Kent u Diolkos? Zelf wist ik er bijzonder weinig over. Ik wist dat het de naam was van een archeologische site, en dat het een soort van geplaveide weg was die zou dateren uit de zesde eeuw voor Christus. Maar wat en waar precies? Nee, dat wist ik niet.
En dat is jammer, want ik heb al vaak de gelegenheid gehad om te gaan kijken. Diolkos is namelijk de geplaveide weg die min of meer parallel loopt met het kanaal van Korinthe. Misschien weet u het niet, maar het kanaal van Korinthe (mooie NASA foto) is pas op het eind van de 19de eeuw gegraven (u zou er van staan kijken hoeveel Grieken denken dat het kanaal door de oude Grieken is gegraven). Voordat er een kanaal was, waren er vele heersers, die de doorgang al wel hadden willen graven, maar er nooit in geslaagd waren.
Het kanaal zorgt er voor dat een schip niet de hele omweg via de Peloponnesos moet maken, maar erg snel van de golf van Korinthe naar de Argosaronische golf (tot in Piraeus) kan varen. Reeds in de oudheid was men er zich van bewust dat het sneller kon op die manier, en daarom had men een geplaveide weg aangelegd, waarlangs schepen over land konden worden getrokken. Daar zijn geschreven bronnen over, en de weg zou zeker zijn gebruikt om oorlogsvloten sneller ter plaatse te krijgen. Hoe het allemaal in zijn werk zou zijn gegaan, is moeilijker na te gaan.
In ieder geval zou Diolkos een archeologische site van groot belang moeten zijn, maar zo wordt ze niet behandeld door het Griekse ministerie van Cultuur. Sinds de opgravingen in de jaren 50 en 60 is de plaats enorm verwaarloosd. Omdat er grote schepen langs de Diolkos varen, om zo door het kanaal van Korinthe te worden geloodst, slaan de grote boeggolven tegen de archeologische resten, die zo langzaam afbrokkelen en in zee verdwijnen. Al jaren wordt er blijkbaar actie gevoerd om aan deze toestand iets te veranderen, maar dat heeft geen resultaat gehad. Zelfs wist ik het ook niet.
Maar met de moderne cybermiddelen, kunnen we tenminste mensen wijzen op het bestaan van Diolkos en op de situatie. Archeologe Sofia Loverdou heeft er een facebook-pagina aan gewijd, maar ook de site van de Griekse architecten (in het Grieks) wijst op de verwaarlozing.
U wou dat u er iets kon aan doen of op zijn minst de situatie kon aanklagen? Het haalt misschien niet veel uit, maar er is een online petitie die u hier terugvindt. Op het moment van dit schrijven, staat de teller op 7398.
Voor zover ik weet @Bruno , werden de schepen aan land getrokken en dan over houten ronde boomstammen verder getrokken , ttz , als ze over een paar stammen waren ,dan werden die weer naar voren gebracht , enz .
Dus een over en weer van boomstammen .
Zouden ze later in de 19de eeuw niet meer moeten proberen , he ?:)
Het kanaal is eigenlijk alleen geschikt voor schepen van kleine omvang , tonnage en diepgang . Goed voor vorige eeuwen maar huidige zeeschepen die van de Indische Oceaan maar de Middelandse zee varen , moeten langs Z.Afrika om . Van een omweg gesproken .
Maar , als Griekenland alles moet onderhouden en reconstrueren wat er in dit land in de oudheid omgegaan is , dan wordt het een onmogelijke taak . Waar je ook graaft , kom je ergens op iets uit en bij nieuwbouw zoekt men snel een wijze te vinden om alles te bedelven want anders ben je je bouwvergunning voor eeuwig kwijt . De archeologische dienst is nog zoiets die vrees inboezent .Er zijn buurten met ouwe bouwvallige krotten maar niemand durft er iets nieuws bouwen want dan zit je in de penarie .
Let’s step on our ancestors and keep them in mind !?!?
Volgens mij werd dit kunstwerk vooral aangelegd om toeristen te trekken, een initiatief dat veel later werd herhaald in Wallonië, met het hellend vlak van Ronquières
De minachting die hier betoond wordt t.o.v. antiquiteiten, is zeker geen argument om de Elgin Marbles snel terug op te eisen.
@Penimeni , zelfs Xerxos heeft zoiets ondernomen in Chalkidiki . Het was een antieke wijze om schepen overland te brengen en Ronquieres kwam veel later en meer mechanische middelen .
Ik hoop dat ik het niet ben die ‘minachting’ betoond heb ?
En via @Tzimis werd ik gewezen op volgend filmpje dat prachtig in beeld brengt hoe een schip in Diolkos over het land werd getrokken!
http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=27474
Duurt wel 22 minuten, maar het is een aanrader!
je ziet ook een oude type orgel. lees
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ktesibios_van_Alexandri%C3%AB
en langs de diolkos route waren ook liefdes paradijsen. waar de jongens hun lusten konden vinden ,je weet het waar zeelui zijn vind je ook de bekende dames. dus de jongens dat de schepen trokken hadden wel een extra opzetje om hard te trekken en voor een liefdes pauze te stoppen bij da dames. daar van uit de griekse gezegte ,Το μουνι σεÏνει καÏαβι. η Ï„Ïιχα μουνιου σεÏνει καÏαβι.
Aha, daar komt die uitdrukking dus vandaan!!! 😉
Die Ktesibios was niet van de minste. Jammer dat de christenen de bibliotheek van Alexandrië zo nodig moesten verwoesten.
@Bruno: de teloorgang van de bibliotheek van Alexandrië heeft eeuwen geduurd. Ze begon vreemd genoeg (?) door Julius Caesar, maar de laatste boeken verdwenen pas bij de verovering door de moslims (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Library_of_Alexandria#Destruction_of_the_Library ). Laat u niet teveel misleiden door de nonsens in de film “Agoraâ€, die de toets van het historisch bronnenonderzoek niet doorstaat (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia_of_Alexandria#Death en http://www.johnsanidopoulos.com/2010/02/historical-inaccuracies-of-movie-agora.html ).