Vandaag betaalt Griekenland de rente op staatsobligaties terug die ergens in de jaren 90 zijn afgesloten. Destijds leek het niemand te kunnen schelen of Grieken die rente überhaupt wel ooit zou kunnen terugbetalen, maar een paar weken geleden was het duidelijk dat Griekenland het niet voor elkaar zou krijgen. In dit scheefgetrokken systeem dat kapitalisme heet, moet je namelijk lenen om de rente op je leningen af te betalen. Maar die rente wordt bepaald door gokkers. Goed, we gaan daar niet verder op in. Feit is dat het Griekenland gelukt is, dank zij nieuwe leningen van de EU en het IMF, die daar allemaal beter van worden. En toch blijft de media bol staan van berichten over die “luie Grieken”. Nochtans wordt hier hard gewerkt en liggen de schulden van de Griekse huishoudens een stuk lager dan die van de Britse, bijvoorbeeld.
De Grieken worden nog wantrouwiger tegenover buitenlandse inmenging dan ze al waren. En ze volgen dan ook wat meer de buitenlandse media (op zich niet slecht, want de Griekse media kijkt vooral naar de eigen navel, zonder de balk in eigen ogen te zien). En zo viel dus het interview op dat Dominique Strauss-Kahn gaf op Euronews (u lees het hier). Daarin stelt hij het volgende:
“Growth is a key question. Why is it so difficult for Greece to find growth? Because they have a problem of competitivity. What does that mean? That means that what they produce is more expensive than the same goods or services provided by other countries. That’s why they have to cut wages, which is terribly painful but absolutely necessary because it is the only way to sell what they are producing when other countries have lower costs, not those underdeveloped countries in Asia, Africa or Latin America, but their very neighbours in the Euro zone. Costs in Greece are 20 to 25% over the German costs for instance and this difference has to be fixed.â€
Vreemd dat DSK als oplossing voor de lage competitiviteit in Griekenland een vermindering van de lonen ziet. Waarom zijn de Griekse producten 20-25% duurder dan de Duitse, terwijl de Duitse lonen toch meer dan de helft hoger liggen dan de Griekse? Meneer DSK mag dan wel een gerespecteerd econoom zijn, hij draagt toch wel moedwillig oogkleppen als hij enkel deze oplossing ziet.
Het is toch al lang duidelijk dat het probleem in Griekenland structureel is. Er is geen organisatie, geen samenwerking. Iedereen doet maar wat voor zichzelf, op kleine schaal. Als je echter krachten bundelt, kun je grotere hoeveelheden produceren voor lagere kosten (dat dacht ik toch altijd). Kun je transportkosten niet verlagen? Waarom komen er geen goederentreinen tot in de containerhaven van Piraeus? Waarom produceert een landbouwland als Griekenland nagenoeg niets? Waarom blijven boeren hier verlieslatende gewassen produceren? Omdat Europa subsidieert?Waarom is er in Europa nauwelijks Griekse olijfolie te vinden, hoewel de productie enorm is?
Maar goed, ik ga hier niet opperen dat ik een oplossing heb. Maar het is wel zo dat je de binnenlandse markt hier compleet op de knieën krijgt als je de lonen in de privé sector (want daar heeft DSK het over) verlaagt.
Minister van Financiën Papakonstantinou heeft al laten weten dat er geen sprake is van vermindering van de lonen, maar dat kan de mensen zeker niet tot rust brengen. Uiteindelijk is gebleken dat de Griekse overheid nauwelijks nog een zeg heeft in de maatregelen die zullen worden genomen.
wees blij. je stemt een keer krijg je 3 regerente partijen. IMF ,ECB en GAP.
soy pa. katse ke tha deis pramata ke famata. den tha pistevis ta autia ke ta matia sou.
ante ,gamo tin atyxia mou!!!!!!!!
‘België moet 42 miljard bezuinigen’Het Belgische Planbureau heeft berekend dat de volgende Belgische regering bijna 42 miljard euro zal moeten besparen door structurele maatregelen. Dat maakte het bureau bekend bij de vooruitzichten voor de periode 2010-2015. België heeft momenteel een demissionaire regering. Op 13 juni zijn er parlementsverkiezingen.
De EU eist van België dat de begroting tegen 2015 opnieuw in evenwicht is. Tegen 2012 moet het tekort al onder de 3 procent van het bruto binnenlands product liggen. Het Belgisch Planbureau heeft berekend dat de nieuwe Belgische regering daarvoor van 2010 tot en met 2014, wanneer de maximale zittingsperiode van de nog te kiezen regering afloopt, in totaal 41,9 miljard moet bezuinigen.
Voor de hele periode 2010-2015 moet België zelfs 63,9 miljard aan bezuinigingen zien te realiseren.
@Bruno & @Hans. Ik weet dat dit redelijk off-topic is.Maar ik kon niet nalaten dit even te memoreren voor het geval jullie snode plannen zouden hebben:”Vluchten kan niet meer”.Toch gewoon in Ellada blijven!
Inderdaad @Martin, in België is het niet beter. Geen terugkeer mogelijk! 😉
Ik denk dat Griekenland het topje van de ijsberg was. We leven al decennia boven onze stand en Europa is op een keerpunt gekomen. Vanaf nu gaat het neerwaarts, zo veel is duidelijk. En we mogen hopen dat de Chinezen binnenkort hier willen investeren. Ze zijn in ieder geval erg geinteresseerd in Piraeus.
Concurrentie voordeel kun je tegenwoordig alleen behalen door grote schaal en samenwerken zoals je zelf ook merkt Bruno.
De transportwereld in NL is (mede) groot geworden omdat men gebruik maakt van een online systeem waar vrachten aangemeld worden. Op deze manier schuiven transporteurs vrachten over en weer om zo vol mogelijk te blijven rijden. In GR is iedere vrachtwagen eigendom van de chauffeur. Iedereen rijdt voor zich.
In NL kopen de meeste supermarkten gezamenlijk in dmw een inkooporganisatie (zoals http://www.superunie.nl/). Op deze manier dwingen ze lagere prijzen af bij de leveranciers. Ik zie dat niet gebeuren in GR.
We worden in NL overspoeld in de supermarkten door Carbonell met zijn olie en olijf producten. Niet vies opzich, maar Kalamata olijfolie smaakt en voelt anders (beter!), gelukkig kan ik dat inkopen via mijn vader. Waarom maken alle griekse olijfproducenten niet een gezamenlijke merk waarmee ze kunnen exporteren? Grootschalige productie, marketing/export kosten worden gedeeld, iedereen krijg naar ratio deel van de winst terug.
Liever dood dan met de concurrent samenwerken!!!
@Philippos: je legt de vinger op een zere wonde. De eerste Griekse winkeltjes in België leefden van… Turken! De Grieken liepen er in een wijde boog omheen om hun landgenoten toch maar niet te steunen 🙁
@Bertinos
Stel je voor dat de eigenaar van die winkel succes boekt en een grotere auto kan rijden dan jij….
oei Bruno, voor iemand die af en toe uitpakt met (bescheiden) anti-kapitalistische stellingen, lijkt het mij erg onvoorzichtig om te hopen dat de Chinezen de boel komen overnemen – dan gaan we terug naar af, helemaal af: de Chinezen en de Russen moeten wel de allerbloeddorstigste en meest meedogenloze kapitalisten aller tijden zijn!
@Martin, waarom kan vluchten niet meer?
Tsja @Hans, het rabiate kapitalisme grijpt om zich heen. Maar wie anders wil nog in Griekenland investeren? Niet dat ze de zaken hier moeten komen overnemen – dat laten we liever aan de Duitsers 😉
@Hans. Ik bedoelde te stellen dat wanneer het in GR nóg onaangenamer wordt, het voor Belgen niet echt een verbetering zal zijn naar het thuisland terug te gaan.Daar moet ook al een vuiltje van 70 miljard weggewerkt worden.
15 jaar geleden heb ik mijn toen jonge afgestudeerde kinderen sterk geadviseerd naar de VS of Canada te emigreren.Natuurlijk sloegen zij mijn raad in de wind.