Toeristische sector gaat staken

Lezeres @anna heeft het hier al vermeld in één van de reacties: op 30 juni 2010 gaat de Griekse toeristische sector een 24-uren staking houden. Deze sector, die al zo geplaagd is door de verschillende andere stakingen en door het feit dat Griekenland zich een zeer slechte naam op de hals heeft gehaald, is misschien op dit ogenblik de enige sector die dit land nog een beetje overeind kan houden. En die gaat dus nu ook het werk neerleggen. Het lijkt wel alsof ze de poten van onder hun eigen stoel willen zagen. Er zal een erg grote informatie-inspanning nodig zijn om dit aan de toeristen uit te leggen, maar ik vrees dat die er niet zal komen. De website van de Panhelleense Bond van Voedselvoorzieningswerkers en Bedienden van Toeristische Beroepen (ik vertaal bewust houterig, want het is ook in het Grieks een hele mondvol) zou al het een en ander kunnen beschrijven, maar de pagina’s zien er bijzonder leeg uit.

Dus probeer ik alvast uit te leggen waarom er wordt gestaakt. Misschien kunnen we dan de drijfveer achter deze absurde actie begrijpen.

Onze bond (ik ga het niet nog eens helemaal herhalen) wil protesteren tegen de toestand die er nu heerst in de toeristische sector. De bond verzet zich “tegen de onhoudbare jungle werkrelaties en de onzekerheid die de werknemers doormaken waardoor ze genoodzaakt zijn om zich aan de deadlines te houden om opnieuw aangenomen te worden voor seizoensarbeid.”

Ook verzet de bond zich tegen het feit dat de werkgevers het ondertekenen van een Collectieve Arbeidsovereenkomst alsmaar uitstellen en dat ze duidelijk ook weigeren om loonsverhogingen toe te kennen. Verder protesteert de bond ook tegen de vertraging in de ondertekening van een Gemeenschappelijk Ministerieel Besluit dat regels en beperkingen moet opstellen tegen het ongecontroleerd aannemen van stagiairs die in werkelijkheid worden gebruikt als goedkope alternatieve werkkrachten.

Vooraleer te staken op 30 juni heeft de bond al besloten om op 16 juni gedurende 4 uur het werk neer te leggen tussen 12u en 16u, en de straat op te komen.

Wat gaat dit nu concreet tot gevolg hebben? Moeilijk in te schatten. Zullen de reisbureau’s gesloten blijven? Ik neem aan dat er geen uitstappen met bussen of bootjes zullen worden gehouden. Gaat het personeel in de hotels staken? Worden de bedden niet opgemaakt op 30 juni? Zal er geen room service zijn? Worden de mandjes met het toiletpapier niet leeg gemaakt? Zal er geen ontbijt worden geserveerd? Blijven de taverna’s en de toeristenwinkeltjes dicht?

Ik zou het antwoord niet weten, en ik verwacht trouwens ook niet dat de staking algemeen zal zijn. Er zullen genoeg mensen zijn die hopen dat ze snel wat extra geld kunnen verdienen door niet mee te staken met de rest.

8 thoughts on “Toeristische sector gaat staken

  1. Χά, dat laatste zou me inderdaad niet verwonderen en is weer iets typisch Grieks! Dat superindividualistisch (egocentristisch? eigenwijs? egoïstisch?) trekje dat –bezijden het grote wij-gevoel- onder alle omstandigheden weer naar boven komt.

  2. @Roosje: Je vergeet te melden dat die enkele individualisten op die ene dag hoogst waarschijnlijk exorbitant hoge prijzen zullen hanteren. Αισχροκέρδια…

    Maar zolang de luchtverkeersleiders niet staken, zal er voor de toerist het enige probleem zijn hoe ze van het vliegveld bij hun hotel komen. Dit gebeurt meestal met bussen. Als die staken zie ik wel rijen taxi’s met driedubbele ritten en prijzen die 300% hoger liggen dan normaal. En daarna het inchecken natuurlijk… Maar ach, zolang het mooi weer is… Buiten slapen is ook romantisch…

  3. Dat doet me er aan denken @Philippos: een vriendin van mij heeft tijdens de aswolk-affaire (terugvlucht vanuit Amerika via Toronto en zo naar Athene ipv naar Brussel) 128 € betaalt voor de taxi, van luchthaven Venizelos naar de Belgische ambassade in Athene. Je hebt het goed verstaan: de taxichauffeur durfde haar voor dat stukje HONDERDACHTENTWINTIG euro vragen!

  4. Oeps, sorry, dat moet natuurlijk terug “Roosje” zijn 😉

  5. Ik denk dat de mensen hier er echt niet altijd op uit zijn om beter te worden van de stakingen, uitzonderingen daargelaten. De meeste mensen hier , (Kreta) zijn gewoon afhankelijk van die zeven maanden toeristenseizoen, moeten gewoon hun huur, pacht, doorbetalen het hele jaar en willen dus écht wel werken in die zeven maanden!!
    Staken kost veel geld, die doen daar heus niet aan mee!

  6. Waar zijn ze nou toch mee bezig , vuur aan eigen schenen leggen ,bovenop een bom gaan zitten en zelf het lont aansteken ? Een dame die souvenirs verkoopt in Monasteraki zegt dat haar verkoopscijfer 50% gedaald is sinds die cruise boycots . Veel passagiers boekten vanuit Athene en kwamen een paar dagen voor afvaart om wat bezoeken af te leggen en ook gaan te winkelen . Er werd gezegd dat die cruise schepen passagiers geen geld achterlieten maar de uitspraak van die dame werpt een heel ander licht op de zaak .
    @Petra , de mensen waarover jij het hebt zijn zelfstandigen en die staken niet . De stakers zijn opruiende werknemers .

  7. Madam Katseli, de minister van Economie, heeft een wetsvoorstel klaar!
    Cabotage wordt inderdaad afgeschaft, maar toch moeten cruiseschepen nog 10% Griekse werkkrachten aan boord hebben als ze in Griekse territoriale wateren varen. Bovendien moeten ze overal op zijn minst 6 uur aanmeren, zodat de toeristen tijd hebben om geld uit te geven. Als de bezienswaardigheden tegen dan tenminste niet gesloten zijn…

    @Roosje: 128 euro!!!???? Die man is natuurlijk een dief, maar als toerist gaat je dan toch een lichtje branden, niet? ELKE taxi heeft een bordje met de prijzen per kilometer. En je moet ALTIJD een ontvangstbewijs van de taxichauffeur eisen. Als hij dat niet wil geven, vraag je zijn nummer. Ik zal het maar van de daken schreeuwen zeker?

  8. @Bruno, zo reageerde ik ook meteen toen ze het vertelde. En natuurlijk had mijn vriendin door dat dit schandalig veel was; ze is reeds verschillende keren (ook met ons) in GR geweest. Maar ze was op dat moment reeds dagenlang met haar dochter onderweg, aanschuiven en afwachten op luchthavens, drie dagen in een aftands hotel in Chicago in the middle of nowhere, niet voorziene tussenstop in Toronto, geen vlucht naar Brussel, kiezen tussen een vlucht naar Athene of Spanje óf terug naar Chicago en vanaf Athene werd ze vogelvrij verklaard en moest ze zelf alles uitzoeken en regelen. Dat weegt op den duur niet alleen fysisch maar ook psychisch zwaar. Ze was maar wat blij dat ze in Europa was en moest nu nog zelf een vlucht zien te vinden naar België (die ze uiteindelijk met tussenstop in München heeft geboekt) waarbij men haar in Toronto had aangeraden contact op te nemen met de Belgische ambassade bij aankomst in Athene. En dit is maar een zeer korte, droge samenvatting. M.a.w. ze was dus murw en had op dat moment de fut niet meer om nog te beginnen discussiëren. Ik kan het me niet voorstellen dat ik het daarbij zou laten, maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd als je het zelf allemaal niet hebt meegemaakt.
    Het schandalige is dat die tacixhauffuer(s) niet van ‘rijke toeristen’ maar van mensen die door overmacht in een penibele situaties zitten, grof misbruik maakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *