Alweer staking

Vandaag is het wetsvoorstel voor de nieuwe arbeidswetgeving in het parlement ingediend. Men zal er nu een dag of twee over discussiëren waarbij vele politici alle public relations truuks uit de kast zullen halen, want het valt te verwachten dat velen dit debat met argusogen zullen volgen (er is een speciale televisiezender die de debatten volgt en alle Grieken kunnen meevolgen – deze open vorm van democratie weerhoudt de parlementsleden er trouwens niet van om allerlei belachelijke verhaaltjes te komen vertellen, maar dat is een andere kwestie).
Op donderdag moet over het wetsvoorstel worden gestemd en verwacht wordt dat het met een meerderheid zal worden goedgekeurd. Premier Papandreou heeft namelijk alle PASOK parlementsleden opgeroepen om “hun verantwoordelijkheid op te nemen”, wat in het Griekse politieke lingo betekent dat ze de partijlijn moeten volgen, of dat ze anders kans lopen om uit de partij te worden gezet.
Niet toevallig zullen de grote vakbonden dan ook staken op donderdag. Om 1 minuut over middernacht zal het land weer plat gaan. Het is nu al zeker dat er ook in de haven van Piraeus zal worden gestaakt, dus het is vrijwel zeker dat alle schepen aan de kant zullen blijven. Ook de media gaan nog een keertje staken (zo hebben we op die manier al 3 voetbaldagen zonder commentaar gehad). Ook de luchtverkeersleiders staken dit keer mee, maar niet de volle 24 uur. Volgens een persbericht zullen ze op donderdag het werk neerleggen tussen 10 en 14u, Griekse tijd uiteraard.

Dat de ambtenaren zullen staken is normaal, maar ook de privé-sector staakt als protest tegen de nieuwe arbeidswetgeving. Het is niet onbegrijpelijk: de werknemers in de privé-sector kunnen vanaf nu makkelijker worden ontslagen en de ontslagvergoedingen gaan naar beneden.
Wat mij echter ook een goeie reden lijkt om de staken in de privé-sector, is het volgende: sinds kort wordt van de meest winstgevende Griekse bedrijven geëist om een “solidariteitstaks” te betalen op hun winsten. Daardoor hebben heel wat bedrijven hun winsten plots flink zien dalen. Hallo Hugo Chavez? Tegelijk heeft de overheid aangekondigd dat het de roerende voorheffingen die de bedrijven hebben moeten betalen, nog niet zal terugstorten. Daar wordt mee gewacht. Daardoor komen heel wat bedrijven in ademnood. Zij rekenen namelijk op de terugbetaling van die taksen, zodat ze hun personeel kunnen betalen. Om beide redenen hebben heel wat mensen in de privé-sector hun loon zien dalen, omdat de werkgever hen niet kan uitbetalen. Maar even zo goed zijn mensen op straat gezet omdat er geen geld meer is. Je kunt dit bezwaarlijk aanzwengelen van de economie noemen, en ik vraag me af waar dit gaat toe leiden. De werklozen gaan allemaal aankloppen bij de OAED om daar een werkloosheidsvergoeding te vragen. Dat gaat de staat flink wat geld kosten. U zult het met me eens zijn dat de toekomst van Griekenland absoluut niet rooskleurig is.

Terug naar de nieuwe arbeidswetgeving. Er wordt gezegd dat heel wat van de nieuwe wetsvoorstellen zijn opgelegd in het memorandum dat de Griekse overheid heeft getekend met de EU, de ECB en het IMF. Volgens een aantal grondwetspecialisten en advocaten zijn een aantal van de voorstellen in strijd met de Griekse grondwet, en daarom gaan ze een proces aanspannen om de maatregelen ongedaan te maken. Vanuit de EU klinkt echter dat het memorandum onder internationaal recht valt, en dat dit boven de Griekse grondwet staat. Papandreou had het nog aangekondigd een aantal maanden geleden: we zijn een deel van ons zelfbeschikkingsrecht kwijt (κυριαρχία) maar het is voor het goed van het land. Benieuwd waar dit allemaal gaat eindigen, maar het protest lijkt me wel te groeien.

2 thoughts on “Alweer staking

  1. Ik kan me de protesten echt wel voorstellen, maar ben toch wat sceptisch over het alternatief. Hoe krijg je het land economisch weer in de lift? Wie het weet mag het zeggen. Nu is economie niet zaligmakend, permanente groei is niet realistisch, maar op deze manier gaat het geld echt niet rollen. En wordt er dus op een gegeven moment door niemand meer echt verdiend. Daarnaast zal aan de ongelijkheid van de geldverdeling toch iets gedaan moeten worden, anders blijft de ontevredenheid steeds weer terugkomen. En terecht.

  2. @Corry: ongelijkheid in geldverdeling zal er altijd zijn, net zoals de steeds weer terugkerende ontevredenheid. Daar zullen deze protesten niets aan veranderen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *