Cultureel erfgoed op uw bord

We zijn allemaal vertrouwd met UNESCO-erfgoed. Het gaat dan steevast om gebouwen, landschappen of zelfs hele gemeenschappen. Griekenland heeft er een kleine 20 – de lijst vindt u hier – en dat zijn allemaal plaatsen die u MOET gezien hebben.

UNESCO is nu de originele toer opgegaan en heeft wel iets heel onverwachts op de lijst van cultureel erfgoed gezet: het Mediterraan dieet. Meer informatie vindt u hier. Ik hoef u de voordelen van dit dieet al lang niet meer uit te leggen. Sinds ik in Griekenland woon, tonen de waarden van mijn bloedstalen ook aan dat ik gezonder ben dan toen ik nog in België woonde.

Probleem met dat Mediterraan dieet is: aan wie behoort het toe. Het is geen eigendom van een persoon, en ook niet van 1 land. UNESCO is geïnteresseerd in de culturele en sociologische factoren van dit dieet en vroeg aan de overheden van Spanje, Italië en Marokko om een bepaald dorp als voorbeeld te geven om die factoren in de praktijk te zien. Waar gaat het dan eigenlijk over? Wel, op welke rituelen en gewoontes zijn verbonden aan het eten: wat eet men bvb. tijdens een trouwfeest, de wijnoogst, de olijvenoogst, de feesten, enz. Griekenland heeft als boegbeeld het dorpje Koroni in Zuid-Peloponnesos gekozen.

Mooi initiatief, zult u denken, maar de Kretenzers zijn er niet blij mee. Ze willen namelijk niet in de zelfde categorie gegooid worden met de andere volkeren die het Mediterraans Dieet volgen. Het Kretenzische Dieet zou namelijk iets helemaal anders zijn. Ze hebben er ook een hele site aan gewijd: http://www.cretan-nutrition.gr/.
Misschien hebben ze wel gelijk. De Kretenzische keuken is enigszins verschillend van de keuken van centraal Griekenland. Tijdens WOII had Kreta erg te lijden onder de Duitse bezetter en had de bevolking weinig te eten. Toch wisten ze te overleven op wat de natuur hun boodt, en na de oorlog bleek dat onze Kretenzers in opperbeste gezondheid verkeerden.

Maar misschien is het ook wat overdreven. Het eten in Spanje is anders dan het eten in Italië of Marokko. Zijn dat dan andere diëten? Voer voor diëtologen, wellicht. Ik lust het allemaal bijzonder graag in ieder geval!

13 thoughts on “Cultureel erfgoed op uw bord

  1. Nou, het Kretenzisch dieet…………..is volgens mij uitgestorven! Ieder jaar is het erger, ze eten steeds meer bergen vlees en zoetigheid, ik ben al misselijk als ik er naar kijk. Ze worden ook vetter en vetter tegenwoordig. Ik ken daar nog wel wat mensen die sober eten en er goed uitzien…….het worden er wel minder.

  2. De bergen vlees, liters wijn en de zoetigheden hebben ze altijd al gegeten en wat die buiken betreft hebben ze ook al van het begin 🙂
    Paulus’ brief aan Titus, 1-15
    ‘Kretenzers zijn onverbeterlijke leugenaars, gemene beesten, vadsige vreters.’
    Als ik naar mijn kretenzische familieleden kijk als zij eten… ik begrijp ook niet waar ze al dat eten en drinken in kunnen steken, terwijl ik met een half bord al genoeg heb en toch zijn ze niet dik mss omdat ze veel in beweging zijn?
    En ja de eet gewoontes van de stadsmensen zullen wel verschillen met die van de bergbewoners maar de “echte” Kretenzers blijven hun voeding tradities behouden ook al wonen ze in de stad en niet vergeten dat het geloof ook een rol speelt in dat gezond dieet …..

  3. kijk naar de familie Mitsotakis. kretan en nog de besten. en die man gaat gewoon door.
    ε και μην ξεχασω,φτοθ φτου μην μας καει κανα λαπτοπ,με τον γρουσουζη…

  4. met het geloof bedoel ik dat de mensen toen rond de 200 dagen per jaar aant vasten waren

  5. Inderdaad @europa, en dat geloof is dus deel van het culturele erfgoed waar UNESCO naar op zoek was. Als je je houdt aan die voorschriften, leef je bijzonder gezond. Misschien volgt de oude Mitsotakis dat dieet, of anders heeft hij een pact met de duivel gesloten (de meeste Grieken denken het laatste).

    Niet alleen de Kretenzers, maar alle Grieken hebben zich op het eten van vlees en dierlijke vetten gestort. De Grieken zijn de voorbije 10 jaren de dikste Europeanen geworden. We hebben het dan niet over een Kretenzische herder die in de buitenlucht leeft en af en toe lamsvlees of “gida vrasti me staka” eet.

  6. dat geld niet aleen voor Kreta. mijn opa heeft lang en gezoend geleeft in Drama ,maar hij gebruikte aleen wat hij produceerte. en vlees enkele keer als hij wist van welke koe was de vlees. en veel eigen yogurt. verder alles uit eigen tuin met mest van zijn eigen koeien.
    en voor de antirokers,hij was ook nog zijn hele leven tussen de tabaco planten. voor wie denkt nog steeds dat roken niet gezond is.

  7. Jaren geleden , gingen dorpelingen en herders zich laten inschepen , jonge dunne,iele jongelingen die wat centen wilden verdienen voor zichzelf en om naar huis te sturen.
    Aan boord was er een wekelijks menu : maandag :gekookt vlees en groenten, diensdag : vis met puree, enz,enz. Na dagen lang op zee wisten ze welke dag het was afhankelijk van de maaltijd . Macaroni ? Oh, dan is het donderdag.
    Kaas,brood en sla alom aan tafel . Na korte tijd waren ze allemaal bijgekomen alhoewel het leven aan boord niet bepaald een sinecure was , ze begonnen last te krijgen van hoge bloeddruk . De grote hoeveelheid voedsel op tafel was een verleiding , de ogen groter dan de buik .

  8. jaaaaaaaaaa die herders en landbouwers dat is een ras apart en die stedelingen blijven maar souvlakia eten op iedere hoek van de straat is er wel een goodys en niet met een rol gyros gelijk hier maar met 2 a 3 en geen een die failliet gaat niet te geloven.

  9. Interessant verhaal @jenny. Dat wist ik niet!

  10. “… wat de natuur hun boodt.” ?, @Bruno?
    Sorry kon het niet laten maar “dt” in verleden tijd?
    Al te lang in Gr. waarschijnlijk ;o}

  11. O jee, laten we het daar maar op houden, @Mario!
    *bloos bloos*

  12. @Mario: “dt” in verleden tijd? Waart gij er niet van op de hoogte dat dit nog steeds voor de “gij-vorm” geldt? Ge hadt het als Vlaming kunnen weten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *