnemer? Inderdaad, Griekenland. Met 13%. Het is duidelijk dat Duitsland het verminderen van de Defensie-uitgaven in Griekenland zeker niet als een oplossing zal suggereren voor de crisis hier.

4% van het Griekse BNP wordt aan defensie besteed.

16 thoughts on “Geld, en waar het naartoe gaat

  1. Defensie is niet de enige struikelblok hoor – waar gaat die andere 96% (+12% wat ze over hun budget gaan) van het BNP naartoe? We moeten niet enkel met de beschuldigende vinger richting defensie wijzen omdat daar een rapport over bestaat. Er zijn talloze dingen die mislopen, en alle kleine beetje helpen om er een puinhoop van te maken. Zo hoor ik dagelijks mensen roepen dat ze willen dat de “personen die het geld hebben gestolen, het ook teruggeven”. Dat zijzelf hier evengoed toe behoren (als ze belastingen ontduiken, fakelakia geven, boetes niet betalen, …) daar reppen ze met geen woord over :).

    Om nog even terug te komen op defensie. Ik ben volledig akkoord als je zegt dat de EU Griekenland meer geld moet geven voor defensie want tenslotte beschermen ze een enorme Europese buitengrens en dat met bijna geen hulp van buitenaf.

  2. waar naar toe gaat?? miza re se leo!!!voor alles wat de griekse staat bouwd of koop wordt miza betaalt.
    trouwens nederland ook ,fregaten kochten wij vroeger in nederland en radars ook. Holand signal dacht ik.
    besparen !! je weet de gezegte Tha kanoume to skato paksimadi??

  3. aub niet over de griekse spoorweg. het is een grote trauma. aimoragei kathimerina ke ponaei.heb je met de griekse train gereden? bv naar Patras?? zou je de train nemen of de Ktel??

  4. KTEL!!! Weinig landen waar de regionale busvervoer zo goed geregeld is! Je weet niet precies wanneer ze rijden maar er komt altijd een bus langs en ze brengen je overal!!! 😀

  5. ik was eens in Monemvasia en moest dezelfde dag nog een vliegtuig naar Belgie halen. De KTEL had ik net gemist; we hebben toen een taxichauffeur uit de kafeneio gehaald, en die is aan 140 km/u achter de KTEL aangereden, en toen we hem hadden, is hij er voor gaan rijden om hem te doen stoppen, waarna wij midden op de weg rustig de KTEL in mochten…

  6. @Roosje: als het goed is, zeggen we het ook hé 🙂 Lang leve de KTEL! Stiptheid is niet hun sterkste kant, maar voor de rest niets dan lof!

  7. @Hans

    haha, jouw verhaal is beter dan die van mij. Ik moest eens naar Killini om de boot te pakken naar Kefallonia. KTEL in Athene opgebeld, zij belden de chauffeur op die ingepland stond en belden mij later terug. Ze zeiden dat ik langs afslag Kinetta op de snelweg moest staan om 8.15. Tussen 8.15 en 8.30 zou de bus langs rijden. En ja hoor, om 8.25 zie ik een bus de vluchtstrook op rijden, rustig afremmen en voor mijn neus stoppen. Hop, er in en gaan met de banaan. Dat is nog eens service!

    Een andere keer had de chauffeur cigaretten nodig. Stopt ie midden in de stad naast een periptero, vraagt ie of er nog meer mensen zijn die peuken of een frappe nodig hebben 😀

    De bussen kunnen wel oud en gammel zijn, maar dit soort dingen maakten reizen met de KTEL de moeite waard.

  8. Benieuwd wanneer Anthimos van Thessaloniki zal volgen 😉

  9. @Bruno: tss, weer n cynische opmerking? 😀

  10. Nee hoor @Bertinos, ik ben echt benieuwd! 😉

  11. Ach @Bertinos… de KTELchauffeurs! In de jaren ’80 speciaal voor ons tweetjes met een verder lege bus omgereden naar een camping nabij Delfi, omdat er op dat uur geen bussen meer reden; in de jaren ’90 speciaal voor ons vijfjes met een verder lege bus naar Mochlos op Kreta gereden omdat daar (toen toch) geen bussen naartoe reden; in de jaren ’00 speciaal voor mij alleen naar een busterminal gereden, een andere chauffeur die er zijn middagdutje was aan het doen, wakker gemaakt en een leegstaande KTELbus opgevorderd, waarmee de in zijn slaap gestoorde chauffeur die geen dienst had mij en mijn bagage in een verder lege bus naar een ziekenhuis aan de rand van de stad (Thessaloniki) moest brengen, omdat hij het ‘nobel’ vond dat een Griekse immigrante met haar zware koffers rechtstreeks van de luchthaven naar het ziekenhuis ging om haar zieke oom te bezoeken, alvorens naar haar ouderlijk geboortedorp te gaan… ‘Als het goed is, zeggen we het ook?’ Natuurlijk @Bertinos. Zolang we dat nog kunnen. Want straks verandert ook dat; mensen willen vooruitgang, modernisering, welvaart, meegaan met de snel veranderende maatschappij. En ‘Tzoulia’ is nu -vergeef me de uitdrukking- hot news, zij is nu belangrijk genoeg geworden om –in het kielzog van de Griekse media-, weliswaar verpakt in een kleedje van een zekere sérieux, op in te zoomen; een mens moet immers mee evolueren! De KTEL daarentegen is –voorlopig nog- enigszins blijven stilstaan. De KTEL is nog menselijk, er is nog persoonlijk contact; de KTEL opereert nog op en top ‘op z’n Grieks’. Nu zeggen we dat “het goed is”; straks of morgen, als de KTEL meegaat met zijn tijd en de Griekse (KTEL)mentaliteit die we hier nu allen prijzen, verdwijnt, riskeren we gekenschetst te worden als die van de oude stempel die nostalgisch mijmeren over vroeger, toen het allemaal beter was. Tja.

  12. Ik vind dat de huidige KTEL erg goeie bussen en service heeft . Gedaan met die ouwe ketels , ze zijn ook op tijd en ik heb bewondering voor de chauffeurs die zich door het verkeer en illegaal geparkeerde wagens moeten wringen , uitgescholden worden als ze ergens stoppen in het midden van de weg omdat hun stopplaats bezet is , dikwijls zeer moeilijke wegen moeten berijden en het is zeldzaam dat ze een ongeluk hebben . Chapeau !
    Of je nog een lege bus kunt opeisen betwijfel ik !:)

  13. Gisteren kreeg ik nog iets nieuws te horen :leelingen van het middelbaar krijgen nu een laptop ! geen schriften meer nodig !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *