Puntjes op de i

Ik ben een paar dagen weg geweest (verslag van de uitstap volgt later op de dag wel), en ik merk dat er heel wat bedrijvigheid is geweest op de blog. Prettig natuurlijk: de bedoeling van deze blog is dat er interactie is. Ik ben hier nu 5 jaar mee bezig en ik heb erg veel opgestoken van de reacties van lezers.

Dat er soms meningsverschillen zijn, dat is niet meer dan logisch, en het is een verrijking voor de inhoud van deze blog dat iedereen hier zijn mening kwijt kan. Voor mij kan er erg veel, en iedereen mag hier zeggen wat hij wil, zelfs als ik het daar zelf niet mee eens ben. Ik zal altijd een goed onderbouwde mening respecteren en evalueren.

Ik kan natuurlijk niet verlangen dat iedereen op dezelfde manier redeneert en dus respect opbrengt voor de mening van iemand anders. Maar dan wens ik, als eigenaar van de blog, dat er wordt gediscussieerd over de mening van iemand anders. Op de man spelen, kan hier echt niet. Ik ga dus ook niet toelaten dat we elkaar persoonlijk gaan beledigen. Ik heb niet meteen kunnen reageren, maar ik ga dat wel doen. Misschien een vermaning, en als dat niet helpt, blokkeren van reacties van personen die anderen rechtstreeks in het vizier nemen.

Meningen mag u echter altijd luid blijven verkondigen. Graag zelfs.

En dan wil ik zelf nog graag 1 keer mijn mening kwijt over de parade van de OYK (de Griekse mariniers) op 25 maart. De militaire parade is een gewoonte die in het leven is geroepen door Metaxas, een fascistische dictator die door een speling van het lot bijna als een Griekse held wordt beschouwd, omdat hij geen vrije doorgang gaf aan de Nazi’s en hun Italiaanse bondgenoot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dat net op een dergelijke parade een volk wordt beledigd, klinkt mij heel fascistisch in de oren en strekt de Grieken absoluut niet tot eer.

En ja, ik weet dat tijdens de training dergelijke dingen worden gescandeerd. Maar dat doe je niet op een officiele parade, waar de pers staat op te kijken. Dat is gewoon oerdom en dat heeft politieke gevolgen. De verontschuldigingen zijn dan ook niet uitgebleven, zoals hier al te lezen valt.

10 thoughts on “Puntjes op de i

  1. Bravo @Bruno . Ik vroeg me al af waarom jij niet reageerde op zekere beledigende uitlatingen en ben verheugd dat je maatregelen zult nemen want inderdaad , we respecteren jouw blog maar het is nu ietwat uit de hand gelopen .
    Zie je wat je over je kop getrokken hebt ?:) Je zit met een resem lezers opgetuigd die daarbij in toom moeten gehouden worden ! Leraar voor de klas of Opa met veel ambetante kleinkinderen ?:)

  2. ik heb het vaker gezegt ,de morele faillesement van de griekse neoelinas is al gebeurt . en dat is erger dan de economishe faillesement.

  3. @Bruno.Gelukkig terug.Aan die OYK-discussie kon en wilde ik niet deelnemen.Daar heb ik de kennis en de emoties niet voor.Je realiseert je natuurlijk wel dat je in het afgelopen jaar hier het platform geschapen hebt voor de serieuzere en beste posters over Griekenland.Ik zou daar blij mee zijn.Maar het vereist misschien toch wel meer bijsturing dan ‘vroeger’.

    Overigens scrolde ik tijdens je afwezigheid eens over het ‘oude/nieuwe ‘en nu even elders’ van de Standaard. Wat daarbij opvalt is dat van de vaak interessante stukken uit andere landen uitsluitend die over Griekenland(dus die van Hans en met name de gaststukken van Roosje) een significant aantal ‘comments’opleverden. De overige landen dus in het algemeen 0 , nil, nada.
    Wat is dat toch? Is het de kwaliteit van Hans en jij hier, of heeft het iets met Griekenland te maken?
    Of associeert men wereldwijd ‘en nu even elders’ met Griekenland en de kwaliteit, die jij er vanaf 2005 in hebt weten te stoppen?
    Duidelijk is dat we je niet kunnen missen, geen dag!

  4. @Tzimis: rake opmerking!
    @Martin: volledig mee eens. Hronia polla, Bruno!

  5. er zijn 2 griekenlanden en 2 soort grieken. hellas ik heb de kracht niet en de tijd om de beste kant van deze land en volk neer te zetten. maar er is wel. in kleine berichten op de niews en van de mensen dat ik luister dagelijks.maar iedereen weet het de drol komt altijd boven doperen in de mooi blauw van deze land en bederft de hele beeld.
    al 2 uur nu luister naar de kerk al geloof ik nergens,maar er is een rijkdom dat ons (grieken ) dat voorbij gaat. de oude papandreou zei dat wij de trein hebben gemist. en terwijl better kunnen blijven gaaren in ons zopie.
    Γαμω την ατυχια μου!!!!!!!!

  6. Dag @Bruno, terwijl de interne oorlog hier woedde, gunde ik jou je vlucht uit de helse stadsdrukte van Athene/Piraeus en zat ik stiekem jaloers te wezen op jouw uitje in de buiten (zoals je in één van je vorige posts had aangestipt).

    In tussentijd kreeg ik hier zowaar een dubbele déjà vu.
    (Noot vooraf: het staat buiten kijf dat er niet op de man maar op de bal moet gespeeld worden, daar is iedereen het duidelijk mee eens; hierover heb ik het hier dus NIET.)
    1.Ten eerste zag ik een weerspiegeling op micro-niveau van hetgeen er op macro-niveau in het maatschappelijk leven plaatsvindt. Andere culturen, andere zeden en gewoonten, om het met @Pieters wijze woorden te zeggen. Ik zag zó tal van concrete voorvallen en situaties de revue passeren waarin de misverstanden en communicatiestoornissen tussen mijn ouders en dokters, zelfstandigen, buren, winkeliers, mensen op straat, ambtenaren enz… zich opstapelden. Soms werden de verschillen op de spits gedreven en kwamen we er niet uit door een gebrek aan openheid of het onbekend zijn met andere dan de geijkte omgangsvormen. Soms gebeurde het dat iemand de openheid aan de dag legde om die ballon te doorprikken; weliswaar ging dat gepaard met de nodige wrevel maar de communicatie werd hoe dan ook gaande gehouden en al bleven wrange gevoelens nazinderen: zand erover, we kwamen er wel uit. Hetzelfde zie ik nu elke dag op mijn werk bij onze deelnemers afkomstig uit landen over de hele wereld: andere zeden en gewoonten, andere sociale conventies. En soms loopt dat goed af: als mensen zich ontvankelijk opstellen voor het ‘andere’, zonder het daarom eens te zijn met dat ‘andere’. Vaak loopt het niet goed af; als één van de of beide ‘partijen’ koppig aan hun eigen conventies blijven vasthouden, kom je er gewoonweg niet uit.
    Of hoe verschillende sociale conventies tot kleine of grote misverstanden en onherroepelijke communicatiestoornissen kunnen leiden.
    2.Tegelijkertijd kreeg ik flashbacks van onze ‘discussie’ enkele jaren geleden, over wat jij toen het ‘vocaal racisme’ van de Grieken noemde, remember? Je weet dat het thema ‘Grieken en racisme’ me in het verleden altijd op de kast joeg. Die blogdiscussie is me altijd bijgebleven; ik merk dat ik sindsdien toch wat milder probeer te zijn t.a.v. de Grieken voor wat wij (sta me toe om hier even ‘wij’ te schrijven als ik noorderlingen = niet-Grieken bedoel) ‘racisme’ noemen en ik er op zijn minst met een wat meer genuanceerde blik naar probeer te kijken. Ik heb toen vooral onthouden dat ook dat heeft te maken met bepaalde conventies van ieder volk, die zij als standaard beschouwt.
    Daarom ben ik nu maar wàt blij dat je in je artikel meldt dat er officiële verontschuldigingen zijn aangeboden en er zo te zien ook formeel serieus wordt opgetreden! Voor mij is dat een primeur voor Griekenland wat dit thema betreft (of dit klopt?) en m.i. dus zeer goed nieuws. Een (eerste?) stap in de goede richting, al is er nog een lange weg af te leggen.

  7. Hoh @Roosje, wat een analyse! 😉
    Het is inderdaad een feit dat verschillende culturen op verschillende manier communiceren. Dat merken we hier ook: Nederlanders, Vlamingen en Grieken hebben hun eigen toon, hun eigen karakter en dat maakt het net zo prettig en interessant. Zelfs al zijn we ons bewust van die verschillen, toch kunnen we af en toe op mekaars tenen trappen, misschien zonder het echt te willen. Maar dat kan natuurlijk wel leiden tot een ontsporing en dat is het allemaal niet waard. Dus moesten de puntjes effe op de -i.

    Inderdaad, Griekenland heeft zich verontschuldigd, en dat is niet meer dan normaal. Dat Grieken spreken over “een zwarte”, wanneer ze een donkerhuidige medemens bedoelen, mag voor sommigen als racisme worden beschouwd, maar voor een Griek is dat niet het geval. “Politieke correctheid” bestaat hier in veel mindere mate. Maar “Albanees zwijn” schreeuwen op een officiële parade die de grootsheid van een natie moet laten zien, is natuurlijk wel plat racisme en compleet verkeerd. Of de verontschuldigingen nu moeten worden gezien als een stap in de goeie richting, weet ik niet. Het is gewoon het enige wat een land nog kan doen in dit geval, vind ik.

  8. dat terwijl de mensen na 20 jaar zo ver zijn ze dat bijna alle bouw werk aan albaneze handen zijn. ik heb een woord voor de neoelinas ,hij is kompleksikos. en niet een beetje. kombleksara.

  9. @Tzimi, jij als Griek mag dat zeggen. Ik, als “xenos” mag dat niet zeggen. 😉

  10. bravo Bruno jij begrijpt dat zo te zien. Soms is het beter dat een buitenstaander geen commentaar geeft als het over gevoelige punten gaat … “Andere culturen, andere zeden en gewoonten”… wat voor de een normaal is, is voor de andere weer “beledigend” …….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *