Nieuwe Akropolis-museum weldra open

new_akr_museumMinister van Cultuur Antonis Samaras kondigde eerder deze week aan dat het nieuwe Akropolismuseum weldra zijn deuren zal openen. De openingsceremonie is voorzien voor 17 juni 2009, maar er zullen een hele week lang activiteiten zijn. Op 17 juni worden de journalisten rondgeleid. Op 18 juni bezoeken leden van het bestuur van het ministerie, internationale academici, en leden van het comite dat de terugkeer van de parthenonfriezen wil, het nieuwe museum.  Op 19 juni zijn de buitenlandse journalisten aan de beurt en op 20 juni komen de staatshoofden langs.

Van 21 tot en met 23 juni kunnen bezoekers langs gaan met een e-ticket dat ze kunnen bestellen via de site van het ministerie van Cultuur: www.yppo.gr (ik kan helaas geen link vinden op deze site, dus misschien is het nog niet aan de orde).

Samaras heeft al aangekondigd dat het een sobere opening zal worden, die flink wat minder zal kosten dan oorspronkelijk voorzien, want we moeten rekening houden met het feit dat het crisis is, nietwaar? Vanaf 10 juni zal het Atheens straatbeeld in ieder geval al worden aangepast en zal duidelijk zijn dat het nieuwe museum weldra zal worden geopend.

Wat belangrijk is voor de modale bezoeker, is het feit dat de toegangsprijs tot het museum tot eind 2009 slechts 1 euro zal bedragen! In 2010 gaat de prijs naar omhoog, maar zelfs dan blijft het nog redelijk: 5 euro.

6 thoughts on “Nieuwe Akropolis-museum weldra open

  1. @Bruno, misschien zullen ze de huidige tickets van 12€ voor een bezoek aan de Akropolis + 5 archeologische sites (Griekse agora, Romeinse agora met de Toren der Winden, bibliotheek van Hadrianus, Dionysostheater en het oude kerkhof Kerameikos) opslaan naar 17€, met een bezoek aan het nieuwe Akropolismuseum inbegrepen. Of gaan ze er “een slag doorslaan” en meteen 20€ vragen …?
    Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar dat nieuwe museum!

  2. @Leo, daar heb ik geen weet van. Maar eigenlijk kun je zeggen dat het nu al duurder is, niet?
    Vroeger kon je het Akropolis-museum op de top van de Akropolis bewonderen. Nu moet je er aparte entree voor betalen. Maar goed: het nieuwe museum is in niets met het oude te vergelijken.
    Ik denk echter dat ze de prijs niet te hoog durven zetten, want dan hebben de Britten weer een argument om de Parthenonfriezen in het British Museum te houden: daar zijn ze namelijk gratis te bezichtigen.

  3. Fijn dat het een sobere opening zal zijn. Op deze manier houden ze misschien geld over om nieuwe kaarten van Athene te laten drukken en het magazijn van de EOT op te knappen:-).Het magazijn van de EOT is gehuisvest in een bouwval. Ik ben werkzaam in het toerisme en had kaarten (mappen) van Athene nodig. Eerst moest er een fax richting EOT (bureau voor toerisme) en daarna mocht ik langs gaan bij de apothiki (opslagplaats/magazijn) van EOT om de bestelling op te halen. Mijn verbazing was groot toen ik eenmaal bij het magazijn binnen, te horen kreeg dat de voorraad op was. Ik moest maar tevreden zijn met wat glossyboekjes over Athene. Ik kreeg er precies tien, belachelijk als je bedenkt dat ik er minimaal 500 nodig heb….Ze zaten er ook niet echt mee. Dit was begin april. Nu zitten we in mei en zijn er nog steeds geen kaarten om aan de toerist te geven. Heel zuur als je bedenkt dat ik als buitenlandse graag Griekenland als vakantieland wil promoten en daarbij toch de hulp van EOT nodig heb. Dit is een kleinigheid. Wat mij echt dwarszit is het gebrek aan service in de toeristische sector. Ik reis het hele land door en overal zijn er andere openingstijden voor de musea en archeologische sites zelfs als het musea in dezelfde stad betreft.Voor een dichte museumdeur heb ik ook wel eens gestaan want men had dan nog geen groen licht van het ministerie gekregen om open te gaan…..ofnog erger; de werknemers hadden nog achterstallig loon te goed en weigerde te werken . Ik geef ze geen ongelijk.
    Gastvrijheid is tegenwoordig in de diverse hotels/appt ver te zoeken. Iets simpels als een taxi nemen staat voor menig toerist gelijk aan opgelicht worden. De accomodaties in orde brengen VOOR dat de toerist komt en niet tijdens het verblijf is een uitzondering.Ik zou zo graag willen dat ze in het toerisme eens een stap verder gingen wat service geven betreft. Een toegangskaartje voor 1 euro doet de toerist niet beslissen om volgend jaar weer zijn vakantie te vieren in Griekenland. Daar is veel en veel meer voor nodig.

  4. @Paraponiara, amai, de situatie is nog erger dan ik dacht. Zoals ik al in een vorige post reageerde: de minister van toerisme gaat liever naar een liedjeswedstrijd met middelmatige zangers en zangeressen om te laten zien tot wat voor kitsch Griekenland in staat is, terwijl er in zijn sector werkelijk niets wordt gedaan om de toeristen te doen terugkomen naar dit mooie land.

  5. De Samariakloof heeft als Nationaal Park rond deze datum 3 a 4000 Euro inkomsten per dag. De weknemers wachten 4 maanden op hun loon. Mijn huisbazin is lerares, haar loon van verleden jaar is nog niet volledig uitbetaald.
    Het Museum in Iraklion is voor het derde jaar op rij dicht wegens verbouwingen.
    De officiele gediplomeerde staatsgidsen hebben een loon van 120Euro per dag. Anderhalf uur rondleiding in het Paleis van Knossos en anderhalf uur in het Archeologisch Museum. Daar het Museum al meer dan 2 jaar dicht is werken die staatsgidsen sindsdien dus aan een uurloon van 80 Euro.

  6. Mijn man weigert nog iets te verkopen aan een staatsdienst tenzij ze met het geld op tafel komen, anders stuurt hij hen de laan uit . Hij wacht al anderhalf jaar op 2.200 Euro terugbetaling van belastingen en kan er naar fluiten. Hij is erg gul met krediet aan klanten die hij kent maar de staat is voor niks te betrouwen .
    Het regent van overal zulke omstandigheden zoals die van Paraponiara en Flupke.Hoe moeten mensen zonder maandloon rondkomen ,en dan vooral als er kinderen zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *