Vandaag is het feest. PASOK is 1 jaar aan de macht, maar weinig aanleiding tot feesten is er niet. Dat wordt dan ook niet gedaan uiteraard.
Met de belofte: “er is geld, en we zullen in geen geval de Europese Centrale Bank en het IMF in Griekenland binnenhalen”, won PASOK op verpletterende wijze de verkiezingen van 4 oktober 2009.
Geen enkele van hun verkiezingsbeloften hebben ze tot nog toe waar gemaakt. Integendeel, ze hebben net het tegenovergestelde gedaan van wat ze gezegd hebben. Toen ze in de oppositie zaten, zegden ze “nee†tegen alles wat Nea Dimokratia voorstelde, en nu voeren ze gewoon het programma van hun voorgangers uit
Binnen een maand zijn het regionale verkiezingen en premier Papandreou ziet die als een soort van populariteitstest van zijn regering en zijn beleid. Het feit dat er op dit ogenblik hier geen noemenswaardige oppositie is, zal de voornaamste reden zijn waarom PASOK niet zal verlieze (althans niet met zware cijfers).
Papandreou probeerde het afgelopen weekend wel weer een pluim op zijn hoed te steken. De Chinezen willen namelijk Griekse staatsobligaties kopen, en kwamen dat hier aankondigen. De markten reageerden snel: de spreads (het puntenverschil in rente die Duitsland en Griekenland moeten betalen als ze gaan lenen – niet echt van toepassing nu Griekenland niet meer op de markten aanwezig is, maar goed) daalden aanzienlijk.
Maar wat zal dat tot gevolg hebben? De Chinezen willen olijfolie, ja, en ook marmer. Maar zullen ze hier ook bedrijven oprichten? En zullen die zich houden aan de Griekse arbeidswetgeving, of wordt het een Chinees gedoe? Zullen de Grieken daar beter van worden? Iedereen heeft er een beetje een dubbel gevoel bij.
Παιζεις με τον πονο μας ,Ïε μπαγασα!! τωÏα δηλαδη τι να πουμε ,να Ï„ εκατοστησει;;
Καλα ,εχασα επεισοδειο;; δεν θα μας σωσουν οι ΚαταÏ-αμενοι;; οι κινεζοι θα μας σωσουν τωÏα;; απο παλλια ειχαμε μια σχεση με τους κινεζους
http://www.youtube.com/watch?v=T1IUCwEzW-s
Investeren is investeren en waarschijnlijk zijn de chinezen de enige die dat willen (en eigenlijk ook kunnen) doen momenteel. Al komen ze gratis, met een 0% winstbelasting regeling. Als ze flink wat werkgelegenheid weten te creëren is het een win-win-win situatie voor iedereen op de lange termijn. De chinezen verdienen weer eens wat, de modale Griek heeft weer een baan en kan weer geld uitgeven, de staat int meer belastingen door de BTW. Als dit goed uitpakt durven misschien in de toekomst meer investeerders langs te komen…
@Philippos, ik denk dat ook. Het tij is alleszins voor een stuk gekeerd nu.
Blijft natuurlijk het feit dat de Griekse bevolking sowieso de schuld zal moeten afbetalen en zal bloeden voor het terugdringen van het begrotingstekort.
@Bruno, is het probleem voor PASOK niet ongeveer hetzelfde wat Obama overkomt? Met name veel onheil geërfd van ND (respectievelijk Bush) en nu met de gebakken peren zitten? Een moordend hoog begrotingsdeficit, een ongeziene financiële crisis, werkloosheid, waanzinnige militaire uitgaven, falende gezondheidszorg, onderwijs op apegapen, een infrastructuur in verval (in combinatie met megalomane projecten), falende belastingsinning, enz…
Voor de Griekse bevolking hoop ik van harte dat het investeren van de Chinezen werkgelegenheid zal opbrengen. Zelf had ik het idee om al binnen een paar jaar naar Griekenland te komen wonen, (en werken) maar ik ben daar intussen wijselijk vanaf gestapt. Want ik denk niet dat ze daar zitten te wachten op een Belg van bijna 50 jaar om hem een job aan te bieden. Zelf nog een zaak opstarten, neen, daar ben ik te oud voor. Enfin, iets langer wachten tot mijn vervroegd pensioen (ik doe al heel lang de nachtploeg) en dan ik op mijn gemak verhuizen zonder financiële zorgen te hebben.
Ik weet het niet hoor @Philippos. Het is ook goed mogelijk dat de Chinezen heel wat Griekse bedrijven gaan wegconcurreren met hun goedkope producten. Ik ben echt wel benieuwd.
@Mario, om PASOK met Obama te vergelijken, dat lijkt me wat te kort door de bocht. PASOK is namelijk zelf ook voor een deel verantwoordelijk voor de situatie. Ze hebben ook flink gelogen over de cijfers. Het was trouwens de vader van de huidige premier die met een beleid begonnen is om de openbare sector flink uit te breiden en geld uit te geven zonder dat er iets voor in de plaats kwam.
ND zette de trend gewoon verder, maar op een amateuristische manier.
En @Bobtje: 10,5 jaar geleden ben ik naar hier gekomen, maar anno 2010 zou ik die stap niet zo gemakkelijk meer zetten.
@Bobtje: een Griekse vriendin heeft na haar studies in België 2 jaar lang geprobeerd om werk van enig niveau (zelfs secretaressewerk) te vinden in GR, maar heeft recent beslist om ondanks haar culturele aanpassingsproblemen naar België terug te keren (ze spreekt intussen behoorlijk goed Nederlands) en hier iets te zoeken. Ze bleek te weinig connecties te hebben…
Schrijnend!
@Bertinos, @Bobtje
Zonder connecties ben je helaas nergens in Griekenland. Vele van mijn klasgenoten bij de middelbare school hebben gestudeerd (in Gr of daar buiten) en hebben 8 jaar na het afstuderen nog geen baan die past bij hun kennis (als ze een baan überhaupt hebben).
Een meid die altijd de hoogste cijfers van de klas scoorde en in de ICT ging studeren, staat nu op bouwplaatsen te controleren of wat gebouwd wordt klopt volgens de cijfers op de bouwtekeningen. Tijdens haar studie ook een van de beste van haar klas. Alle “echte” studenten, diegenen die zich dus aan hadden gesloten bij de ene of andere jeugd afdeling van pasok/nd/kke etc en de hele dag frappe dronken hebben nu de beste banen….
Gewoon je pensioen afwachten en dan kun je als koning van de zon genieten zonder zorgen.
Zijn zulke connecties nu nog in voege ? Ik hoor klagen over jaren lang affiches gekleefd te hebben , bijeenkomsten bijgewoond met veel geroep en handengeklap en dat ze nu de laan uitgestuurd worden met een klein pensioentje .
Ik zat de kat uit de boom te kijken voor antwoord op @Bobtje en voila . Volg goede raad op want jonge afgestudeerden kijken uit naar een betrekking in het buitenland , alhoewel het daar niet rooskleuriger schijnt te zijn .
@ Philippos en iedereen: “Gewoon je pensioen afwachten en dan kun je als koning van de zon genieten zonder zorgen” >> Dat is nu net wat ik zal doen 🙂
@Bobtje, ik wordt volgend jaar 50 en mijn vrouw en ik zijn net hetzelfde van plan: vanaf pensioen boel verkopen en verhuizen naar GR. Maar welk pensioen zal dat nog zijn en vooral op welke leeftijd? En hoe zal onze gezondheidstoestand dan nog zijn?
Het is dus bang afwachten wat er met de pensioenstelsels gaat gebeuren. En in België is het al geen vetpot.
Werken in GR lijkt mij inderdaad uitgesloten.
@ Mario:
Zoals ik eerder vermelde doe ik al heel lang de nachtploeg, wat dus inhoudt dat ik met vervroegd pensioen kan op mijn 56. Nog zeven jaar geduld dus. Wij gaan dus ook ons hele hebben en houden verkopen en ons ginder een plaatsje onder de zon zoeken. Mij druk maken om ons pensioen doe ik niet. Reden hiervan is dat wij ons hoofdadres zullen behouden in België. We zullen dus met andere woorden gewoon onze bijdragen blijven betalen (zoals ziekenkas, is heel handig mocht je daar ziek worden) en ons pensioen zal sowieso uitbetaald worden. En zeker al hoger zijn dan wat de Grieken uitbetaald krijgen. Niet onbelangrijk is mocht het ooit fout gaan (om welke reden dan ook) we dan gewoon naar België kunnen terug keren zonder ons zorgen te hoeven maken dat we met niets in orde zouden zijn. We doen dit vooral voor het feit dat als zou blijken dat ik eerder kom te overlijden mijn teerbeminde direct kan terug keren. Ik daarentegen zou er niet aan denken het land waar ik zo van hou achter te laten. Liever ‘back to basic’ leven (zolang ik maar kan eten en ‘rebetika’ kan spelen in een warm klimaat en vriendelijke mensen) dan hier te moeten verder leven in dit egoïstisch ingestelde België. Trouwens met wat hier allemaal aan de hand is gaat België sowieso naar de kl*ten. Geen enkel land (hoe rijk het ook is…!) kan het sociaal systeem zoals wij het ‘nu nog’ hebben lang volhouden. Er zal bespaard moeten worden en flink…! We hebben sinds de verkiezingen verdorie nog niet eens een regering.
@Bobtje: oppassen met dat hoofdadres in België! Vraag zeker bij de stad/gemeente hoeveel weken je daar minimaal moet wonen per jaar, of je wordt “ambtshalve uitgeschreven” uit het bevolkingsregister…
Laat je ook niet in de luren leggen bij je huizenjacht. Lees zeker eerst “Mijn huis in Griekenland” (Attic in Greece) van Austen Kark 🙂
@ Bertinos:
Ja, je hebt gelijk, maar daar ben ik van op de hoogte. Vroeger moest je om de zoveel tijd enkele maanden in België verblijven. Nu is wel één en ander gewijzigd maar wat het concreet inhoudt dat moet ik nog aan de weet zien te komen. Een huis kopen zullen we ook al niet doen, gewoon huren op lange termijn. Als het ons ergens niet bevalt zoals we hadden gedacht dan verhuizen we gewoon naar een andere locatie (streek). Zo zie je nog eens wat van de wereld 🙂 Niettemin zal ik mij toch dat boek aanschaffen, kan altijd nuttig zijn.
Trouwens bedankt voor de tip omtrent dat boek…
@ Bobtje,
“Working on a railroad for a dollar a day
Working on a railroad for a dollar a day
Working on a railroad good buddy for a dollar a day
Gotta get my money gotta get my pay
Take this hammer take it to the captain
Take this hammer take it to the captain
Take this hammer good buddy take it to the captain
Tell him I’m gone tell him I’m gone
If he asks you was I running
If he asks you was I running
If he asks you good buddy was I running
Tell him I was flying tell him I was flying
If he asks you was I laughing
If he asks you was I laughing
If he asks you good buddy was I laughing
Tell him I was crying tell him I was crying
This old hammer rings like silver
This old hammer rings like silver
This old hammer good buddy rings like silver
Shine like gold good buddy and it shine like gold”
Als bluesman is deze traditional je wellicht bekend, en niemand zal je je gouden pensioen onder de Griekse zon ontzeggen, maar je zal ook wel de ironie inzien van de ondergang van het sociaal systeem te voorspellen en tegelijk op je 56ste op vervroegd pensioen te gaan…?
Let ook maar op met al te idylissche voorstellingen van het dagelijk leven in Griekenland. Zelf wil ik ook liever niet meteen naar Belgie terug, maar de tegenstelling ‘egoistische belgen’ tegen ‘vriendelijke grieken’, dat is een verzinsel hoor.
voor de rest, laat maar weten als je er bent, ik kan nog wel een stukje bluesharmonica… en er is hier nu ook Leffe te koop.
@ Hans:
Inderdaad, je hebt daar een punt wat betreft de ondergang van het sociaal systeem. Vergeet echter niet dat ik al jaren aan een stuk in een nachtploeg werk en bijgevolg mijn hele bioritme er aan moet geloven. Het belangrijkste negatieve gevolg daarvan zijn slaapstoornissen. Maar ook meer risico op maag-darmzweren, ongevallen door slaperigheid, depressie, etc.
Dokter voor het Volk Marc Martens, uit Genk: “Het probleem is dat sommige lichaamsfuncties zich bij omschakelingen van dag naar nacht snel aanpassen en andere veel trager. Bepaalde hormonen zijn bijvoorbeeld al omgedraaid na 24 uur, maar voor de spijsvertering duurt dat 3 à 4 dagen, voor de lichaamstemperatuur zelfs 9 dagen! Normaal begint onze lichaamstemperatuur al te stijgen twee uur voor we ‘s morgens wakker worden en daalt hij langzaam twee uur voor ons normale slaapuur. Overdag slapen is voor veel mensen daarom echt een probleem: hun hersenen schakelen niet om van een dag naar een nachtprogramma (= slapen, dromen, enz…). Voor werk ‘s nachts blijft de lichaamstemperatuur soms te laag, dan “vlot alles niet zo goed”, je denkt minder efficiënt, je bewegingen lopen stroever en trager, je maakt dan ook gemakkelijker fouten en arbeidsongevallen.
Doordat de lichaamsfuncties niet even snel omdraaien ontstaat er dus vooral een desynchronisatie van de verschillende lichaamsfuncties. Daardoor kan je voor je psychische beleving op een bepaald moment het gevoel hebben dat je bekaf bent en dat het echt tijd is om te gaan slapen, maar je spijsvertering geeft door de ontregeling misschien net op dat moment een signaal (honger) dat ze nu wel de verteringsprocessen willen starten en tegelijkertijd geven je spieren misschien aan dat je nu echt op het moment van de dag bent dat ze goed kunnen werken. Gevolg: je kruipt doodmoe in bed en je kan toch niet slapen, of je slaapt maar heel licht en je wordt van het minste wakker. Daardoor sterven heel wat nachtwerkers al in de eerste jaren van hun pensioen!”
Daarom dat brugpensioen op 56 jaar al kan…!
Verder zijn we al verschillende keren in Griekenland geweest (weliswaar op vakantie), en dit op verschillende tijdstippen (seizoenen) en haast nooit werd ik, noch mijn echtgenote onbeleefd of onvriendelijk behandeld. We vermijden wel bewust erg drukke toeristische plaatsen omdat inderdaad op dergelijke plaatsen er een andere mentaliteit heerst (lees: geldgewin!). Eenmaal je zich begeeft in de kleine dorpjes is het helemaal anders. Je moet je als vreemdeling uiteraard openstellen en al zeker de moeite doen zichzelf in hun taal verstaanbaar te maken. Ik volg nu al mijn derde jaar Grieks en krijg niets anders dan loftuitingen voor de moeite die ik doe (niet alles wat ik zeg is even correct, met soms hilarische toestanden tot gevolg).
Via Facebook heb ik al een heel netwerk van contacten opgebouwd. Omdat ik een heel sociaal persoon ben en mij dus bijgevolg openstel voor hun visie (op eender wat…) heb ik al heel wat vrienden gemaakt. En niet zomaar online vrienden, wel mensen die mij uitnodigen om bij ons volgende bezoek aan Griekenland bij hen te gaan logeren. Al moet ik er wel bij vermelden dat onze gezamenlijke interesse (muziek: blues & rebetika) hier een grote rol in speelt. Bij ons thuis zijn al heel wat muzikanten van overal ter wereld komen logeren. Dat schept een band die nooit meer verloren gaat.
De magische zin is:â€willen integreren in hun maatschappijâ€.
Bij ons volgende bezoekje (vakantie) laat ik iets weten, we kunnen dan eens bijkletsen en een streepje muziek spelen.
PS: ‘Take This Hammer’ by Leadbelly (1940)
http://www.youtube.com/watch?v=dXnVd2q_bIg&feature=related
overdag leren slapen (3 tot 5) is zeker een goed begin van integratie!
laat maar horen via hansbrems@yahoo.com
@Bobtje: waar volg je Griekse les? in Genk?
@ Hans… tof, tof, tof….! Enkele jaren gelden waren we in Chania en bezochten we een winkel waar ze T-shirts drukken zoals je ze zelf wilt. Ik wilde er eentje met “ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ†(is dus niet in de handel te verkrijgen) maar de winkel bleek gesloten. Informatie gaan vragen bij de buren en deze deelden mij mee dat de eigenaar altijd wat ging zwemmen wanneer het te warm was. Ik vroeg om hoe laat hij terug zou komen en het antwoord was: â€als hij afgekoeld isâ€. Schitterend zo’n mentaliteit, ik wil ook zo leven ïŠ
@ Sakis: Neen, zeker niet in Gent, want naar ik heb vernomen is het daar niet te doen, veel te moeilijk omdat de juf geen enkel woord Nederlandse uitleg geeft. Ik volg les in het CVO te Brugge en het is echt plezant. Het zou de eerste niet zijn die van Gent overkomt naar Brugge…! Zelf woon ik in Poperinge (een hele trip) maar ik heb het er graag voor over.
Nog een streepje rembetika – ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕÎΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ – ” ΤοÏτοι οι μπάτσοι Ï€Î¿Ï Ïθαν Ï„ÏŽÏα ”
http://www.greektube.org/content/view/65855/2/
@ Sakis: Ik zie nu dat je schrijft:GENK… Veel te ver voor mij 🙂
lol – tis maar een 200-tal km hoor 😉
Succes in ieder geval met de les 🙂
Sakis, LOOOOL :-))
@Bobtje, zoals die Kretenzer, zo willen we natuurlijk allemaal wel leven. Jammer genoeg is het niet iedereen gegeven, ook niet in Griekenland.
Leven begint hier hoe langer hoe meer op overleven te lijken, vrees ik.
Ik vrees dat ik het me je eens ben @Bruno. Soms voel ik me wel eens schuldig dat ik in Griekenland wil verblijven/wonen/mijn pensioen doorbrengen, maar wel altijd kan terugvallen op het Belgisch sociaal systeem en de gezondheidszorg. Zo is het makkelijk natuurlijk, hoe idyllisch we ons het rudimentair leven zonder luxe ook voorstellen. De autochtone Griek heeft die back-up echter niet. Dat is een vaststelling die noch negatief of positief bedoeld, het is gewoon een bedenking die regelmatig aan me knaagt.
Bruno, Roosje….
Jullie hebben gelijk, daar niet van…
Maar hier in België zijn er ook heel wat mensen die het met echt heel weinig moeten doen. En heel regelmatig voel ik ook meelij of heb ik een schuldgevoel. Als je dan nog verder gaat kijken naar landen waar mensenrecht worden geschonden alsof het niks is. Ook dat knaagt aan mij…!
Al die rijke stinkerds overal ter wereld (en ik heb het dan over corrupte regeringsleiders, staatsambtenaren, politie, etc.) vullen hun zakken zonder dat er hen iets in de weg wordt gelegd. Er wordt volop gemoord, verkracht, kinderen worden seksueel misbruikt, oorlog gevoerd, en zo veel meer.
Je moet een gewetenloos persoon zijn, als je zich niet geraakt weet door armoede. Het liefst zou ik een wereld zien waar iedereen gelijk wordt behandelt. Een wereld waar eerlijkheid, behulpzaamheid, verdraagzaamheid, enz. voorop staan. Maar wie ben ik om zo’n idealen te realiseren, het kan gewoon niet. Hoe graag ik het in al mijn naïviteit wens.
Maar als ik als Belg de mogelijkheid heb om op die manier in Griekenland te gaan wonen waarom zou ik het dan aan mijn neus laten voorbijgaan? Moet ik mij dan onmens voelen…?
@Bobtje, ik ben van oordeel dat een mens datgene moet doen wat hem gelukkig maakt, zolang dat niet ten koste van anderen is.
Dus, ik hoop echt dat je je droom kan waarmaken. Het was ook een droom van me om naar Griekenland te komen – ik ben er in geslaagd. Ik wist dat het hier geen paradijs was, maar ik heb er geen spijt van.
Maar ik wil er toch op wijzen dat het leven hier jammer genoeg niet enkel bestaat uit keuvelen onder de grote plataan op de centrale plateia, samen zitten met vrienden en musiceren, en genieten van de zon. Dat is gelukkig wel een deel van het leven hier.
Mijn suggestie dat je hier alle 4 seizoenen eens moet hebben meegemaakt, en dat je een aantal plaatsen bezoekt, om te zien waar je je best thuis voelt.
Je pensioen doorbrengen in Athene is in ieder geval niet het beste idee, als je ‘t mij vraagt… 😉
@Bobtje, een aantal jaren geleden heb ik mijn oom in een ziekenhuis in Thessaloniki met mijn eigen ogen zien creperen in de slechtste omstandigheden omdat hij geen privé-ziekenhuis noch privé–dokters kon betalen, terwijl mijn moeder tezelfdertijd met de beste zorgen omringd werd, alleen maar omdat zij 3000 km verderop in een Belgisch hospitaal lag. En dan is Griekenland nog een Europees land. Ook die onrechtvaardigheid en oneerlijkheid knaagde aan me.
En natuurlijk is er hier ook een ‘vierde wereld’, ik word er op mijn werk dagelijks mee geconfronteerd. De dag dat ik er immuun voor word, stop ik met werken.
Ik sprak trouwens in de we-vorm, wat ooit in Griekenland willen gaan wonen betreft. Dus zoals ik schreef @Bobtje: het is een vaststelling die noch negatief of positief bedoeld, het is gewoon een BEDENKING die regelmatig aan me knaagt, geen ‘verwijt’ aan jouw adres.
@ Bruno:
Daarom ook dat we verschillende periodes van het jaar nemen. Ik denk dat we volgend jaar opteren voor de lente.
Athene vind ik een magische stad maar zou er nooit willen wonen… Geef mij maar de gemoedelijkheid van een kleine gemeenschap. Of ze ons zullen aanvaarden is natuurlijk een andere vraag. Wij kunnen alleen ons best doen om ons zo open mogelijk te stellen, m.a.w.: willen integreren.
@ Roosje:
Ik weet wel dat jou schrijven niet persoonlijk bedoeld was. Misschien heb ik mij gewoon wat verkeerd uitgedrukt. Ik wilde alleen maar aangeven hoe verschrikkelijk ik het vind met wat er hier aan het gebeuren is. Persoonlijk voel ik geen mij geen Belg meer, ik voel mij een vreemdeling in een voor mij al even vreemd en onbegrijpelijk land. België, het land waar verzuring, egoïsme, racisme, verrechtsing en dies meer alsmaar de overhand nemen. Ook ouders kijken niet meer om naar hun kinderen, deze verantwoordelijkheid schuiven ze door naar school, kindercrèches, opvanghuizen, enz. enkel en alleen maar omdat ze het zo nodig vinden om beiden te gaan werken. Werken omdat we zo materialistisch zijn ingesteld. Ons leven wordt er alleen maar complexer op. België, het land van overdreven regels, bemoederen, overdreven belastingen op alles en nog wat, betuttelen van volwassenen. Het stopt niet. We leven niet, we worden geleefd.
Wel in dergelijke omstandigheden voel ik meer en meer de drang dit alles achter mij te laten. Wat ik wil is samen met mijn echtgenote van het leven te genieten, en dan doel ik niet enkel op financieel gebied. Ik ben best bereid (eigenlijk snak ik er naar) om simpeler te gaan leven. We willen tijd voor elkaar maken, iets wat niet lukt in onze opgejaagde samenleving, zelfs niet als je hier met pensioen bent. We zijn onlangs verhuisd en in de straat waar we nu wonen (en afgezien van onze naaste buren) vinden de andere bewoners het maar raar dat wij vriendelijk goedendag zeggen. Het is het systeem van elk in zijn eigen cocon en voord de rest kan de andere de boom in.
Dat is het leven niet….!
Bobtje , in een dorpsgemeenschap wordt je hier snel opgenomen als buitenlander,vooral als je dan ook je best doet om wat Grieks te spreken , dan zijn ze voor jou gewonnen , kunnen zelfs opdringerig worden !:)
Maar die verschijnselen die je aanhaalt over de belgische gemeenschap doet hier ook intrede hoor . Toen wij hier 30 jaar geleden zijn komen wonen , waren de weinige buren erg vriendelijk en sloeg men een praatje op straat . Sindsdien is het dorp volgebouwd door stadsmensen die geen contact opnemen , zelfs arrogant superieur doen .
Onze laatst bijgekomen buren heb ik nog nooit gezien, die zitten achter hun metalen afrastering , hebben met niemand contact en ze zijn de enigen niet.
Als je hier komt wonen , zorg dan dat er een dorpsplein is met een cafeetje . Daar kan je genieten van het gemeenschapsleven van mensen die zich niet opsluiten achter hun PC en niet constant aan hun GSM hangen .
Leer maar eens ‘tavli’ spelen !:)
@Roosje: gelukkig is er het Papnikolaou ziekenhuis in Thess/niki, waar je naar verluidt (weet ik uit 2e hand) toch nog goed verzorgd wordt omdat dit openbaar ziekenhuis gesteund wordt door enkele rijke weldoeners.
@Bobtje: de meeste gezinnen in Belgie hebben gewoon geen andere keuze meer dan alletwee te gaan werken. Anders kan je gewoon geen hypothekaire lening betalen! De laatste tien jaar is de prijs om een woning meer dan verdubbeld, maar de lonen niet 🙁 Op de (groot)ouders moet je meestal niet rekenen want die hebben het veel te druk bezig om van het leven te genieten na hun pensioen. Ik hoor trouwens hetzelfde liedje in Nederland, en (langzaamaan) zelfs in… Griekenland. Egoisme is een lelijke ziekte 😉
En gelijk hebben ze @Bertinos, die grootouders, dat ze van hun oude dag genieten! Ze hebben zich hun hele leven krom gewerkt voor hun kinderen en als die dan eenmaal de deur uit zijn, moeten ze zich wéér opofferen om op de kleinkinderen moeten passen?!? ‘Kinderen’ die hun ouders claimen in de laatste fase van hun leven in plaats van hen die rustige oude dag net te gunnen, vind ik pas egoïstisch. Just my opinion.
Van het Papnikolaou ziekenhuis nooit gehoord @Bertinos, zal ’t eens navragen bij gelegenheid. Helaas te laat voor mijn oom, die kort daarna op 55-jarige leeftijd overleed, omdat hij nierdialyse niet binnen zijn mogelijkheden lag.
Sorry voor de vele fouten. Deleten hierboven maar, zie tweede poging:
En gelijk hebben ze @Bertinos, die grootouders, dat ze van hun oude dag genieten! Ze hebben zich hun hele leven krom gewerkt voor hun kinderen en als die dan eenmaal de deur uit zijn, moeten ze zich wéér opofferen om op de kleinkinderen te moeten passen?!? ‘Kinderen’ die hun ouders claimen in de laatste fase van hun leven in plaats van hen die rustige oude dag net te gunnen, vind ik pas egoïstisch. Just my opinion.
Van het Papnikolaou ziekenhuis nooit gehoord @Bertinos, zal ’t eens navragen bij gelegenheid. Helaas te laat voor mijn oom, die kort daarna op 55-jarige leeftijd overleed, omdat nierdialyse niet binnen zijn mogelijkheden lag.
@Roosje: het is niet mijn bedoeling om een generatieconflict te beginnen, maar om uit te leggen waarom de meeste jonge Vlaamse ouders allebei moeten gaan werken, en dat is – hoewel velen dat anders zouden willen zien – gewoon noodzaak (helaas, pindakaas), en dan heb ik het nog niet voor de zovele alleenstaande (gescheiden) ouders met kinderen, waar ik steeds meer respect voor krijg. Vroeger leefde men in Belgie ook met meerdere generaties onder een dak, soms zelfs met broers en zussen (lees er Godfried Bomans maar eens op na), waardoor er altijd wel iemand was om de kinderen even op te vangen. Ongeacht de voor- en nadelen die dat had, is het inderdaad voltooid verleden tijd.
PS: ik bedoelde Papanikolaou 😉
@Bobtje, ik heb 4 jaar avondles gevolgd in Gent (Henleykaai) en was best tevreden met de lerares. Wel al 15 jaar geleden!
Wij komen er ook stilaan van terug om op voorhand een huis te kopen, misschien inderdaad beter huren…
Haha, wat is dat hier, gaat iedereen verhuizen?!? Over enkele (vele) jaren kunnen we misschien een seniorenclub oprichten in Griekenland! 😉
Ja, ‘k begrijp je wel @Bertinos. Ik ben blij dat ik niet mijn hele leven thuis ben moeten blijven om voor de kinderen en om voor het huishouden te zorgen; als ik alléén maar dat moest doen, zou ik ongelukkig zijn geworden. Ik ga dan ook niet uitsluitend werken om geld te verdienen, maar mede omdat ik er mezelf kan ontplooien èn andere mensen kan helpen; en dat geeft me enorm veel voldoening.
Maar ik snap wel wat je bedoelt. Nestwarmte en een veilige thuishaven is cruciaal in de ontwikkeling van het gevoelsleven van kinderen. Toch is het m.i. allemaal ook niet zo zwart/wit is als hier wordt voorgesteld. Het is een cliché dat er geen nestwarmte zou zijn in gezinnen waar beide ouders uit gaan werken; het één sluit het ander niet a priori uit. Bovendien heb ik serieuze bedenkingen bij het soort leven dat ouders/grootouders vroeger hebben geleid en of het vroeger zoveel beter was/is: je krom werken tot op je oude dag en als je dan eindelijk wat zou kunnen genieten en –verdiend!- uitrusten, met je gezondheid beginnen sukkelen. Hard labeur tot de laatste snik! Nee, dank je, ik wens het geen enkele ouder toe.
In Griekenland (althans in de dorpen) moet je bij die wij-cultuur dan weer de sterke sociale controle erbij nemen.
En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan over de voor- en nadelen.
@ Jenny:
Daar gaan we voor 🙂
@ Bertinos:
Wij hebben geen kinderen meer thuis (onze enige zoon is het nest uit) en ja, we moeten ook beiden werken om ietwat deftig te kunnen leven. Maar we trekken heel wat tijd uit om in elkaars gezelschap te vertoeven. Praten, wandelen (al of niet met de hond), een terrasje doen, heel veel tegen elkaar zeggen dat we van elkaar houden, etc. Als je dan kijkt naar andere paren hoe die met elkaar omgaan, onbegrijpelijk.
@ Mario:
15 jaar geleden, dan is het al lang een andere juf, denk ik toch 🙂 Daar een huis kopen, ik denk er niet aan. We willen naar ginder om rust te vinden, niet om ons een hoop zorgen en frustraties op de nek te halen.
@ Roosje:
“In Griekenland (althans in de dorpen) moet je bij die wij-cultuur dan weer de sterke sociale controle erbij nemen.” Dat neem ik er dan heel graag bij.
Daar twijfel ik niet aan @Bobtje, dat je dat als buitenlander erbij kan nemen. Als je ooit op vakantie gaat naar de Pillion, moet je zeker eens het bergdorp Lafkos (zuid-Pillion) aandoen; ik denk dat dat echt iets voor jou is! Een pittoresk en uniek dorpsplein, veel Albanezen die goed aanvaard worden door de locals en goed geïntegreerd zijn, veel rust, knappe architectuur, een heerlijk klimaat, heerlijk groen, de zee nooit veraf, gemoedelijke dorpsmentaliteit, een aangename openheid ten aanzien van toeristen en buitenlanders die er –vaak tijdelijk- wonen,… kortom het typische (berg)dorpsleven zoals het is.
@ Roosje; ik heb wat gegoogeld, en ja, dat ziet er prima uit. Bedankt voor de tip. We weten al waar we volgend jaar op vakantie zullen gaan.
Hé Bobtje, je bent een snelle beslisser, super! Als je wil zal ik je wat info en foto’s doorsturen; we waren er afgelopen zomer. Dit bergdorp gaat je vast bevallen owv zijn authenticiteit.
@ Roosje: laat maar komen, ik ben benieuwd 🙂
Hopelijk kan je INBOX het aan! 😉
Roosje, amai… daarmee zal ik een hele poos zoet zijn. Hartelijk dank en ik hou je op de hoogte. Groetjes.