Een ware heksenjacht lijkt er de laatste dagen plaats te vinden. Opeens is het geweten wie de grote belastingontduikers zijn in Griekenland. En hun namen zouden ooit wel eens openbaar kunnen worden gemaakt. Niet dat dit de eerste keer zou zijn: reeds in 1998 was er een lijst met belastingontduikers openbaar gemaakt. Om de een of andere reden is de praktijk in onbruik geraakt, maar dat betekent niet dat men bij de overheid niet weet wie er belastingen ontduikt. Het is natuurlijk allemaal nogal hypocriet: de cijfers zijn bekend, de overtreders ook. Maar om de één of andere reden wordt er nooit opgetreden.
Nog een grote verliespost in Griekenland: openbare gezondheidszorg. Toen Karamanlis in 2004 aan de macht kwam, bedroegen de uitgaven in de sector 1,5 miljard euro. In 2009 waren die uitgaven verdubbeld! Er is aan het licht gekomen dat een aantal artsen overeenkomsten maakten onder de tafel met leveranciers van medisch materiaal. Die overeenkomsten bestonden er uit dat de leveranciers hun spullen (ik heb het over stends, en ander dingen) aan Griekenland verkochten aan het driedubbele tot vijfdubbele van de prijs die ze er voor vragen in de rest van Europa. De overheid staat er bovendien om bekend dat ze een slechte betaler is en nu dreigen een aantal medische bedrijven niet langer meer te leveren aan Griekenland.
Dit soort verspillingen bij aanbestedingen komt overigens voor in alle sectoren in Griekenland. Er worden overeenkomsten gemaakt, en sommige tussenpersonen varen er wel bij dat de overheid belachelijk veel betaalt.
De oplossing is echter simpel en wordt overal in Europa toegepast: e-procurement of elektronisch aanbesteden (in België bestaat het systeem ook en het heet JEPP). Het principe is eenvoudig: de overheid publiceert op het internet een aanbestedingsaanvraag voor een project. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich inschrijven en naar gelang van de procedure kunnen ze geslecteerd worden om het project uit te voeren. De criteria moeten duidelijk weergegeven worden (beste prijs/kwaliteitsverhouding is het meeste courante criterium) , zodat iedereen kan zien dat de winnende partij in alle eerlijkheid het project heeft toegewezen gekregen. Indien er kandidaten zijn die vermoeden dat er een onregelmatigheid is gebeurd, kunnen die via een wettelijke procedure bezwaar aantekenen, waardoor de hele aanbesteding tijdelijk wordt bevroren.
Er lopen elektronische aanbestedingen in Griekenland, maar het gaat maar om erg kleine projectjes. Vanuit de overheid is er erg veel verzet, want dit betekent dat er geen geld meer kan blijven plakken aan de handen van tussenpersonen die de aanbesteding kunnen manipuleren. Indien onze cyber-premier zijn eigen “opengov” initiatief wil stimuleren, kan hij maar beter zo snel mogelijk werk maken van e-procurement.
:-)) vergis ik mij als ik meen dat jouw bedrijf een succesvol e-procurement platform aanbiedt?
in Belgie noemen ze dat Jepp?? in griekenland Jeep Cherokee.
Îœ αÏεσει το Ï‡Î¹Î¿Ï…Î¼Î¿Ï ÏƒÎ¿Ï…. Αλλα για βλεπε ΤζακÏη. θα σκασει κι αλλο σκανδαλο.
Cyber premier?? Μη μου πεις οτι παιζει κι αυτος ολη την μεÏα Πλεί Στεϊσον??η εννοεις οτι ζει σε μια virtual reality.(εικονικη Ï€Ïαγματικοτητα)
@ Tzimis: Geen Jeep. In Griekenland heet zoÃets Landrover 😉
Jij hebt het vermeld, @Hans 😉 (dat e-procurement platform in België komt overigens van mijn bedrijf, ja)
Maar afgezien daarvan mag je toch stellen dat je met elektronisch aanbesteden heel wat onregelmatigheden in de procedures kunt uitschakelen, niet?
@Tzimi, ik noem hem cyber premier, want Georgios ging nooit op campagnepad zonder zijn laptop. En alles moest zogezegd via het internet. Nu krijgen we al te horen dat we onze bonnetjes moeten gaan inscannen. Meer dan de helft van de Grieken heeft nog steeds geen PC!
Kan me zo voorstellen dat zo’n e-procurement nogal wat tegenwerpingen kent want het systeem van ‘achterover slagen’ geldt alom.
En die kasbonnetjes ; bij mij zullen dat veel pagina’s zijn .
Op TV hoorde ik iemand die zei dat we nu PC’s moeten gaan aankopen voor onze oma’s , erg goed voor geld circulatie . Een erg omslachtig geval en wie gaat dat controleren ? Zullen ze meer volk moeten aanstellen om optellingskes te maken ? Daarbij nog zoiets waar men kan mee frauderen want verschillende personen kunnen gebruik maken van dezelfde kastickets .
De laatste trend : een yacht kopen en als commercieel laten registreren . Charter parties opstellen ter verhuring van het voertuig en de inkomsten zijn taxvrij . Een wijze om je weelderig leventje te dekken .
@Bruno Het inscannen van kasbonnen is enkel een voorstel tot nu toe, dat toch niet zal doorgevoerd worden wegens te omslachtig. Ik denk dat ze veeleer een of ander excel of pdf formulier zullen gebruiken. Of mischien plaatsen ze een klein programmatje op taxisnet zoals hetgeen ze hebben om het E9 in te vullen, maar dan om kasbonnen te registreren.(Als ik me niet vergis zal volgend jaar de belastingsaangifte zowiezo verplicht zijn via taxisnet dus op die manier zou het makkelijk berijkbaar zijn.)
Hoe het overgrote deel van de Grieken, die geen PC bezitten of internet-aansluiting hebben, volgend jaar hun belastingsaangifte zullen doen is voor mij een groot vraagteken. Mischien zouden ze al de overtollige ambtenaren , die vrijkomen na het invoeren van het plan Kalikratis, kunnen inzetten om voor dat deel van de bevolking de belastingsaangifte elektronisch in te voeren. Want ambtenaren worden niet ontslaan voor zover ik weet, dus ze kunnen dan mischien op die manier nog iets doen voor hun wedde…. Enfin, only in Utopia, ‘t is hier nog altijd Griekenland, dus ik denk dat ze wel inventief op zoek zijn naar een omslachtiger methode 🙂 .
@Davy, er bestaat al een site waar je je bonnetjes kunt registereren, en je kunt het resultaat ook op je harde schijf bewaren.
http://www.aforologhto.gr/
Het is me niet duidelijk wie er achter het initiatief zit, maar het lijkt me wel handig. Ondertussen kunnen de Grieken die in het buitenland wonen en hier op vakantie komen, een lucratief handeltje opzetten en hun bonnetjes die ze hier verzamelen nadien verkopen.
kan je voorstelen dat giagia een scanner moet kopen??het wordt vast zo grapig als de cosmote reclame met de geiten.De griek kent internet maar meestal om te gokken .
het is net alsof Gap in een andere land regeert.
kijk maar naar de fiasko van de laptops van de eerste jaar leerlingen van de gymnasio.
en dat laaste over de verkoop van de bonetjes. dat was mijn idee en ik meen het ook. ik heb straaks van 3 weken genoeg bonetjes te verkopen denk ik. bij deze van af eind juni staan te koop.
overigens moeten ze ook bonnetjes aanvaarden van andere EU-landen. Daar is een vraag over geweest en de Commissie heeft dat nadrukkelijk bevestigd. Daar is onder Europees recht ook weinig discussie over, denk ik. WEL vrees ik dat ze dat heel moeilijk gaan maken, bv door allerlei officiele vertalingen te vragen, enz… Enfin, zelf heb ik toch al een reserve van buitenlandse bonnetjes voor het geval ik er niet zou komen met mijn Griekse…
Kom Tzimi we gaan samen een bonnetjes handel opzetten. Alle bonnetjes in NL verzamelen en per webshop/TNT opsturen naar GR. Wedden dat dan alle grieken een PC gaan kopen? Alles om de staat te naaien!!
Πιστευω να καταλαβαινεις τι εστι πλακα κανουμαι.το κÏατος δεν το γαμησαμε εμεις. αλλοι το κανανε μπουÏδελο.