Gouden dame

U zult het wellicht al wel elders hebben gelezen, maar gisteren werd een belangrijke archeologische vondst aangekondigd. In Eleftherna, op Kreta, 30km ten zuiden van de stad Rethymnon, is namelijk een graf ontdekt waarin de resten van een jonge vrouw zijn gevonden. Het graf zou 2700 jaar oud zijn, en dus dateren uit de 7de eeuw voor Christus. De resten waren bedekt met stukjes goud: vierkantjes, ruitjes en driehoekjes, tussen 1 en 3 cm groot. Er wordt vermoed dat deze stukjes in een kleed waren geweven, maar omdat het kleed helemaal is vergaan, zijn de stukjes bladgoud rechtstreeks op de botten gevonden.

De opgravingen zijn al een tijdje bezig (je haalt een graf niet in een dag boven), en werden geleid door archeoloog-professor Nikolaos Stambolidis die tevens directeur van het Cycladisch Museum is. Die gaf aan dat het graf dateert uit de tijd tussen de geometrische en archaïsche periode.

De ontdekking van het graf is geen verrassing: in de buurt zijn al graven van strijders gevonden (die ritueel waren verbrand), en van andere vrouwen, maar dit graf is uniek omdat het gaat om een persoon die een hoog sociaal aanzien had. Naast het bladgoud werden overigens ook verschillende edelstenen gevonden.

Eleftherna is ondertussen een alsmaar groter archeologisch park aan het worden, en is zeker een bezoek waard wanneer u nog eens in Kreta bent.

6 thoughts on “Gouden dame

  1. Eleftherna bezocht ik 15 jaar geleden met mijn dochter en een vriendinnetje die waren eerstejaars gymnasium en hadden Grieks en Latijn en moesten natuurlijk al die opgravingen af. O.K. het was nog niet zo bekend maar toch voor hen de moeite waard. Er liep een heel steil gravel/zandpad naar beneden, eigenlijk alleen bestemd voor een pick-uptruck maar Ma….. oppaaaa met de Panda het gat in tot grote hilariteit van de meiden. Nog geen 50 meter verder gebaarde een gast van een jaar of 30 dat ik moest stoppen, ik dacht…. oh, die hoort erbij en wil drachmes zien. Ik remde en de banden slipte een beetje door maar stond toch stil op de helling. Die gast opende de deur en ging doodleuk achterin zitten en gebaarde dat we naar beneden moesten,tja…wat doe je dan? Afijn, verder de afdaling het gat in. Na een paar seconden begon het vreselijk te meuren in de auto en die meiden zaten bijna te janken van het lachen…HIJ STINKT NAAR GEITENSTRONT MAM…ja had ik ook al geroken!!!! panagia mou wat stinkt dat in zo´n kleine Fiat!
    Beneden aangekomen was er niks, geen toeristen, geen archeologen alleen overblijfselen van een stel Romeinen, mooie vloertjes, delen van huizen en badhuizen, watersystemen.
    Die gast was er ook nog, liep als een waakhond bij ons en had mijn shag gezien, brabbelde iets onverstaanbaars waaruit ik opmaakte dat hij wilde roken…o.k. sjekkie dus.
    Ondertussen waren die meiden een heel toneelspel aan het opgevoeren over Romeinen en ik zat met die geitenboer opgescheept. Na een uurtje had ik het wel gehad en wilde weg…..hup meiden in de auto en jawel HIJ ook weer. Halverwege het pad omhoog kwamen we zijn kudde geiten tegen, hij wilde eruit (wij blij), paar drachmes en sjekkies geven(hij ook blij). De weg terug naar Rethymno tranen gelachen met alle ramen open, die lucht ging er niet uit!!!!
    Vorig jaar kwam ik er langs en zag dat Eleftherna een toeristenzooi was geworden……jammer!Ook de weg naar beneden is simpeler gemaakt.
    Nooit vergeten wij die keer van 15 jaar geleden en hebben het er nog wel eens over………….

  2. Smaakt geitenkaas nog altijd even lekker Natasa ?:)
    In onze omgeving zijn ze nu al meer dan eeuw op jacht naar de locatie van het oude Iolkos . Ze hebben al opgravingen op verschillende plaatsen uitgevoerd maar telkens als ze denken HET gevonden hebben , zijn er toch details die niet kloppen. Zo hadden ze geen rekening gehouden met het feit dat de zee een veel hoger peil had dan nu en dat ze dus ook hogerop moeten zoeken. Er zijn zeeschelpen gevonden geworden tot op 250m hoogte .
    Dus, de eerste veronderstelde lokatie voor Iolkos was eigenlijk Nea Demitriada uit de 1ste eeuw BC.
    Nu , een nieuwe mogelijkheid ligt op een heuvel bij de zee en die Goritsa heet . De christenen hebben natuurlijk ravage gemaakt en er een kerk op gebouwd . Het uitzicht van de top is waarlijk indrukwekkend en heel strategisch gelegen met uitzicht over de hele baai (16 mijl) tot de ingang ervan . Na het werk van onze kerkvaders heeft een cementfabriek in de buurt de bedelving voltooid want het stof die rondstrooit is een waar probleem voor de bewoners van het nabij gelegen dorp. Goritsa beschermt de stad van al die cement deposits.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Volos_view_from_Pelion.JPG
    De donkere heuvel links onder is Goritsa.

  3. Sorry, het is niet links ONDER maar wel in het midden van de foto.

  4. Betekent “goritsa” niet “bergje” in de Slavische talen (zoals “gora”=berg, “za-gora”=achter de berg)?

  5. Erg goed mogelijk @Bertinos want als je Google opent op Goritsa , dan zijn er erg vele artikelen over de buurlanden en ook in andere streken van GR. En de Pelion heeft ook een dorp dat Zagora heet en aan de andere zijde van de berg ligt , van Volos uit gezien .

  6. Afgelopen zomer nog geweest @Jenny; mijn moeders moeder was afkomstig van het Pillionse Zagora.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *