Dat Griekenland corrupt als de neten is, wordt wel vaker gezegd. Persoonlijk heb ik daar nog maar weinig last van gehad. Wel kijk ik zelden nog op als men mij verteld over corrupte praktijken.
Maar gisteravond fronste ik toch wel de wenkbrauwen bij het horen van het volgende verhaal van corruptie. Door de crisis, en door het feit dat heel wat mensen de voorbije 10 jaar heel makkelijk leningen kregen (tot leningen voor vakanties of feestdagen toe), konden heel veel Grieken de gemaakte schulden niet meer terugbetalen aan de bank. Waarop de bank dan over ging tot het in beslag nemen van eigendommen. Dat ging in vele gevallen om dure luxewagens (een Griek wil blijkbaar niet liever dan rondrijden met een Ferrari of een Lamborghini op de hobbelige wegen die daar niet voor geschikt zijn). Een voetnoot: Duitsers komen die in beslag genomen luxewagens hier massaal bij de banken opkopen voor een prikje (relatief gesproken dan).
Maar soms ging het nog verder en moesten zelfs huizen in beslag worden genomen wanneer mensen hun hypotheek niet meer konden betalen. Die huizen worden dan openbaar verkocht. Op dat moment, en meestal de dag voor de openbare verkoop, werd de bank benaderd door een advocaat die papieren voorlegde waaruit moest blijken dat de eigenaar van het huis nog grote schulden had uit staan bij de advocaat in kwestie en dat die daarom aanspraak maakte op de eigendom. Het ging om een goed genorganiseerde bende die de banken op deze manier bedotte. Er zou zeker al een burgerlijk ingenieur bij betrokken zijn, maar ook 4 advocaten, een voormalig rechter en een geestelijke (jawel!). Er zouden ook Cypriotsche zakenlui achter zitten die op deze manier grote hoeveelheden onroerend goed op hun naam kregen.
Er zouden ook bankrekeningen zijn gelocaliseerd in Zwitserland, de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Madagascar.
Dus leden van de rechterlijke macht en van de kerk waren betrokken bij deze praktijken. Logisch dat weinige Grieken nog enig vertrouwen hebben in deze instituten.
Ik blijf maar lachen als ik op het nieuws al die mensen nu verontwaardigd hoor schande kraaien, nu al die ‘schandalen’ naar boven komen
Dat soort praktijken zijn al jaren bij alle Grieken bekend. Ook de huizen die uiteindelijk wel openbaar verkocht worden, gaan van de hand via maffioze praktijken. Er worden in Griekenland wekelijks honderden (100-den!) huizen in beslag genomen en verkocht, maar bijna geen enkele normale particulier kan eraan. Bijna niemand probeert het ook, omdat simpelweg algemeen geweten is dat die huizen ‘geregeld’ zijn met bankmedewerkers, maffiozi, advocaten , aannemers. Bij de openbare verkopen zijn dan ook ‘buitenwippers’ die ervoor zorgen dat die ‘regeling’ wordt nageleefd. Die huizen worden dan via makelaars en aannemers voor het dubbele verkocht – een van de redenen ook waarom de prijzen niet zakken. Veel bankiers gaven ook leningen waarvan ze wisten dat die nooit konden worden terugbetaald, net om zo die eigendommen in handen te krijgen en een tweede keer te verkopen…
Of was er iemand die dacht dat al die zo openlijk tentoon gespreide rijkdom in Athene (villa’s, boten, cayennes, …) legaal verworven is…??
hoe vertaal je tokoglyfos??? Shylock???
nog eens deze matschapij heeft geen Paideia. Παιδεια,hoe vertaal je dat?? en moraal is ver te zoeken bij de grieken.
mischien moeten de Turken nog een voor 400 jaaren komen??
Een bankdirecteur vroeg eens aan m’n man :”Kunnen we aan jou niet eens een lening uitschrijven ?” . Antwoord :”Waarom? Bevalt ons huis je zo erg ?” 🙂
Morele Grieken zijn de dupe @Tzimi , het zijn de zogenaamde ‘malakkes’ en slachtoffers van al die intriges.
Xerxes zei dat democratie ,aanleidng geeft tot corruptie en wanneer het zover gaat dat staatsleiders er onderhevig aan worden , het einde betekent van de staat .
Zouden we Xerxes niet terug tot leven roepen @Tzimi want Turken zijn ook niet bepaald een voorbeeld van deugdelijkheid ! 🙂
Misschien moeten de Cyprioten maar Griekenland annexeren 😀
wij hebben het gezien ,met Arsenios uit Vatopedi en al die andere Cypriotishe elende zo als Visi bv. aleen Biolaris mag blijven.
Hoe dit land nog zo lang overeind is kunnen blijven, is me hoe langer hoe meer een raadsel.
Als je dit soort dingen leest, lijken de Griekse deugden van filotimo en meraki wel erg ver weg.