De verloren generatie

Aan de oppervlakte lijkt er nog niet zo veel te zijn veranderd in Griekenland, maar we maken ons geen illusie: er heerst hier wel degelijk een crisis. En een bevolkingsgroep die deze crisis erg voelt, zijn de jongeren en schoolverlaters. Daarom heeft het nieuwsportaal www.news247.gr een onderzoek gedaan hoe deze bevolkingsgroep tegen het huidige systeem aankijkt. De onderzoeksgroep waren 800 jongeren tussen 18 en 25 jaar oud. De resultaten leest u hier, maar voor diegenen die geen Grieks lezen, vat ik het graag even samen.

Voor vele jongeren is de toekomst fel gehypothekeerd. Ze hebben loon moeten inleveren, of moeten meer flexibele vormen van werk aannemen en velen zijn de laatste weken ontslagen. 51% van de jongeren tussen 23 en 27 jaar (zowel studenten als werkenden) geven aan dat ze ernstig overwegen om naar het buitenland te trekken.

Over het algemeen is 49% van hoogopgeleide jongeren van plan om te emigreren, alsook 46% van de jongeren die nog geen relatie of kinderen hebben (en dus “vrijer” zijn). Ik kan de studenten wel begrijpen. Zij studeren maar zien absoluut geen toekomst in Griekenland. Er is geen perspectief – er worden geen jobs gecreëerd en ze zien niet in waar hun studies in Griekenland goed voor zouden zijn.

Hoewel het natuurlijk gemakkelijk gezegd is dat je wil emigreren, is dit toch wel een schrikwekkend hoog cijfer. Maar de generatie die nu klaar staat om in de arbeidsmarkt te gaan, moet gaan boeten voor de zonden van vele generaties voor haar en die heeft daar natuurlijk niet zo veel zin in.

35% van de ondervraagden legt alle schuld bij de politiek en geeft aan dat ze niet gaan stemmen. Niet dat ze daarom a-politiek zouden zijn. Voor protesten zijn ze wel te vinden. 68% voorziet geweldadige acties als gevolg van de crisis.

De crisis leidt ook tot een crisis in de relaties, met als duidelijkste teken dat bvb. 36% van de werklozen geen zin meer heeft in sex.

Volgens de jongeren ligt de grootste oorzaak van de huidige crisis bij het feit dat er zo massaal aan belasting wordt ontdoken en 60% verwacht niet dat daar verandering in zal komen. Bijna 7 op de 10 jongeren ziet geen uitweg uit de crisis, zeker niet voor 2014, en bijna de helft ziet de inmenging van het IMF als erg negatief.

Wat misschien hoopvol is, is het feit dat 48%van mening is dat de crisis er voor zal zorgen dat de Grieken bewuster zullen gaan consumeren, met als gevolg dat op die manier de prijs van een aantal producten, die nu nog duurder zijn in Griekenland dan elders, zullen zakken. Als onze jongeren zelf al bewuster gaan consumeren, kan dat misschien wel lukken. De rest zal dan moeten volgen.

Tenslotte blijkt dat de jongeren absoluut geen vertrouwen hebben in de media. Hoewel ze vooral de ontwikkelingen via televisie volgen (en veel minder dan verwacht via internet), staan ze heel wantrouwig tegenover journalisten. Ze vertrouwen nog meer de talrijke satirische programma’s dan de nieuwsberichten.

Dit zijn tendensen die ik inderdaad ook al had opgemerkt, en de cijfers zijn niet geruststellend. Persoonlijk zie ik het ook niet echt de goeie kant op gaan. In principe moeten er nu toch initiatieven van de overheid komen om de economie te stimuleren en om de belastingsontduiking tegen te gaan. Maar dat zien we voorlopig nog absoluut niet gebeuren.

Maar geen nood: eind deze week begint het grote circus in Zuid-Afrika, en dan vergeten we dat allemaal weer voor een maand.

11 thoughts on “De verloren generatie

  1. ik hoor steeds meer de word drachmes. is het om dat een psychishe steun wordt gezocht of moet griekenland klaar maken voor de terug komst van de drachmes??dan krijgt de nieuw generatie extra zwaar.
    Ps Bouboulina ,ja die op de oude xiliariko samen met Poseidon.

  2. Een mooie samenvatting van die jongeren! Het is deze generatie waar we alle hoop op zetten. Al hoorde ik die tendens ook in ons dorp waaien: dat ze nà hun studies kost wat kost wèg willen uit Griekenland! Τι κρίμα…
    (Goed meegenomen trouwens; morgen heb ik mondeling examen van Grieks met als opdracht “wie is schuld aan de economische crisis in Griekenland?”…)

    Dat ander grote circus hier in België is overigens al volop aan de gang, met eind deze week de apotheose (waarna het (weer) alleen bergaf kan gaan 😉 )

  3. @Roosje: off-topic: examen Grieks? Ge volgt toevallig geen les in Genk?

  4. Nee @Sakis, ik ben wel van Genk, maar volg Grieks in Hasselt (Centrum voor Moderne Talen). Mijn klasgenoten, die nu in hun laatste jaar zitten (er zijn maar vier jaren in Hasselt/Limburg), gaan volgend jaar wel naar Genk, om hun Grieks nog wat te onderhouden en vlotter te leren praten. Ik overweeg het ook, maar het zal afhangen van mijn resultaten; ik vrees nl. dat ik maar best het 3de jaar kan doen (dat ik heb mogen overslaan), want mijn grammatica blijft abominabel en met mijn dorpsdialect moet ik meer fouten afleren dan wat anders. De leraar (en zijn vrouw) in Genk (Griekse gemeenschap, bedoel je toch?) zijn wel goede kennissen van mij!
    Vanwaar de interesse?

  5. En emigreren naar waar @Bruno ? Overal heerst er dezelfde crisis . Een Duitser zei dat de Merkel politiek iets wegheeft van een wasmachine : de rijken worden gewassen en de armen worden gespoeld en drooggewrongen .
    Wat ik erg vind is dat jongeren ‘werkzoekend’ zijn maar zelf het lef niet hebben een eigen bedrijf , zelfs eenmannig op te zetten . Daar ligt de grote fout van de overheid en de ganse atmosfeer : angst zelf iets te ondernemen wegens de moeilijkheden die het staatsbestel inhoudt.
    Je wordt ‘van Job naar klein Peereke gestuurd’ zeggen ze in mijn dorp. Eindeloze documenten en taxen die zelfs de moedigsten , een stap achteruit doen maken. Maar wie produceert er nog ?

  6. Καλή επιτυχία, @Roosje!
    Tsja, en emigreren naar waar? Europa is zeker geen alternatief. Er wordt op dit continent niet meer geproduceerd. Ik denk dat we er goed aan doen om Chinees te leren. Je weet maar nooit.

  7. oh – gewoon – ik volg al een 4-tal jaar les in Genk (niet bij Marino maar bij Christina) en als jij ook Griekse les volgde, dan moest ik je zeker al eens hebben gezien :). Heb je al eens meegedaan met het Grieks staatsexamen in Brussel?

  8. Naar België zou ik in elk geval niet emigreren. Na de verkiezingen moet er een eerste schijf van meer dan 20 miljard worden bespaard.
    Ook besparingen dus…maar dan zonder zon en Middelandse Zee.

  9. Ευχαριστώ @Bruno! Dat kan ik best gebruiken!
    Maar wat heb je toch met die Chinezen??

    Hé @Sakis, ik dacht dat alleen Marino les gaf in de Griekse gemeenschap. Of heb je het over SYNTRA?
    Grieks staatexamen?!? Ik denk dat dat momenteel ver boven mijn niveau is!

  10. @Roosje: Nope – niet enkel Marino geeft les :). En het examen valt eigenlijk wel redelijk mee hoor. Er zijn 4 niveaus en het 4e geeft je de mogelijkheid om in Griekenland aan de slag te gaan (al zal dat nu wel wat moeilijker zijn dan daarvoor 😉 )

  11. @Saki, ik heb 4 jaar Grieks gevolgd, weliswaar al 12 jaar geleden. Kan ik dan met dat getuigschrift meedoen aan dat 4e niveau van dat staatsexamen of ishet zo simpel niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *