Athens 2004 revisited?

Nog 1 dag te gaan tot de start van de Gouden Klassieke Marathon. De site ziet er top uit, er wordt voor het eerst echt wel veel aandacht besteed aan de wedstrijd, en het internationale deelnemersveld wordt alsmaar groter. De voorbije dagen zijn er nog een heel aantal inschrijvingen bij gekomen. Niet enkel voor de marathon zelf, maar ook voor de loopwedstrijden van 5 en 10 km die tegelijkertijd zullen worden gehouden.

Morgen zou het een groot sportfeest moeten worden, waarbij men probeert de prachtige sfeer van Athene 2004 (Olympische Spelen) terug een beetje op te roepen. Het zou mooi zijn: de mensen hebben behoefte aan iets moois, iets positiefs.

Natuurlijk zal de marathon ook worden gebruikt voor andere doeleinden. En dan heb ik het niet alleen over mensen die gaan lopen voor goede doelen, maar vooral voor mensen die een kans zien om hun probleem in de aandacht te brengen door de grote persbelangstelling voor het hele gebeuren. Wie weet zal de kapiteinsvrouw, die haar man al meer dan 8 maanden moet missen omdat zijn schip is gekaapt door Somalische toeristen (en die lijdt aan suikerziekte en geen medicijnen heeft), nu ook weer te zien zijn (@Jenny had het al aangegeven in één van de commentaren op een vorige post). Misschien doen onze contractuelen van het ministerie van Cultuur er ook weer een schepje boven op.

In ieder geval zal een groep actievoerders de straat op komen om de aandacht te vestigen op de situatie rond de opgravingen van de tempel van Artemis Agrotera in Mets, een buurt in het historische centrum van Athene. Deze tempel ligt op nog geen steenworp van de Kallimarmaro, de aankomstplaats van de marathon (en het strijdtoneel van de Olympische Spelen van Athene in 1896), opgravingen zijn begonnen in 1897. Sindsdien is alles een beetje in een Grieks sukkelstraatje geraakt, ondanks het feit dat de site sinds 1964 beschermd is. De actievoerders verbinden Artemis Agrotera aan de slag bij Marathon, maar het verband is me niet duidelijk.

Indien u bekend bent met Athene, weet u zeker de locatie van de tempel, maar ondanks dat er een bord staat, weet bijna niemand dat er een archeologische site is. De tempel van Artemis Agrotera ligt dan ook compleet omringd door moderne gebouwen, in een gebied waar de bouwgrond onwaarschijnlijk duur is. Vooral bouwheren vinden dat niet prettig, want het perceel zou heel wat geld kunnen opbrengen. Misschien daarom ook dat het archeologisch niet wordt uitgebaat.

2 thoughts on “Athens 2004 revisited?

  1. Οχι!!υπαρχουν και καλοι αρχεολογοι. δεν χτιζεται ετσι και ετσι οτι ειναι αρχαιο.
    Μετα το σκανδαλο Βατοπεδιου ,ακουγεται και η φωνη βοωντος εν τη ερημω!!
    Μπραβο, Μπρουνο, η διαφορετικοτητα στα αρθρα σου και η επιλογη με το τι ασχολεισαι στην ιστοσελιδα σου ειναι πολυ καλη.
    Καλο μαραθωνειο,εαν ετρεχες θα εκανα σπονδες στους θεους να κερδιζες.

  2. ένα ταπεινό ευχαριστώ, ρε @Tzimi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *