Algemene staking morgen 20 mei 2010

Even een korte dienstmededeling over de staking morgen: er is inderdaad een algemene staking van de ambtenarenvakbond ADEDY en de vakbond van de privé sector GSEE (die zeker niet de volledige privé sector vertegenwoordigen).

Goed nieuws is dat natuurlijk niet, maar er is toch een kleine positieve noot: de luchthavens blijven open en het vliegverkeer zal dus geen hinder ondervinden!

13 thoughts on “Algemene staking morgen 20 mei 2010

  1. Gevonden in de metrokrant van vandaag:
    “Aantal reservaties in Griekse hotels keldert
    ATHENE De onrust over de besparingen in Griekenland eist nu ook zijn tol in de toeristische sector. Sinds 5 mei, de dag waarop Athene werd bezet door relschoppers, zijn in de hoofdstad en de rest van het land al duizenden overnachtingen geannuleerd. «We moeten dagelijks bijna 2.000 kamers annuleren in Athene», zegt Giorgos Tsakiris, de topman van de Atheense hotelvereniging. Ook op de Griekse eilanden valt het aantal overnachtingen terug. Op Rhodos is er een daling met 18% van de reservaties. Op Kreta gaat het om een terugval van zo’n 10%.
    /// http://www.greekembassy.org
    Groeten en sterkte daar in Griekenland, Lina.

  2. de pers staakt toch niet. op Real hebben ze morgen normal programma.

  3. @Bruno, om te beginnen werd het hoogtijd dat je nog eens de Akropolis bezocht! Na tien jaar… een schande! (goed bedoeld, hoor!)
    Die stakingen zijn voor de meeste Belgen onbegrijpelijk. Ze vinden de Grieken dikke luiaards en profiteurs en vinden het ongepast dat ons land zoveel geld gaat “weggooien”, terwijl we zelf alle moeite hebben om onze eigen begroting op punt te krijgen. Ik doe dan mijn uiterste best om de “onwetenden” in te lichten over de politieke toestand bij jullie en gebruik daarvoor de argumenten uit jouw blog en de mails van lezeres @Jenny. Vooral die 13de en 14de maand lijkt een doorn in het oog bij de Belgen, die geen Griekse achtergrondinfo krijgen. En ook de media leggen niet genoeg uit hoe het allemaal zover is kunnen komen. Ze smeren wel de rellen, de opstootjes, de brandhaarden enz. breed uit. Zo scheppen ze natuurlijk een verkeerd beeld. Ik lees dat al duizenden toeristen hun reis naar Hellas geannuleerd hebben. Jammer… Dat moeten ze dan maar weten…

  4. @Leo: de landen die aan Griekenland lenen, verdienen er zelfs nog aan (zelfs Duitsland), tenzij Griekenland bankroet zou gaan. Daar hebben ze dus geen enkel belang meer bij…

  5. @Bertinos: ja, dat weet ik, maar nog niet lang. Ook dit is natuurlijk een argument dat ik kan en zal gebruiken. In ieder geval bedankt voor de tip!

  6. @Lina, inderdaad: op 15 mei waren er ongeveer 20.000 annuleringen voor overnachtingen in Athene. Dat komt dus neer op gemiddeld 2000 overnachtingen per dag. Het is begrijpelijk, als je de berichtgeving over Athene volgt. Het is onbegrijpelijk als je door het centrum van Athene wandelt, want je zult nauwelijks iets merken.
    Ondertussen hoor ik overal dat de prijzen aan het zakken zijn, zeker op de eilanden. En dat is alleen maar goed nieuws. Beetje wachten nog voor je je vakantie vast legt, en wellicht kun je iets goed vinden binnen een maand.

    En vandaag is er dan wel een staking, maar de vluchten verlopen wel normaal (er zijn helaas wel 35 binnenlandse Olympic vluchten geannulleerd, en de ferries varen ook niet), en de journalisten staken ook niet (ze willen wellicht de primeur hebben voor het geval er weer iets gebeurt).

  7. over die 13e en 14e maand… krijgt men in Griekenland naast de 13e en 14e maand ook nog eens vakantiegeld?

  8. OK, de puntjes op de i.
    De 13de en 14de maand zijn eigenlijk het vakantiegeld, zowel in de privé als in de openbare sector. Het vakantiegeld is dus ongeveer zo veel als 2 maandlonen. Als iemand bijvoorbeeld 1000 euro per maand netto verdient, dan krijgt ie met Pasen 500 euro extra, op 15 augustus nog eens 500 euro extra, en met kerst 1000 euro extra.

    De parlementsleden en ambenaren die er werken, krijgen daar boven op nog eens een 15de en 16 maand. Vorige week is aangekondigd dat 40% van die 2 extra maandlonen zal moeten worden ingeleverd.

  9. Dan kun je niet met ongeloof praten over een 13e/14e maand in GR vind ik. In NL krijgt ook iedereen vakantiegeld eind mei, 8% van je bruto jaarloon wat eigenlijk min of meer neerkomt op een extra maandsalaris. Alleen pakt de belastingdienst +/-50% af waardoor je eigenlijk netto iets van 70% van je netto maandsalaris overhoudt… Je zou deze optie hier in NL eens moeten proberen af te schaffen.

    Daarnaast zijn genoeg banen (vaker bij de overheid dan in de private sector) waar men met kerst 2 salarissen ontvangt.

    Oke, NL heeft niet zo’n enorme schuld als GR, en ze willen de volgende kabinet periodes 29miljard euro bezuinigen om het in de hand te houden, maar ik vind het toch een beetje hypocriet dat men hoogst verontwaardigd kijkt als ze horen over de 13e en 14e maand in GR. 13e maand (vakantiegeld) is hier wettelijk verplicht en er zijn genoeg die die 14e maand krijgen (met kerst), alleen heet het hier anders…

  10. PS: Hier krijgen parlementsleden en wethouders “wachtgeld” na afloop van hun termijn. Dat komt er op neer dat je betaald krijgt om 2 jaar lang te solliciteren. Zogenaamd. Want die lui die hebben genoeg connecties gemaakt om zichzelf in de een of andere commissie neer te zetelen en daar ook een mooie vergoeding voor de krijgen. Al met al, vangen deze boeven meer geld dan de 15-16 maandsalaris van de equivalente Griekse boef.

  11. @Philippe, de Griekse “boeven” krijgen ook nog eens allemaal een extra pensioen omdat ze parlementslid waren. Ik weet helaas niet hoe het in NL of BE zit.

  12. @Philippose, die 13de en 14de maand zijn ook maar betalingsmodaliteiten… zoals overal heb je ook in Griekenland in feite een jaarinkomen (bv de belastingen worden berekend op een jaarinkomen, niet op maandinkomsten) – dat jaarinkomen wordt dan in 15 schijven betaald; de extra betalingen vallen op momenten dat de consumptie piekt (kerstmis, vakantie, pasen), en zijn er dus eigenlijk gewoon om de commerce te doen draaien…

  13. @Hans

    Volledig mee eens. Hier is het ook zo. Iedereen krijgt vakantiegeld om tijdens de zomer uit te kunnen geven. De mensen die een 13e maand krijgen, kunnen dan ook iets meer uitgeven vlak voor de sinterklaas en kerstdagen. Of een dure ring kopen voor hun vrouw ivm de naderende Valentijn 😀

    Hangt af waarvoor de schuldgevoelens prioriteit hebben: vrouw of kinderen 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *