Schaarste

De gevolgen van de actie van de transporteurs laten zich niet alleen voelen wanneer je de baan op gaat, en je urenlang in de file staat omdat ze weer eens een weg hebben geblokkeerd. In Piraeus verhinderen ze hun collega’s om aan boord te gaan van de ferries, zodat de eilanden niet meer kunnen worden bevoorraad. Transporteurs die toch werken, worden geïntimideerd en soms worden hun trucks gevandaliseerd.

Ook in de supermarkten in Athene zie je wat het gevolg kan zijn: de rekken zijn half leeg. Stocks worden niet meer bijgevuld en sommige basisproducten beginnen schaars te worden.

Nochtans hebben onze transporteurs (eindelijk) van de bevoegde minister schriftelijke bevestiging gekregen dat hun eisen zullen worden ingewilligd. Maar nu zijn die eisen opeens niet meer voldoende. Ze willen meer – en omdat de overheid nog steeds niet heeft opgetreden, denken ze dat het hen zal lukken ook. Want de transporteurs mogen dan wel opgevorderd zijn, meer dan die aankondiging hebben we nog niet gehoord.

Ook wordt er nu al een week gezegd dat de regering de mogelijkheid onderzoekt om de transporteurs voor privé-gebruik (ik probeer deze Griekse anomalie zo goed en zo kwaad als het kan te vertalen) te vragen om het vervoer op zich te nemen, maar het is ook weer bij een aankondiging geweest. Echt ondernemend zijn de leiders van dit land niet.

En wij worden weer maar eens gegijzeld gehouden door een beroepsgroep die zich wanhopig aan haar privileges probeert vast te houden.

19 thoughts on “Schaarste

  1. werken de posterijen wel gewoon door? Misschien moeten wij in west europa allemaal een overlevingspakketje opsturen…….

  2. Och @Philippos , gewoonweg wat plantjes aankopen en vegetarier worden . Als je geen tuintje hebt , dan kun je nog altijd aardappelen in een bak op het terras kweken in plaats van geraniums !:) Wie was ook die griekse politus die zo’n aanrading gaf ?
    En voor de winkelenden :ogen open houden op de verstrijkingsdatum want als de limiet vandaag is , vergeet je dieet dan maar .

  3. ik las in de krant dat de leiders van de stakers helemaal geen typische syndicalisten zijn, maar dat ze elk een heel aantal vergunningen controleren. Het gaat dus in feite om een kartel dat vecht voor zijn monopolie…

  4. Misschien moeten ze Neelie Kroes even inhuren, die zal korte metten met ze maken…

  5. @Jenny: dat merkten we in juli al: de Griekse familie eet beduidend meer zelf gekweekte goederen, en terwijl de buurman vroeger een keer per veertien dagen ging vissen (voor de sport), vertrok hij nu bijna elke dag voor dag en dauw.
    Merkwaardig: er onstaat een soort uitwisseling tussen de buren: wie tomaten/aubergines/… teveel had, deelde die uit.

  6. dat laaste hoort altijd in de dorpen. het is de familie buren relatie wat de leven in de dorp nog anders doet dan in de stad.

  7. Hans!! kartel en monopolies?? dat weten ze zelf toch,dat de meeste collegas ,gewoon grieken een vrachtauto hebben met duitse of Bulgaarse verguning. dat is zo al 15 jaaren,wie geen verguning kon betalen ,ging naar engeland ,Duitsland ,Holland zelfs naar Cyprus zelfs in de tijd dat Cyprus geen voledige lid was van de Eu.. je moet verder kijken. het is een polietieke strijd ,en zo als altijd somige zijn de dupe van. Dat was griekenland en dat zou altijd zijn. dan de boeren dat de wegen dicht houden,dan de medewerkes van de schepen of de havens. ik zeg het nog een keer, Το προτεκτορατο δεν βγαινει απ τον πατο.
    vraag?? wat doet de rest van de grieken dat last heeft van deze strijd??? heb je grieken gezien dat protesteren dat ze nog steeds meer dan 2 uur op weg zijn van Peireas naar Kifisia???

  8. Juist @Tzimi , in dorpen geeft de ene buur aan de andere en is altijd erg fier over z’n teelt. De vrouwen komen aan met zelfgebakken koekjes, opgelegd fruit , dolmadakia , bloemen uit de tuin ,e.a. En als de visvangst erg goed was , dan krijg je een deel en op de koop toe nog wel gekuiste vis. Het voordeel van op den buiten te leven .
    Daarbij een respect die de stadmens niet kent : niks wordt zomaar weggegooid want er is altijd wat afval voor de dieren en als je er zelf geen hebt , dan geef je het aan die van de buren .

  9. en denk er aan ,hoe veel van de griekse volk leef nog in dorpen. als van de 10 mln ,4 in athene zijn 1 in saloniki en neem Patra herakleio ,xania,noem maar op al de steden,waar de mensen geen tuin hebben.

  10. Ruim 11 miljoen Grieken. 70% Woont in de steden, leert Wiki mij. 4 Miljoen in Athene inderdaad, nooit geweten dat het er zoveel waren!

  11. @Tzimis: het verbazende is dat ik het over een stad(je) heb, waar dat tot vorig jaar ondenkbaar was. Waarschijnlijk komt een deel van dat vers eten wel van familie van buiten de stad…
    Het viel op dat de (openlucht) markt zo populair wordt. Als je de prijzen (zeker tegen de middag) vergelijkt met de supermarkt, weet je waarom! Bestaan zo’n marktjes trouwens ook in de grote steden? In Thessaloniki en Chania heb je er een, maar dat zijn meer “bazaars” dan vlees-, vis-, groente- en fruitmarkten zoals bv. in Spanje.

  12. zeker in athene ook en wij waren altijd een klant van. in bijna iedere wijk is een markt, ik hielp mijn moeder altijd met de vogeltjes kar,vol met groenten en fruit terug naar huis . aleen de watermeloen en de honigmeloen werden bij de gyftos,zigeuners gekocht.op de markt was onze drachma een didrachmon of tetradrachmon waard. met de euro was het ,asta na pane of kalitera xese mesa.

  13. kleding werd ook vroeger op de markt verkocht en met de komst van de grieken uit ver vroegere soviet unie werd van alles verkocht,tot sigareten en noem maar op.
    hoe nu is kan better bruno vertelen als hij naar de markt of zo als het in gr heet ,Laiki,zegen.

  14. In Volos is er dagelijks een markt maar dan in verschillende buurten . Op die markten zouden de producenten hun eigen producten kunnen verkopen maar dat is nu voorbije tijd . Het komt nu neer op oneerlijke concurrentie want die marktkramers hebben geen onkosten,ze houden geen boeken bij,geven geen betalingsbewijs en hebben geen verantwoordelijkheid als een klant ontevreden is. Maar als iemand financieel met “schaarste” zit,dan trekt men zich daar niks van aan want je kunt er inderdaad koopjes doen . In hoever het er allemaal ‘ dobro’ aan toegaat wordt schouderophalend aangenomen !:)

  15. Eerlijk gezegd ga ik al een tijdje niet meer naar de “laïki”. De laïki in mijn buurt is op donderdag, en dat is moeilijk te rijmen met mijn werkdag.
    Toen ik in het begin hier was, ging ik zeer regelmatig, en vooral tegen het einde. Dan verkocht men tegen een serieus lagere prijs.

    De voorbije 5 jaar was de laïki echter fiks duurder geworden. Er worden geen kassa’s gebruikt, en de prijzen werden op bordjes geschreven.
    Nee, ik hou het nu bij de supermarkt, en de οπωροπωλείο (de groenten- en fruitboer). Ik weet waar ze hun producten halen en vaak is alles goedkoper dan op de laïki.

  16. Toen ik nog in Athene woonde, waren er rond om mijn wijk 4 markten per week. Op woensdag een blok verder op (Fylis, niet lachen aub Tzimis…), donderdag op odos Tinou, zaterdag op odos Michail Boda en op maandag nog ergens waar ik nooit kwam (weet de naam ook niet meer van die straat).

    Ik heb het over de periode dat ik het bewust mee maakte, jaren 86 tot en met 98. 80% van de markt was groente/fruit/vis, 20% kleding en prularia. In de latere jaren steeds meer pakistanen in dat 20% en steeds meer polen en albanezen bij de groente. Je kon geen speld laten vallen, zo druk dat het was. Prijzen waren toen vele malen lager dan de supermarkt. Daarnaast was de kwaliteit in de supermarkt toen om te huilen, behalve de feta kaas! Ik moest ook mijn tante waar ik toen woonde met de kar helpen. Heel gezellig voor een puber….

    Woensdag mijn favoriete dag, ik moest van school naar huis door odos Fylis wat of stervens druk was met mensen in de ochtend of stervens druk met afval en ta skoupidiarika in de middag…

  17. Gek, bij ons in het dorp(!) bestond de ‘laïki’ vroeger (jaren ’70 – ’90) niet. Er werd gekocht van de visboer, de groenteboer, de zigeuners (tapijten, tafels, stoelen, tafelkleedjes, …) die niet met een kar, maar met een autootje of camionet kwamen en met luide stem opriepen. Maar het laatste decennium is er -naast de vis- en groenteboer, die trouw blijven komen, de meesten met luidspreker nu- wel elke vrijdagvoormiddag een ‘laïki’, te vergelijken met de wekelijkse markt in België: marktkraampjes met bloemen, planten, kleding, snoep, kip, olijven en alle soorten bonen en linzen… Ik denk dat de meerwaarde (in vergelijking met de supermarkt) vooral in die twee laatste producten zit (elke linze- en boonsoort heeft zijn eigen naam en gerecht – die vind je niet zomaar in de supermarkt). Het valt me ook op dat bij de kledingstandjes vaak Afrikanen staan. De prijzen zijn er zeker niet hoger dan in de supermarkt, integendeel.
    En ja, vanzelfsprekend (ver)delen de mensen hun zelfgeteelde groenten met familie, vrienden, buren, nu des te meer. Iedere vakantie weer worden we overstelpt met tomaten, courgettes, komkommers… Groenten aankopen op de markt is eerder ter aanvulling van wat er tekort is op de velden. En in de restaurants gaan ze er telkens prat op dat alles is gemaakt met groenten van eigen kweek. Feit is wel dat alleen de ouderen naar de ‘bachtsjè’ gaan om de groenten de zaaien, planten, onderhouden, oogsten; de jongeren kennen de weg zelfs niet neer naar de velden! Afgelopen zomer vroeg ik wie er me de weg kon wijzen naar de velden van mijn ouders; niemand wist raad! Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar een 79-jarige man; hij was de enige die met een ongekende precisie alle velden en gronden kon terugvinden en aanwijzen, met naam en toenaam, afmetingen, grenzen, afkomst (“dit stuk hier heeft je vader gekregen als “prika” van je moeders vader, op de dag dat ze trouwden”), eventuele verkoopwaarde (bij benadering), enz… Die man was een wandelende encyclopedie!
    Waar het met de volgende generatie naartoe zal gaan, als ze de velden niet eens weten liggen…???

  18. Kala re philipe stin odo Filis to proi kokina ap ta pantzaria ke to vradi ap ta fotakia??
    den gelasa, tin agapao tin Athina.

  19. En @Roosje , waren de afmetingen ook van de olijfboom tot een rotssteen of een verdroogde appelboom?:)
    Onze achterbuur is ook zo’n allesweter en die trekt zich niks aan van het plan van de landmeter want ZIJ weet het beter .
    Maar inderdaad , de jongere generatie heeft een postje achter een bureau en dat vinden ze veel beter dan eigen groenten te kweken . Vermits je Zagora kent , weet je ook welk mooie hortensias ze hebben . Wel , de bloemenwinkels in de stad bestellen zulke bloemen in Nederland om feesttafels te versieren .
    De fierheid over eigen productie , over ‘a job well done’ is verleden tijd. Als je werk geen zelfgenoegen opwekt , dan krijg het soort bureaucraten die je van Jan naar klein Pietje sturen , gewoon om ervan af te zijn.
    Ik vind het beteurend te zien hoe waar goede vakmensen hun winkels sluiten om plaats te ruimen voor chinese waren. Wanneer m’n schoonzus uit NY aankomt en hier aankopen wilt maken in een bepaalde zaak , dan moet ik haar telkens zeggen :” Forget it !”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *