Vuilnisbelten

Griekenland heeft weer eens een veroordeling van de Europese Commissie aan zijn broek. Dit keer gaat het nog maar eens over de illegale vuilsnibelten. Griekenland riskeert namelijk 34.000 euro te moeten betalen voor elke open vuilsnibelt die nog actief.  Volgens officiële cijfers zijn er nog 316 open vuilnisbelten in gebruik in Griekenland, terwijl 429 andere nog niet zijn vervangen door andere manier van afvalverwerking. Deze boete zal worden opgelegd vanaf 16 juli, maar ze zal wel werken met terugwerkende kracht, namelijk vanaf 31 december 2008! Dat betekent dat Griekenland een totale boet van op zijn minst 18 miljoen euro riskeert. Dat zijn heel wat 13de en 14de maanden!

Ik snap het eigenlijk niet. Regelmatig krijgen we dit soort nieuwsberichten te horen en nog steeds slaagt de overheid er niet in om de vuilnisbelten te sluiten. Hoe wordt het probleem bij een mogelijke controle opgelost? Men gooit snel wat aarde over de vuilnisbelten en als de controleurs weg zijn, gaat men vrolijk verder met storten. Nu er een ministerie van Milieu is, zou je toch denken dat die al een plan hebben om iets te doen aan deze kanker? De gevolgen voor de volksgezondheid zijn reëel en erg groot. Is er nog steeds geen alternatief voorzien? Of blijft het bij het ministerie van Milieu voornamelijk bij aankondigingen en worden de daden niet bij het woord gevoerd, zoals bij wel meerdere ministeries van deze regering?

παράνομες χωματερές

32 thoughts on “Vuilnisbelten

  1. Er wordt nog niet systematisch gesorteerd . De inhoud van blauwe bakken die voor glas bestemd zijn , verdwijnen in dezelfde vuilniswagen met de rest. En waarlijk , Grieken hebben erg veel vuilnis , elke morgen wordt er opgehaald en maandagmorgen liggen de zakken ook naast de bomvolle containers opgestapeld. Ik vraag me dikwijls af waar ze dat allemaal dumpen . Daarbij zijn er de zigeuners die groot huisvuil oppikken want naast de zakken staan er ook frigo’s,TV’s,fornuizen, enz.

  2. Bij ons wordt er pas om de 2 weken opgehaald. Mijn schoonzus uit Athene stond met open mond te kijken hoe wij hier sorteerden en hoe een containerpark hier werkt.

  3. Kan ik me voorstellen @Anna , en een ophaalkalender in elke keuken . Heeft ze ook kennis van de kost ?:)

    Iets properder voor bewoners in de buurt van Lavrion : de Tall Ships van de Historical Race zullen daar aanleggen van 4 tot 7 juni . Een uitstapje waard maar moet weer eens erbij voegen dat ik een liefde heb voor oude zeilschepen.

  4. En hier moeten de Grieken toch echt individueel schuld bekennen en hun houding veranderen.
    Waar men gaat langs Griekse wegen komt men vuiligheid tegen. Enkel serieuze boetes en zeer repressief optreden zal dit probleem kunnen oplossen. Natuurlijk moeten dan ook de politieagenten, popes en “notabelen” het goede voorbeeld geven.
    Al ooit een site bezocht waar kort voordien een schoolreis langs kwam?
    Tijdens wandelingen in kloven loopt men meer risico een versleten ijskast op zijn hoofd te krijgen dan een onhandige geit.
    Ook hier zou “De Griek” beter wat meer zelfkritiek hebben.

  5. daar houdt de griek niet van.

  6. @penimeni, helemaal mee eens. Onvoorstelbaar waar een Griek z’n grof vuil dumpt. Ze rijden kilometers ver de bergen in om fornuizen, tv’s en wat voor troep dan ook ergens in een ravijn te dumpen.
    Enkel tijdens 1 maand per jaar ligt er zwerfafval in het nationale park Samaria, in augustus, dan hebben de Grieken vakantie.
    Grieken houden zielsveel van hun land, de ene helft brandt het plat en de andere helft bedelft het onder het afval. Nou moe?

  7. ver weg rijden?? ik verbaas mij iedere jaar op Thassos, nog geen 5 meter van de weg in de dorp vol touristen en je zie de oude tvs nog op de berm. nog iets,al een paar jaar houden ze tegen bij ons op de dorp een soort recycling bedrijf tegen. slecht voor milieuw em weet ik niet wat allemaal.recycling van apparaturen en andere dinges. nu toevalig gisteren hoor ik op de griekse radio hoe veel milionen winst maken recyclings bedrijven in ALbanie. er komen nog meer milioenen investeringen in Albanie over zulke bedrijven. echt als griek denk je, wat mankeert dat idiotishe volk????hoe dom zijn ze eignlijk niet??

  8. Tzimi , nu begin ik te snappen waar die zigeuners die alles meenemen , ermee naartoe kunnen want ik heb hier ook nog niet van recyclage gehoord . Bijna dagelijk is er zo’n ‘opruimer’ die waarlijk alles meeneemt en in ons klein straatje voorbijkomt. We hebben op de Pelion om zo te zeggen geen zwerfvuil , en als er wat is , dan zijn het op welbepaalde plekken die onze ‘palliatzis’ kent en alles oppikt.
    Maar toch erg dat er geen recyclage gemaakt wordt . De Griek moet een world record breker zijn wat plastiek betreft(zakken,flessen,verpakkingen ) papier met al die kranten en tijdschriften, glas en dan natuurlijk ook electroniek en electrische apparaten .

  9. @Penimeni/ Flupke/Tzimis, wat kan je “het volk” verwijten, als de overheid geen bewustmakingscampagne voert? Om te beginnen bij de kinderen, die ze via het onderwijs milieubewust zouden kunnen maken. Als wij naar ons huisje in ons dorp (GR) gaan, ligt de tuin bezaaid met colaflesjes, snoeppapiertjes, fruitsapbusjes en ander afval… allemaal van de buurkinderen, die tijdens onze afwezigheid een avontuurlijke speelplek zien in onze tuin. Als niemand van die ouders hen ooit geleerd heeft om afval in de vuilbak te gooien, wat wil je dan dat die kinderen doen? Als geen enkele volwassene hen daarop wijst, kunnen ze hun afval moeilijk uit eigen beweging in de vuilbak werpen. Of denk je dat de mensen in B/NL zomaar uit zichzelf zijn beginnen sorteren? Het is door een doorgedreven nationale actie, zowel bij de volwassen bevolking (huis aan huis folders, spotjes op TV, locale informatiecampagnes gevoerd door de gemeentelijke overheden, aanvankelijk gratis PMD-zakken, enz…) als bij de kinderen via het onderwijs (verplichte lessen over het recyclageproces en de gevolgen voor het milieu en concrete acties op elke school), dat we hier (B) op relatief korte tijd hebben leren recycleren en sorteren. Ik herinner me dat ik daar als kind alvast nog nooit van had gehoord.
    Maar er ontbreekt één belangrijke voorwaarde; de Griekse overheid kàn geeneens een campagne voeren bij de bevolking, omdat ze niets maar dan ook niets onderneemt. Als de mensen in ons dorp hun afval al naar de containers willen brengen enkele kilometers verderop, dan puilen die uit. Gevolg: ze dumpen hun afval er naast, op de stoep, in een aanpalend veld of op straat, zodat de bedoeling van heel het opzet verloren gaat. Er is geen beleid. Wat wil je dan dat de bevolking doet?!
    Wat ik eigenlijk wil zeggen dat het m.i. niet in de eerste plaats De individuele Griek is die de hand in eigen boezem moet steken, maar dat het -vóór alles- een structureel probleem is en het de Griekse overheid is die de daad bij het woord moet voegen; pas dàn kan je een engagement bij de bevolking aanzwengelen.

  10. Dat is het inderdaad @Roosje: de Grieken zelf geven aan dat ze bezorgd zijn over het milieu. Maar er is totaal geen beleid, geen structuur, geen informatie en geen opvoeding rond milieu. Misschien moet ook het hele systeem rond vuilnis ophalen worden aangepast. Nu wordt alles in open containers gedumpt. Bij de minste wind vliegt de helft van het vuilnis weg.
    De bevolking ziet ook geen enkele bekommernis vanuit het beleid en dat creëert een soort van lethargie. En zo gaat het natuurlijk in vele sectoren.

    En ik zie het niet zo meteen veranderen met deze regering. Er zijn al heel veel ronkende aankondigingen geweest, maar tot nog toe heeft Papandreou nog geen enkele slagkracht getoond. Er is nu een ministerie van Milieu en dat houdt zich nu bezig met het zoeken naar manieren om zo veel mogelijk geld in de staatskas te brengen via belastingen en boetes op de illegale bouwwerken. Ook belangrijk natuurlijk, maar dat is zeker niet haar enige taak.

  11. je heb gelijk maar die overheid dat is toch gekozen door de grieken.. en ze zijn nieks anders dan het volk. ik weet niet of je mij begrijpt maar zo als de volk is zo zijn de leiders ook.
    over de opruimer en de paliatzis kijk even,luister naar hem
    http://www.youtube.com/watch?v=dYpf8kzQNyg

  12. In afwachting van een grondige oplossing, het volgende: in Belgie wordt intussen zo goed gesorteerd dat er overcapaciteit is bij de verbrandingsovens (waar er trouwens ook nog vanalles “uitgesorteerd” wordt voor de brij in de oven gaat). Stuur dus maar wat afval naar Belgie 🙂
    PS: sluikstorten kan je draconisch aanpakken door de boete te laten betalen door die van wie er ook maar 1 brief met naam en adres in het vuilnis te vinden is… maar Drako is (ook in de geesten) al een tijdje dood, heb ik gehoord 😉

  13. @Tzimi, ik begrijp best wat je bedoelt; het is hier al zo vaak gezegd: “het volk krijgt de leiders die ze verdient”, maar ik ben het daar niet helemaal mee eens. Hier in België heeft “Groen!” toch ook nooit de meerderheid behaalt, en toch wordt er gerecycleerd. Ik zal niet ontkennen dat de groene beweging daar een belangrijke rol in heeft gespeeld, maar het zijn toch de traditionele partijen die dit méé hebben opgenomen in hun programma en het proces hebben doorgevoerd.
    Welke alternatieven heeft de Griek in het kieshokje? Zeg me eens, op wie zouden de Grieken dan moeten stemmen? Het zou natuurlijk goed zijn als dat tweepartijenstelsel eens eindelijk doorbroken werd, maar dat is geen alibi voor de apathie en het gebrek aan daadkracht van de huidige leiders. Het is toch niet de schuld van “het volk” dat de regeringsleiders geen klop uitvoeren. En het is verdomme hun job om hun voornemens en wetten naar behoren uit te voeren en te zorgen dat ze daadwerkelijk worden toegepast.

    P.S. O paliatzis komt ook in ons dorp wekelijks langs. Maar zijn ophaalservice zit zeker niet ingebed in het beleid; je moet het dus weer -typisch Grieks- eerder van individuen hebben. Waar gaat die paliatzis trouwens met al dat afval naartoe? Waar en wat verdient hij er aan?

  14. ik zie toch elke dag mensen die gewoon al hun rommel op straat gooien, hoewel er enkele meter verder lege vuilbakken staan… Dat is toch niet de schuld van de staat…?? dat lijkt mij een wel heel gemakkelijk excuus… De overheid moet afvalverwerking en recyclage organiseren, maar als de mensen hun blikjes uit het raam van de auto gooien en niet in de vuilbak, dat is toch niet de schuld van Papandreou en Birbili…?? dat is gewoon een kwestie van opvoeding, cultuur en respect voor de anderen en de omgeving, en daar wringt het schoentje weleens…

  15. Het is een beetje een kip-en-ei kwestie.
    Ik neem als voorbeeld Piraeus. Dat was tot voor kort geen groene gemeente, en dat was een schande. Dus wat doet burgemeester Fasoulas? Hij bestelt blauwe containers, die bedoeld zijn voor recycleerbaar vuilnis. Op een dag staan die containers opeens in de straten. Fasoulas komt glunderend in de pers vertellen dat de schande is uitgewist en dat Piraeus nu eindelijk een groene gemeente is.
    Er is echter geen enkele informatiecampagne (kost wellicht te veel, wie weet) en zeker de helft van de bewoners van Piraeus snapt dan ook niet dat die containers een specifie doel hebben. Trouwens, nog geen week nadat de blauwe containers in het straatbeeld zijn verschenen, staken de vuilnisophaaldiensten (voor de belachelijke reden dat ze niet willen dat de vuilniswagens worden uitgerust met GPS want dat zou hun privacy schenden). Om toch niet alles gewoon op de straat te gooien, worden de blauwe containers opgevuld met gewoon huisvuil.
    Dus zonder informatiecampagne en met die staking, schoot de hele actie compleet zijn doel voorbij. De indruk is gewekt tijdens de eerste week, en iedereen kiepert vrolijk zijn vuilnis in de blauwe containers.
    Maar Piraeus is nu officieel wel een groene stad.
    Ik denk dat de politici hier toch ook wel te kort zijn geschoten.

  16. @Bruno, natuurlijk schiet de overheid tekort. Maar helaas smijten velen hun rommel noch in de groene, noch in de blauwe bakken… en daar kan de burgemeester weinig aan doen, en als hij er al aan kon doen, vind ik niet dat hij zich daarmee moet bezighouden; dat is een taak voor papa en mama…

  17. @Hans, veel “papa’s en mama’s” weten gewoon niet beter. Íemand moet het hun toch uitleggen, iemand moet hen toch begeleiden. Je moet je toch nog herinneren wat voor een informatiecampagne hier in B destijds werd opgezet, om de bevolking te laten kennismaken met sorteren en hoe het recycleren aangemoedigd werd.
    http://www.fostplus.be/SiteCollectionDocuments/Publicaties/08-0728_Guide%20tri_NL.pdf
    http://www.fostplus.be/SiteCollectionDocuments/Publicaties/09-0605-Leaflet_ABC_tri_NL.pdf
    http://www.fostplus.be/SiteCollectionDocuments/Publicaties/Brochure_De_voorwerpen_van_morgen.pdf
    http://www.fostplus.be/SiteCollectionDocuments/Publicaties/Fostpost%20en%20Partner/2009/Fostpost%2020%20NL.pdf
    http://www.emis.vito.be/sites/default/files/brochures/20_tips_voor_een_energievriendelijke_school_.pdf
    http://www.ovam.be/jahia/Jahia/pid/314
    http://www.ovam.be/jahia/Jahia/pid/5
    En dit is dan nog een lukrake, zéér fragmentarische greep uit de vele, vele acties, schoolprojecten, beleidsinstanties en -projecten die er in B bestaan rond dit thema.
    Hebben jouw kinderen al ooit ook maar iets geleerd of gehoord op school over afvalverwerking of recyclage? Niet dus. En stel, stèl, dat de Grieks onderwijs zou beginnen met binnen de schoolmuren het afval te scheiden, wat ben je daarmee, als alles daarna op één hoop wordt gegooid? En dan verwacht je dat hun werkende of niet-werkende ouders en hun papoe’s en yaya’s zomaar van de ene dag op de andere supergespecialiseerde sorteerders en uiterst competente afvalverwerkers worden?!?
    Ik ontken niet dat sommige Grieken superindividualistisch en achteloos hun zinnetje doet op de manier die ze al jaren gewend zijn. Maar je kan geen mentaliteitsverandering teweeg brengen zonder stimulansen, zonder ondersteuning en zonder een deskundig beleid als draagvlak. Je beaamt dat trouwens zelf: het is een kwestie van opvoeding… In onze gemeente hier in B wonen en leven vele mensen uit verschillende culturen, bij wie sorteren en recycleren ook niet meteen tot hun thuiscultuur behoort. En toch hebben ze allen goed leren sorteren en recycleren. Dat bewijst dat het een kwestie van “opvoeding” is en het net al te gemakkelijk is om alle schuld af te schuiven op “De Individuele Griek” of erger nog: om het probleem te veralgemenen in termen van “De Cultuur”.
    En inderdaad @Bruno, zo gaat dat in GR in vele sectoren (zie het rookverbod – krak dezelfde vicieuze cirkel).

  18. Juist @Roosje , het zou van schoolleeftijd moeten beginnen maar waar zijn leerkrachten die zich met die ‘vuiligheid’ gaan bezighouden ? Daarvoor moeten ze maar ‘specialisten’ aanstellen !!!:) Regels zijn ‘voor de anderen’ alhoewel we dat niet mogen veralgemenen maar degenen die zich wel schikken, verliezen gevoel voor inzet want ze voelen zich gedupeerd .
    Zouden ze op school ook geen wegreglementen moeten leren respecteren ? Ik rij nu al een halve eeuw en gebruik nu de wagen in noodzaak , en vooral niet in de stad met dat geharrewar van brommers die niks ontzien en die toch zo vulnerabel zijn , zonder helm , blootsvoets , met 3-4 op een bromfiets , inhalen aan grote snelheid , enz.
    Daar zou de politie (in sjieke uitzet om indruk te maken) wat lessen kunnen geven ,ietwat dreigen met straffen en gevaren .

  19. Ik hoorde gisteren trouwens op het nieuws(*) dat de post en enkele andere overheidsmaatschappijen (zoals de watermaatschappij) verkocht en geprivatiseerd zullen worden in GR. Als daar de afvalverwerking bij zou komen en zij ook nog de sensibiliseringscampagnes op zich zouden nemen, mag me dat dan hoopvol stemmen voor de toekomst?

    (*) Op de VRT-radio nog wel @Bruno; foei!, dat ik dat niet eerst via jou heb mogen vernemen, jij die op je werk de ganse dag tijd hebt om op je blog te schrijven 😉 🙂 😉

  20. Ach @Roosje, dat zijn mooie ronkende aankondigingen natuurlijk 🙂
    Zo ver is het nog lang niet. Wie wil in godsnaam de openbare spoorwegen overnemen? Die maken 3 miljoen euro verlies PER DAG! Veel meer dan Olympic ooit heeft gemaakt.
    Ook opvallend: de openbare elektriciteitsmaatschappij zit niet in het pakket. Hun vakbond is dan ook de sterkste van heel Griekenland en ze zijn niet te beroerd om de stekker er dagenlang uit te trekken als ze hun zin niet krijgen.

    Ik denk dat de opbrengst van privatisering minimaal zal zijn, want wie wil nu een Grieks openbaar bedrijf kopen, met werknemers met hun typische mentaliteit? Daar is geen winst mee te maken.
    Dus buiten een mooi aankondiging, denk ik dat dit een slag in het water is, en het is dus voorlopig nog geen nieuws. 😉

  21. Juist @Bruno , wie is nu zo zinloos om centen in een grieks openbaar bedrijf te steken , vooral na al die poeha die de wereld omgaat over de situatie . En daarbij al de politieke verwikkelingen niet te vergeten :een waar kluwen dat dagelijks nog wat meer verwarring brengt .

  22. Oké @Bruno, got it. Kan ik je dan een beetje kwellen met een ander nieuwsje dat een (Kretenzische) collega van mij maandagavond naar Tzouganakis is gaan kijken/luisteren in Amsterdam en tot haar grote vreugde ook nog een praatje heeft kunnen slaan met hem? Ze loopt nog steeds op wolkjes… 🙂

  23. Een “zoete” kwelling, @Roosje! 🙂
    Ik hoop maar dat we hem gauw hier in de buurt kunnen zien – het zou een fijne manier zijn om de zomer af te trappen.
    Heb jij ‘m trouwens gezien?

  24. Laat zitten! Ik heb al de hele week naar mijn collega haar filmpjes moeten kijken en de YOUTUBEs van Tzouganakis komen stilaan langs m’n oren uit 😉
    Alle gekheid op een stokje: als hij eens (wat dichter) in de buurt is, wil ik zeker een concert van hem meepikken. Het zou nóg mooier zijn als dat in Griekenland zèlf zou zijn en ik het geluk zou hebben om dan toevallig in de buurt te zijn, zoals me dat op Ikaria met Vasilis Lekkas is overkomen. Ik kan en zal tenslotte pas oordelen als ik hem zelf gezien en live gehoord heb.

  25. ik zag woensdagavond Psarantonis in Herodio – was me dat even verschieten zeg!

  26. In de goeie of slechte zin, @Hans?
    Nick Cave is zelf ook bijzonder onder de indruk van de broer van Nikos Xilouris en heeft zelfs muziek samen met ‘m opgenomen.

  27. @Hans
    Enkele jaren geleden speelde Psarantonis met succes een concert in het Antwerpse Zuiderpershuis. Hij bleek jonger dan ik veronderstelde, afgaande op de hoesfoto’s van zijn cd’s.
    Het was een zeer goed concert, alleen werd hij het slachtoffer van zijn eigen enthousiasme en duurde het iets te lang (ik schat het toch op drie uur).
    Na afloop stond hij met zijn muzikanten aan de uitgang van het zaaltje om iedereen te bedanken en een prettige nacht te wensen. Een standje met cd’s ontbrak spijtig genoeg.

    Eddy

  28. ik wist eigenlijk niet goed wat te verwachten, ik wilde vooral nog eens voor een redelijke prijs naar het Herodion. Helemaal uitverkocht, stampvol, heel veel jong volk, en dan kwam daar plots een heel klein, mager mannetje, met een grijze flanellen broek, heel veel haar en een lange baard, en met een heel klein liertje, en die begon daar te fluisteren, te grommen, te brullen, te kreunen en te zuchten… heel indrukwekkend. De muziek was zeker de moeite, met de ‘act’ moest ik soms wel lachen, maar dat was moeilijk, want iedereen nam hem heel erg serieus…!

  29. Ik hoor liever zijn broer Psarogiorgis, ben ook niet kapot van dat gegrom erbij al is hij wel een goed lyraspeler.

  30. De manier waarop Psarantonis zijn lyra behandelt stuit op veel tegenstand bij de puristen.
    Je kan hem gerust bekijken als een Kretenzische Jimy Hendrix, die de grenzen van zijn instrument verkent. Zijn lyra wordt zeker niet ontzien en kreunt en steunt onder de mishandeling.
    Tof…

    Penimeni

  31. De enige echte Kretenzische Jimy Hendrix is Tzouganakis!!!lol

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *