Gisteren is er in het Griekse parlement gestemd over de nieuwe arbeidswetgeving. Die stelt dat Grieken nu pas vanaf hun 65ste met pensioen kunnen gaan (geldt even zo goed voor ongehuwde moeders), of dat ze 40 jaar moeten hebben gewerkt. Ook wordt de de lijst van zware en ongezonde beroepen aangepast, wordt de Commissie bij arbeidsgeschillen tussen werknemer en werkgever afgeschaft, verliezen gepensioneerden hun 13de en 14 de maand pensioen (maar de overheid garandeert nog wel een “redelijk” pensioen van 360 euro in de maand), en zo zijn er nog wel een aantal andere aanpassingen waarmee ik u nu verder niet ga opzadelen.
U wist ondertussen al dat zo wat heel Griekenland plat ging als protest tegen deze stemming. Naar verluidt kwam er nogal weinig volk af op de protestmarsen in het centrum van Athene. Niet verwonderlijk, want er was geen openbaar vervoer om mensen naar het centrum te brengen. Bovendien zijn al heel wat mensen op vakantie vertrokken en misschien denken de meesten ook dat het allemaal toch weinig uithaalt. Wat misschien ook wel is.
Wat ik niet zo goed begreep, is het feit dat ook de journalisten gisteren staakten. Op de dag dat er een wetsvoorstel wordt gestemd dat het lot van minstens 3 generaties Grieken zal bepalen, besluit men om daar geen berichtgeving over te hebben. Onlogisch lijkt me dat, en echt niet verantwoord. Anderzijds is het wel zo dat politici nu geen spelletjes konden spelen om indruk te maken op de kiezer.
Zo hoorden we dus vandaag dat het voorstel is gestemd en goedgekeurd, maar toch wel met de nodige strubbelingen binnen de regerende partij PASOK. Heel wat parlementsleden, beseffend dat er iets moet veranderen aan het hele systeem of Griekenland is weldra bankroet, besloot om zich gewoon te onthouden, in plaats van tegen te stemmen. Zo kan niemand hen daar later op aanpakken, nietwaar?
Griekenland zal in ieder geval radicaal veranderen de komende jaren. Of het land nog leefbaar blijft met minimumlonen van 540 euro, geen perspectief op nieuwe jobs, buitenlandse investeringen die uitblijven, is nog lang niet zeker. De OESO (Organisatie voor Economie, Samenwerking en Ontwikkeling) schat dat er 304.000 werklozen zullen bijkomen tegen eind volgend jaar. Als die allemaal een werkloosheidsuitkering moeten krijgen, zal dat de Griekse staat een aardige duit kosten.
Het ziet er allemaal niet goed uit, en mijn gok is dan ook dat er zich weer eens een brain drain zal voordoen: vele Griekse jongeren zullen hun geluk buiten de landsgrenzen gaan zoeken.
@Bruno: zeer pijnlijk Bruno – temeer omdat veel jongeren van de 2e/3e generatie diaspora de band met Griekenland wilden aanhalen en wilden terugkeren. Of dat nu nog het geval is weet ik niet, maar dit helpt natuurlijk niet. Als er nu nog eens zoveel ‘brains’ uit Griekenland vertrekken, dan is dat al helemaal slecht nieuws. De toekomst zal het uitwijzen.
Ik werk in IT recruitrment in Belgie en het is duidelijk dat er meer Grieken hun Cv naar ons sturen voor posities in Europa. Ook voor permanente posities (tegenover freelance posities). De Griekse braindrain is er altijd geweest, maar lijkt nu in een hogere versnelling.
@BV: voor welk bedrijf?
Die sociale zekering wetgeving is toch zo complex ingewikkeld , dat bijna iedereen een geval op zichzelf is.
Het is trouwens wat reporters aanraden ; ga zelf naar het betreffend kantoor en leg je gans leven uit de doeken. Is het weer eens een wijze om te foefelen ?Want als alles klaarhelder is,dan kun je niks achterover slagen !
Zouden ze ook niet eens serieus gaan snoeien in de pensioenregeling van de volksvertegenwoordigers ? DAAR is besparing te maken.
En wat de jeugd betreft , niet alleen is er bijna geen werk te vinden maar zelfs als ze zelf iets willen ondernemen, hun plannen gefnuikt worden door al die buraucratie . In plaats van hen een impuls te geven zelfstandig te gaan, worden ze ontmoedigd .
En nu gaan ze de BTW ook opdrijven tot 23% voor voedingswaren . Dat gaat de koopkracht nog verder de kop indrukken.
@Bruno: een vraag van mijn zoon.
Hoe zit het met de oppositie? Zijn daar recente peilingen over mochten er nu verkiezingen komen?
Wat doet KKe? En is die partij het dan eens met wat die communistische vakbond uithaalt in Piraeus?
@anna, als je met de oppositie Nea Dimokratia bedoelt: die is nergens. Ik geloof dat ze in de laatste peilingen nog 14% haalden. Ondanks het feit dat de misbruiken al veel langer gebeurden, worden zij toch wel de grootste verantwoordelijken geacht voor de huidige toestand.
LAOS (extreem rechts) wordt als een ernstige partij beschouwd in diezelfde peilingen (de partij zit vol clowns!).
En KKE doet niets, zoals steeds. Die vindt dat het volk moet opstaan en tegen PASOK en ND reageren. Wat de vakbondsfractie PAME uitsteekt, wordt door KKE op zijn minst geduld (er wordt niets over gezegd), maar wellicht ook stilzwijgend goedgekeurd.
Evcharisto!