Syvota mag dan voor de gemiddelde Athener niet de bekendste bestemming zijn; als je hem vertelt dat het 25km ten noorden van Parga ligt, dan zal hij het hoogstwaarschijnlijk wel weten te localiseren. Parga is namelijk een erg bekende toeristische bestemming (niet te verwarren met “Praga”, wat het Grieks is voor Praag – er bestaat wel vaker verwarring bij Grieken wiens geografie niet hun sterkste kant is).
In ieder geval: als Parga dan toch zulk een toeristische trekpleister is, dan zouden wij dat toch ook wel eens van dichterbij moeten bekijken. Er zijn 2 manieren om naar Parga te rijden: ofwel neem je de kustweg, die zich hoog boven de zee kronkelt. Het duurt wat langer, maar de zichten zijn bijzonder mooi. Overal zie je groen en voor je strekken de eilanden Kerkyra, Paxoi en Antipaxoi zich uit. Maar er is ook een snellere weg, via het binnenland. Die laatste voert je langs het natuurgebied van Kalodiki – een zogenaamd wetland.
Kalodiki is ongelofelijk indrukwekkend, vind ik. Je rijdt kilometerslang langs een meer dat werkelijk bezaaid is met miljoenen waterlelies. Het valt aanvankelijk niet op, want je ziet enkel een vlakte van groen, en je denkt dat het gras is. Maar het zijn wel degelijk waterlelies. Zo indrukwekkend dat we er toch even voor aan de kant moesten om het goed en wel te laten bezinken. Terwijl we daar staan te kijken, zwemt er vrolijk een otter voorbij.
Nadat het goed en wel is doorgedrongen, rijden we verder naar Parga. Het is al tegen valavond, maar het zicht is fantastisch. Parga is tegen een heuvelwand aangebouwd en een grote rots loopt verder door in het water. Op die rots staat een kasteel dat door de Noormannen (jawel!) is gebouwd, de tand des tijds met moeite heeft weerstaan, door Ali Pasha is gebruikt door piraten werd afgebroken en nadien door de Venetiërs weer opgebouwd en door Ali Pasha gebruikt. Heden ten dage is het een plaats waar heel Parga en omstreken komt genieten van de omgeving en binnen in het kasteel is er een bar. Voor de kust ligt een klein eilandje met een kerkje.
Toeristisch is het inderdaad wel. Parga is veel drukker van Syvota, en heeft bijgevolg ook heel wat meer accommodatie. We zijn er jammer genoeg niet meer toe gekomen om door de oude stad te lopen, maar gelukkig was er nog wel tijd om een paar plaatjes te schieten.
ti parga ti praga . zijn allebei mooi. vroeger hadden wij Ti Lozani ,ti Kozani.
http://www.youtube.com/watch?v=8nq3CjXiz3I
@Bruno: kwamen de Venetianen niet voor Ali Pasja? Of is dat een andere dan de Leeuw van Ioannina?
ik denk dat in de tijd van Ali pasa de Venetianen weinig invloed hadden. Toen Napoleon de Russen de baas was ,hebben tocht de Russen de eilanden op de Ionio aan de Fransen toegegeven. ik denk dat de Fransen de baas waren.al is de invloed van de Italianen groot later.
Je hebt natuurlijk gelijk, @Bertinos! De Venetianen hebben het weer opgebouwd, en nadien werd het door Ali Pasha gebruikt. De geschiedenis staat hier:
http://www.parga.gr/dynamic/page.php?lang_id=28&element_id=183
ik herinner mij opeens een van de redenen dat de regio niet zo bekent was. ik dacht aan Preveza en de gedicht van Kariotakis ,mooi gezongen en bekend al decenia van Billy. Het was nog al wat depresief daar.
http://www.youtube.com/watch?v=r59IHVa_qts