Lezer @Tzimis wees me de weg naar het artikel van Michael Lewis in Vanity Fair (een vreemde keuze om een dergelijk artikel in dit tijdschrift te publiceren) met de titel “Beware of Greeks Bearing Bonds”, en gisteravond werd het ook nog eens uitvoerig onder de loep genomen in het avondjournaal van de Griekse TV-zender SKAI.
Het artikel vindt u hier terug.
Nu is het voor een buitenstaander niet altijd eenvoudig om de Griekse situatie te begrijpen, maar naar mijn gevoel heeft Michael Lewis wel degelijk de vinger op de zere plek gelegd. Zijn beschrijving is helder, beknopt, en lichtjes vereenvoudigd, maar zijn analyse klopt toch grotendeels. Vele van de aspecten die in het artikel aan bod komen, zijn hier op deze blog al eens vermeld, en ook Hans heeft in de blog op De Standaard gelijkaardige toestanden aangetoond. Bij Lewis staat alles in 1 lang artikel, dat leest als een trein maar een wrange nasmaak achterlaat.
Hoe is het toch mogelijk dat alles in dit prachtige land zo vierkant draait? Waarom lijkt de wil niet aanwezig te zijn om orde op zaken te stellen, en waarom lijken de meeste Grieken er op aan te sturen dat alles blijft zoals het is.
Het stemt niet optimistisch, en na het lezen van het artikel, stelde ik mij nadrukkelijker dan anders de vraag: hoe gaat Griekenland uit deze economische crisis geraken? Gaat de mentaliteit van een groot deel van de bevolking eindelijk eens veranderen. Laten we het hopen, want hoop – zoals het Griekse spreekwoord zegt – sterft het laatst.
ειναι αυτο που μποÏουμε να πουμε και γαμω Ï„ αÏθÏα. εγινε λιγο σκανδαλο μ αυτο ακουω. Σε ποιους δεν αÏεσε ;;
Ik vind het bijzonder dat hij het voor elkaar gekregen heeft om de interviews te krijgen bij Arsenios en Ephraim. Aan de andere kant, dat zijn twee wijze (zie sluwe) mannen die uit de meeste situaties een voordeel kunnen slaan.
Mooi geschreven. Bevestiging, moedeloosheid, verbazing, lachen, woede wisselen elkaar snel af tijdens het lezen.
Misschien moet heel Griekenland maar overschakelen van het idiorrytmisch naar het cenobitisch systeem, of word ik dan verdacht van communistische sympathieën? 😉
dat klooster systeem in griekenland heeft wel wat van de leiders van de communisten. Dat van ons ,is van ons en dat van jullie is ook van ons.
Τα δικα σας ,δικα μας ,και τα δικα μας ,δικα μας.
M.Lewis gaf daar een griekse mentaliteit aan waar ik een paar dagen geleden met de neus opgeduwd werd. Een dame wiens zaak niet meer rond loopt , zegt openlijk dat ze NIKS meer betaald .” ‘k Heb toch niks meer op mijn naam staan en wat gaan ze me aandoen? Naar de gevangenis ? Doen ze toch niet want dan moet half Griekenland geinterneerd worden. Ze kunnen me allemaal gestolen worden ! Foert !” Belastingontduiking is internationaal maar hier is dat een super-sport, ze bluffen erover , zijn fier dat ze de fiscus de das omgedaan hebben.
En nu de staat en kerk zo openlijk aangeklaagd worden,waarom zou de man/vrouw in de straat zich schamen ?
Inderdaad @jenny: er is GEEN ENKEL moreel voorbeeld.
Politici ontduiken belastingen, de staat stelt mensen in het zwart te werk. Waarom zou de modale Griek zijn gedrag veranderen? Hij zou toch alleen maar genaaid worden (dat wordt hij nu ook, maar hij naait tenminste ook anderen).
@Bruno: en daar haal je nog een goed punt aan: Hij wordt zelf genaaid maar hij naait tenminste ook anderen. En zo is de cirkel rond, en verandert er niks.
Ik heb net het artikel gelezen – en ook al heb ik er gemengde gevoelens bij – ik denk wel dat er veel waarheid in zit…
“Waarom zou de modale Griek zijn gedrag veranderen? Hij zou toch alleen maar genaaid worden (dat wordt hij nu ook, maar hij naait tenminste ook anderen).â€
… Een statement die blijft hangen @Bruno.
Ik word er jammer genoeg te vaak mee geconfronteerd @Roosje, gelukkig alleen maar in het professionele leven…
Ik probeer mijn Griekse schoonfamile het ook te doen lezen, benieuwd naar hun reactie . Het stuk is natuurlijk wel schitterend geschreven, blijft de vraag moet Arsenios Minister van financien worden of moet de minister van financien meer tuinieren? Uitstekende PR voor die geestelijken en tuincentra!
Kijk!
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/07/het-beste-essay-over-de-griekse-crisis-van-2010/