Het leek me de voorbije weken nogal rustig op het syndicalistische front. Té rustig, zelfs. De economische situatie van Griekenland is zo slecht, dat de regering bijzonder zware maatregelen treft, die de vakbonden de voorbije jaren nooit zouden hebben aanvaard. “Zouden ze murw geslagen zijn door de negatieve berichtgeving in de internationale media?”, dacht ik. Uiteraard niet. Ik had beter moeten weten. Het was namelijk Pasen en geen enkele economische maatregel of sociale actie kan het roosteren van het paaslam in het gedrang brengen. En pas vanaf deze week is iedereen terug op zijn werkplek na de paasvakantie.
En nu kan er natuurlijk worden gestaakt. En dat wordt dan ook gretig gedaan. Niemand wil graag zijn verworven rechten kwtijspelen, natuurlijk. Ook wordt er geprotesteerd tegen het nieuwe belastingssysteem dat de regering heeft ingevoerd. Maar sommige eisen zijn er voor mij toch wel een beetje over. Hier volgt een overzicht van de stakingen:
– Sinds gisteren zijn de advocaten in staking. Zij protesteren tegen het nieuwe belastingssysteem (advocaten zijn grote belastingontduikers, omdat ze zelden of nooit een reçu geven voor bewezen diensten en dus ook die inkomsten niet aangeven).
– Gisteren hebben de handelaars die op de zogenaamde laiki agora staan (de openluchtmarktjes die 1 keer per week per buurt worden georganiseerd) en die hun producten zelf kweken (dus geen professionele handelaars) het ministerie van Financiën bezet en vandaag zijn ze in staking. Door het nieuwe systeem zijn ze verplicht om een kas bij te houden en om kastickets aan de klanten te geven (tot nu toe ging alles in een kommetje en werden er uiteraard geen inkomsten aangegeven bij de staat). Ze protesteren tegen het feit dat ze boekhouding gaan moeten bijhouden (aangeven van inkomsten en uitgaven). Ze schatten in dat dit de kost van hun producten met 15% tot 20% de hoogte zal in jagen. Hoe ze die berekening maken, is me niet duidelijk. Bovendien zouden ze nieuwe BTW-tarieven hun producten voor de klanten tot 30% duurder maken. Vreemde optelsommetjes maken deze lieden.
– Vandaag en morgen staken de taxichauffeurs. Ook zij protesteren tegen het nieuwe belastingssysteem waardoor ze meer gaan moeten betalen, omdat ze gaan worden belast op hun eigenlijk inkomen (voordien werd er een plafond ingesteld). Stel je voor: belastingen betalen op basis van je inkomsten! Hoe durft de regering zoiets voorstellen! Alle taxi’s moeten vanf nu zijn uitgerust met een systeem waardoor ze kastickets kunnen geven.
– Morgen tussen 11:00 en 17:00u staakt het openbaar vervoer in Athene, zodat de werknemers deel kunnen nemen aan de betoging die gepland staat.
En natuurlijk krijgen we een staking van de 3 grote vakbonden: ADEDY (de ambtenaren), GSEE (de privé-sector, hoewel het me nooit duidelijk is geweest wie ze precies vertegenwoordigen) en PAME (de communistische vakbond). Er is een 24-uren staking voorzien op 22 april 2010, volgende week donderdag dus. Dat betekent ook dat de luchthaven gesloten blijft, waardoor het luchtverkeer danig in de knoop zal geraken.
Toch kunnen deze stakingen niet echt rekenen op steun van de brede lagen van de bevolking. Iedereen heeft nu wel door dat de periode van speciale voordelen nu echt wel voorbij is en dat de economie moet worden aangezwengeld, wil Griekenland ooit uit het moeras raken. Het hele land plat leggen is voor de meeste mensen absoluut geen goed idee.
Griekenland leeft van het toerismne. Als je vanaf nu al het signaal geeft dat er nog meerder acties zullen volgen, dan jaag je de potentiële bezoeker meteen weg. De tijd dat Griekenland zich dat kon veroorloven, ligt definitief achter ons.
Laiki agora : de tijd toen kwekers hun eigen producten op de markt kwamen verkopen is al lang voorbij . Alles is erg dubieus en verkocht . De markten lopen trouwens vol met allelei buitenlandse producten en door buitenlanders ook verkocht . Het is een pijn voor lokale handelaars die huur,electricteit,personeel moeten betalen en er dan ook nog taksen moeten op betalen , terwijl straatventers vrij rondkomen .
aiaiai – en we zijn (waren?) nog wel van plan om eind mei naar Griekenland te komen. Misschien moeten we onze plannen toch nog aanpassen want dit is niet hoe ge wilt ontspannen…
Gewoon gaan. Ook in het verleden kan ik me veel stakingen herinneren en geloof me, je overleeft het allemaal. Ik herinner mij diverse keren dat post en bank dicht waren (in de tijd zonder geldautomaat), dat openbaar vervoer staakte en taxi’s overbezet waren (en wij als twee meiden voor de zekerheid maar een leuke Griek charterden om ons de volgende dag naar het vliegveld te brengen..), dat we met een streekbus in een buitenwijk van Athene werden gedropt en de metro/stadsvervoer niet reed, dat de electriciteitsmij. staakte en Naxos Chora in drieën werd gedeeld qua stroomvoorziening. Steeds was 2/3 donker en 1/3 had stroom, enz. enz.
Eigenlijk best avontuurlijk hoor..
Voila @Saki , juiste verwoording van Corry en als de vliegtuigen aan de grond blijven , dan is het ‘ force majeure’ en geniet je nog een dag of twee .
Neem het op z’n grieks in Griekenland , ‘ siga more ‘!:)
@Corry, als toerist zit je natuurlijk minder met die stakingen, maar voor het dagelijkse leven zijn die toch behoorlijk lastig. Ik herinner me in 2008 dat de openbare elektriciteitsmaatschappij er gedurende 3 weken elke dag de stekker uit trok voor 2 uur.
Hier op kantoor hebben we een generator, maar de bedrijven die dat geluk niet hadden, zagen hun omzet natuurlijk dalen. Kleine handelaartjes zagen de diepvriesproducten rotten. Romantisch is dat niet. Eigenlijk vind ik het zelfs ronduit fascistisch dat je een hele bevolking gegijzeld houdt om je gelijk te krijgen.
Nog een voorbeeld van de acties vandaag: mijn vrouw neemt elke dag de bus naar de school waar ze les geeft. Die school ligt 10km verder op. Er zijn echter geen bussen tussen 11u en 17u. Ze zou natuurlijk vroeger kunnen gaan en in de buurt van de school in een cafetaria wat blijven hangen tot na 17u (de scholen sluiten hier om 14:30u en je kan er nadien niet terecht). Taxi is geen alternatief, want die staken ook.
Meerijden met een collega is niet langer een alternatief. Haar auto is kapot en ze heeft geen geld om die te laten herstellen (ze had gehoopt om dat te kunnen betalen met de extra-premie die je hier krijgt met Pasen, maar die werd dit jaar gevoelig verminderd).
Nee, niet avontuurlijk, niet romantisch, maar gewoon heel erg lastig.
En je moet ook maar eens de contracten van luchtvaartmaatschappijen nalezen. Bij een staking krijg je je geld niet terug als de vlucht niet doorgaat. Het hangt nog louter van de goodwill van de maatschappijen af of ze je op een andere vlucht (een dag eerder of later) willen zetten. Annulatieverzekeringen e.d. gelden niet in deze situaties.
zelfs zonder staking is naar bv lesbos vliegen via athene een gokspel geworden. boekte maanden geleden. zowel op heenvlucht als terugvlucht zou ik circa 4 u wachten op aansluiting in athene. die 4u verminderden (leuk denk je dan) tot 3.5u/3u/2u en nu rest mij nog een uurtje en dat is meer dan genoeg als het daarbij blijft ! nog een keertje aanpassen en ik kan mogelijk 2x overnachten op de luchthaven in athene !
Maar @Bruno toch , je gaat bezoekers afschrikken !:):)
GR is een vakantieland , hebben we al zo dikwijls gezegd .
Het komt op geen uurtje aan en plantrekkerij is iets waar je thuis kunt mee pochen en anekdotes aanhalen .
Hier leven is een ander soort plantrekkerij . M’n Grieks-Amerikaanse schoonzus schrikt als plots de electriciteit uitvalt , snapt niet wat er gaande is . Voor ons is dat gewoon en hebben overal kaarsen en lampen staan , de PC’s zijn beveiligd en de generator is voor volgende winter.
Een vraagje , is het stadswater in Athene drinkbaar ? In Volos sleurt iedereen met flessenwater of met bidons die ze ergens aan een bron in de berg komen vullen .
Ik vrees dat de Grieken nog een harde noot te kraken krijgen.
Ik vermoed dat getracht zal worden het verlies aan inkomen af te wentelen op “het gouden kalf”, nl het toerisme. In Spanje hebben ze daar ook eens een enorme terugval in het toerisme mee veroorzaakt.
Dat terwijl de prijs-kwaliteitverhouding al enige jaren ver zoek is.
De prijzen die men durft vragen voor een schepje Nescafé, warm of koud zijn stilaan belachelijk.
Men ziet dan ook meer en meer toeristen hun boterhammekes met een blikje drank nuttigen op een bankje of “de blauwe steen. Dat terwijl de Griekse jeugd de duurste terrasjes uitkiest. Maar ja als je geen belastingen betaalt, dan begrijp ik het wel.
Een land waar de riolering in 2010 nog niet in staat is WCpapier te verwerken is volgens mij niet klaar een werkende boekhouding op poten te zetten.
Eddy
@Jenny – ik snap wat je wilt zeggen, maar als ik op verlof ga (en daar dus ook mijn zuurverdiende spaarcentjes achterlaat) dan verwacht ik toch wel een beetje dat de dingen gaan zoals ik ze wil. Ik bedoel maar: waarom zou je naar Griekenland gaan en het risico lopen dat het daar tegenvalt, als je voor dat geld (en veel minder ook) naar de andere kant van de wereld kunt reizen (waar wel naar de toerist wordt geluisterd en waar deze wel in de watten wordt gelegd)?
@Jenny, het water is hier inderdaad wel drinkbaar (althans, dat hoop ik, want ik drink steevast kraantjeswater). Er staat wel een filter op de kraan.
@Eddy, met die riolering kan ik wel leven. Prettig is het niet, maar het went wel. Ik kan me wel voorstellen dat ook dat een negatief punt is voor een toerist die dat niet gewoon is, en je kunt hem dat ook niet kwalijk nemen.
Juist @Saki , niks zo erg als van een vakantie thuiskomen en een zucht van verlichting slagen .
Ik heb geen idee meer over hotelprijzen ( mijn rondtrekken is voorbij en ben blij thuis ) maar belgische vrienden zeiden me dat GR veel goedkoper geworden is dan bv Spanje .
Kan men hier op de eilanden nog bij burgers logeren ? Zowat 40jaar geleden stonden vrouwen de ferries op te wachten en boden kamers aan .M’n vriendin en ik hebben er de beste herinneringen aan , we mochten zelf onze bagage niet dragen en kregen dan wat we de ‘bruidskamer’ beschouwden , met mooi linnen en kanten gordijntjes en doekjes . ‘s Morgens een goed ontbijt en we hadden spijt de mensen niet te kunnen complimenteren in hun taal . In 1970 betaalden we 70 DRS/nacht en maar het schijnt was dat fel overdreven !
@Bruno; ja als inwoner heb je helemaal gelijk hoor! Het maakt de economie nog erger van slag dan deze al is. Maar ik vind eerlijk gezegd dat wij als gasten voor een paar weken ons niet zo moeten laten afschrikken. Er kan altijd overal iets zijn wat anders loopt dan gepland, so what. Improvisatievermogen is een heerlijke eigenschap!
de water is zeker drinkbaar. met zo veel chloor er in kan ook niet anders.
maar zo als ik het hoor vandaag de deur is open voor de IMF en moeilijke jaaren komen voor de grieken. hoe het probleem met de prijzen en tourisme gaan oplossen ,is nog af te wachten. maar gezien dat wij de euro niet kunnen devalueren zou op een andere manier goedkooper moet worden.
gek genoeg 15 april 1912 is de titanic gezongen,15 april 2010 heeft de griekse minister van financien de brief gestuurd naar de IMF om steun te vragen. korte brief ,SOS.
@Bruno: het verhaal over WC-papier klinkt bekend van in het zuiden, maar in het noorden van Griekenland, wordt het vrolijk meegesjast…
@Jenny: het “domatia” systeem bestaat nog steeds. Ong. 10 jaar geleden kon je zo voor een appel en een ei heel Kreta afreizen. Vorig jaar op Thassos bleek dat het systeem intussen wel geregeld is, en er niet meer (lees: weinig) over de prijs kan onderhandeld worden.
@all: naar verluidt wordt Griekenland al jaren gemeden door low-costluchtvaartmaatschappijen omdat de luchthaventaksen er zo hoog zijn (m.n. in Thessaloniki). Misschien een ideetje om die te laten zakken, en zo Ryanair en co aan te trekken?
waneer gaan de werkers op de private sector staken??
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1803054
wat had ik, je lang geleden gezegt??
Het is inderdaad een feit dat Olli Rehn voorstelt om besparingen door te voeren in de privé-sector. Alleen: besparingen worden hier meteen gezien als het verminderen van het salaris. Het is een feit dat Griekenland niet concurrentieel is en dat de weinige producten die hier worden geproduceerd, ontzettend duur zijn. De reden daarvoor is niet het loon, maar wel het feit dat er weinig structuur en efficientie zit in de productie en in het transport. Bovendien moet een (eerlijke) zakenman bijzonder veel afdragen aan de Griekse staat.
Ik ben benieuwd….
ik ook. want 5 euro vragen voor een kafedaki daar breng je geen touristen mee. bv 35 euro om je auto 20 min met de fery naar de andere kant te brengen ,dat is niet normal. iedere EEN moet vernaderen . je merk dat GAP steeds die kant gaat. binnenkort ,maandag al komen de kowboys, gaat veel veranderen.
aleen nog steeds vind ik jammer dat de griek minder mangkas is dan de noordeling koude Ijslandishe mens.
Ijslanders hebben meer betters getoont dan onze karagkiozides. arpa kola ke xlapatses zijn wij. jammer.
Inderdaad @Tzimi, dit is de vrije markt zoals ze werkt in Griekenland. Enorm hoge prijzen voor een lage kwaliteit, maar het is bijna onmogelijk om lagere prijzen te vinden. Al jaren vermoedt men dat er prijsafspraken worden gemaakt in allerlei sectoren. De Griekse economie werkt niet zoals mag worden verwacht van een vrije markteconomie. En het terugschroeven van salarissen zal daar niets aan veranderen.
De Griekse economie heeft 10 jaar van graaien en elkaar naaien achter de rug. Ten koste van wie? Dat zullen we de komende jaren wel merken, maar we zien nu al welke richting het uit gaat.
tha klapsi polis kosmos ,Bruno. o Gap eipe aleuri!! ke to ΔÎΤ τον γυÏευει.