Een aantal weken geleden staakten de vervoerders voor “openbaar gebruik” – zoals ze in het Grieks worden genoemd. Deze vervoerders hebben een vergunning om goederen te vervoeren die van openbaar nut zijn, zoals voedsel, brandstof, medicijnen en zo meer. Voor deze vergunning hebben ze de overheid moeten betalen. De overheid zelf laat maar een bepaald aantal vergunningen toe. Dat gebeurt niet enkel in de transportsector – het geldt even goed voor advocaten, kioskhouders, taxichauffeurs, notarissen, apothekers, bakkers, architecten, en nog vele andere beroepen.
Een vergunning om dit beroep te mogen uitoefenen, kost enorm veel geld (het kan tot meer dan 200.000 euro per vergunning oplopen), en de facto beperkt het de toegang van nieuwe spelers in deze beroepsgroepen. Totale afwezigheid van concurrentie, zou je kunnen zeggen. Omdat de beroepen “gesloten” zijn, kunnen ze onder elkaar ook makkelijk prijsafspraken maken.
Binnen de gesloten beroepen, vooral de transportsector en de taxichauffeurs, wordt bovendien de volgende praktijk gehanteerd. Wanneer iemand besluit om zijn beroepsactiviteit stop te zetten, wordt van hem in principe verwacht dat hij zijn vergunning teruggeeft aan de overheid. Dat is al decennia lang niet meer gebeurtd. Integendeel: in het verleden zijn vergunningen doorverkocht aan woekerprijzen. Wie het geld had, kocht een vergunning over. De overheid heeft op die manier totaal geen overzicht meer op wie er nu een vergunning heeft en wie niet.
Door de economische crisis en door het feit dat de overheid heeft aangekondigd dat het de gesloten beroepen zal openen, zijn de prijzen van vergunning flink gedaald. Waar een vergunning voor een taxi 6 maanden geleden nog 250.000 euro kon kosten, is de prijs nu gezakt tot 60.000 euro. De wetten van de markt, neem ik aan.
In ieder geval zal het nog heel wat voeten in de aarde hebben voor de overheid er in zal slagen (als ze dat al wil, natuurlijk) om deze gesloten beroepen af te schaffen. We zullen ons aan heel wat stakingen kunnen verwachten voor het zo ver is.
Ik heb medelijden met de mensen die wel die 200.000 hebben betaald voor een taxi vergunning. Die moeten straks tot hun 135e werken om het schuld af te lossen terwijl nieuwkomers een vergunning zullen kunnen kopen voor een paar honderd euro. Dit is in 2000 ook gebeurd in NL. Daarvoor waren banken scheutig met leningen verstrekken voor een taxi vergunning. Die verloor immers nooit zijn waarde, de eigenaar maakte er zelfs een beetje winst op bij doorverkoop. Er rijden nog steeds chauffeurs rond van 65 in Amsterdam die nog aan het afbetalen zijn terwijl het jochie voor hun bij de standplaats zijn vergunning gekocht heeft voor 65,-…….
@Philippe, na 10 jaar Griekenland snap ik het systeem nog altijd niet goed, maar wie is zo gek om 200.000 euro voor een vergunning te betalen? Die betaling is bovendien ook nog eens in het zwart gebeurd – dus er bestaan geen documenten. Hoe kan de overheid dan die mensen tegemoet komen (er was hier sprake van het verwerken van de kost van de vergunning in de bijdrage tot de verzekering).
Min tsimpas. o samatas eine gia ta matia tou kosmaki. Over gesloten beroepen gesproken ,heb je in athene geen vrachtautos gezien met Bulgaarse of Duitse ,nederlandse en andere eu kenteken gezien?? de meeste zijn van grieken dat geen verguning van 2 ton willen betalen. Parathyrakia yparxoun gia ollous.
veel van hun dat ik ken van een griekse auto hebben nu twee Bulgaarse.
En ondanks het feit dat die vergunningen veel geld kosten,zijn het toch beroepen die gegeerd zijn . Het worden familiezaken die van vader op kinderen over gelaten worden . Je ziet nooit een apotheek sluiten .Ik neem dit voorbeeld omdat het zo zichtbaar is. Kinderloze advokaten nemen jongere familieleden als medewerkers.
Al eens opgemerkt wat voor mooie taxi’s we hier hebben? Dure merken . Ze doen het waarschijnlijk niet slecht en vinden ze de investering waard.
klein foutje: “Dat is al decennia lang niet meer gebeurt. ” (beroepsmisvorming)
Da’s om te zien of jullie wel lezen, @Peter! 😉
Shame on me…
Helemaal geen shame on you. Het belang van dt-fouten wordt zwaar overschat!
Daar ben ik het mee eens @Peter, maar feit blijft wel dat ik germanist ben, en dit zou niet mogen.
@Bruno: “wie betaalt er nu 200,000 voor een taxivergunning”?: ik ken zo wel een aantal mensen: zolang het aantal taxi’s beperkt blijft, heeft zo’n taxi bijna een gegarandeerde opbrengst. Die mensen rijden ook niet zelf met de taxi: ze verhuren die dan weer door in twee shiften, zodat de taxi 24 uur rijdt. Het is een investering zoals een bv een huis om te verhuren. IN veel gevallen is een taxi een betere investering gebleken (in het verleden)… Ik ken er die bij ons ontslagen werden en met hun ontslagvergoeding en wat spaarcenten zinnens waren een taxivergunning te kopen.
Advocaten werken niet echt in een gesloten beroep: iedereen met het vereiste diploma die zich bij de balie inschrijft mag zich advocaat noemen. Het probleem daar voor de troika is voornamelijk dat ze verplichte minimumtarieven hanteren en het vormen van ‘law firms’ heel moeilijk is gemaakt: een soort kartel dus.
vergeet niet dat de griek liever eigen baas is . dat de prijs nu zo hoog is ,bewijs dat veel te verdienen valt. de verguningen zijn echt waardeloos ,maar door de bekende polietiek uit onze mensen uitgegeven voor binding en vaak als beloning voor de bekende chafiedes. uit de petrina xronia van onze geschiedenis.
Maar vandaag is een dag van verzoening. 3 September ,1843. Filoi ki adelfia .
Φίλοι κι αδÎλφια, μανάδες, γÎÏοι και παιδιά
στα παÏαθÏÏια βγείτε και θωÏείτε
ποιοι πεÏπατοÏν στα σκοτεινά και σεÏγιανοÏνε στα στενά
φίλοι κι αδÎλφια, μανάδες, γÎÏοι και παιδιά.
ΓÏάφουν σημάδια, μηνÏματα στο βασιλιά
σα δε φωνάξεις Îβγα να το γÏάψεις
να μην σ’ ακοÏσουν τα σκυλιά βγάλε φωνή χωÏίς μιλιά
σημάδια και μηνÏματα στο βασιλιά
@bruno hopelijk verkoudheid volledig weggezwommen zodat je een goede herfst kun doorleven
@tzimis een heel mooie tekst, wie is de schrijver?
momenteel hier veel zon
@Phyllis, de zee is het beste medicijn voor een verkoudheid! Ze is zo goed als volledig weggezwommen, inderdaad. Ik vind het nog wat vroeg voor de herfst, maar de temperatuur is beduidend gezakt hier. Maar je zult me nog geen καλό χειμώνα horen wensen 😉
@Phyllis,het is van Iakovos Kampanelis.
http://stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=8013