17 november vandaag en u weet onderhand wel wat dat betekent (neemt u anders eens een kijkje op de post van vorig jaar). 37 jaar geleden is het ondertussen dat de opstand in de Polytechnio werd neergeslagen.
Diegenen die er toen bij waren, blijken nu vooral in de politiek te zitten. Of zo doet men ons toch geloven. De reeks politici die de revue passeren op de verschillende onbenullige televisieprogramma’s is bijna oneindig. En allemaal waren ze “er bij”, tijdens de gebeurtenissen van de Polytechnio.
Dat “er bij zijn” heeft velen blijkbaar een soort van verrechtvaardiging gegeven dat ze politicus zijn geworden, en nog een beetje een anti-establishment politicus ook. En allemaal willen ze toch op de een of andere manier laten zien dat ze toch een beetje heldhaftig waren.
Mooi allemaal, en bewonderenswaardig, maar zijn het dan niet die idealisten van november 1973 die het land nu aan de rand van de afgrond hebben gebracht? Ik weet het niet hoor, ik laat hier gewoon een ballonnetje op. Ze mogen dan wel jaren hebben geteerd op een reputatie die misschien niet eens zo realiteitsgetrouw was; maar het krediet zijn ze ondertussen wel kwijt geraakt.
Misschien daarom dat de herdenking van de opstand vandaag een beetje lauwtjes was? Zelfs de anarchisten waren mak. Weinig relletjes in en rond Exarcheia en aan de Amerikaanse ambassade. Zouden ze murw zijn geslagen door het onheil van de laatste maanden?
ergens in de jaaren daarna zijn ze de weg kwijt. Allemaal ,behalve Mimis Androulakis. Die generatie heeft van griekenland weer een Psorokostena gemaakt. aleen de Psorokostena nu heeft meer problemen dan eten vinden. moet de vodafone of Cosmote rekening betalen en de SUV tanken,en zeker de sticker van de eforeia kopen voor de wegenbelasting
de leuzen Brood Onderwijs en vrijheid blijven nog steeds actueel. mischien moet gezondheid te bij omdat niet iedereen de fakelakia kan betalen.
het is meer dan triest,die dag weet ik nog heel goed. was 8 jaar en op school moesten wij weg ,terug naar huis. er was wat aan de hand in de centrum. in mijn kinder oogjes heb zo vaak de soldaat in uit de vuur gerezen phoenix gezien. mag ik deze trieste lied voor de verloren tijd spelen??
http://www.youtube.com/watch?v=farJjuVLBCU
ik vind wel dat een herdenking zonder relletjes en geweld meer recht doet aan de historische gebeurtenis. Die mars op de Amerikaanse ambassade heeft anno 2010 toch nog maar weinig relevantie… Alvast op de kleuterschooltjes wordt de herinnering levendig gehouden: mijn dochtertje kwam thuis met een houtskooltekening van een tank die een gebouw inreed – maar op de tank zat precies een prins, en het gebouw had bij nader toezien torentjes en studenten met lange kleden en kroontjes…
Die helden die ‘erbij waren’ ,dan wel van veraf . Ze zijn komen opdagen als alles gekalmeerd was en zouden eens vrijheid en welvaart brengen met alle resultaten vandien.
Dat vreselijk kolonelsregime was voor de doorsnee burger een opluchting . Ze konden hun werk doen , geen rellen,geen voortdurend nieuwe regering meer . Ze moesten alleen maar braaf zijn en hun mond houden .Na jaren van onlusten en onstabiliteit , was er weer regelmaat. Wat kon de scensuur hen schelen ? Dat was storend voor de ‘intellectuelen’ en niet voor de toenmalig nog ernstig werkende Griek die op zichzelf steunde en niet op ‘social wellfare’. Ik denk dat ze toen gelukkiger waren dan nu en waren geen comsumptie slachtoffers . Vooruitgang is niet tegen te houden maar hier is het waarlijk uit de hand gelopen wegens leiders vol beloften die het land in de dieperik gezonken hebben .
De doorsnee burger jenny was meer dan de helft van griekenland. als je aan de verkeerde kant zit dan maakt jou wel veel uit de colonelen regime. een dictatuur als opluchting,dat is verkeerd.
Dat hans zijn dochter nu een prins op de tank zet en niet zo als wij in onze jonge jaaren aleen soldaten zagen overal zegt nieks.
dat laste zegt alles . vraagteken aan het eind.
Ja zeker hadden mijn ouders werk, maar de politie en de chorofylaks om de hoek.
je mag dat vinden maar je mag niet over de doorsnee griek spreken. heb je vergeten met wat voor percentage kwam de linkse beweging op de verkiezingen van 1981?
als de doorsnee grieks colonels wou ,zou niet op straat ging 17 nov 1973.
En is het beter opeenvolgende regeringen te hebben die hun eigen zakken vullen en het land in de afgrond droppen dan een politieman die om de hoek staat om een oogje in het zeil te houden? Hoe komt het toch dat al die democratische organisaties al jaren in het rood staan en de schouderophalend de andere kant uitkijken .
Wat vindt de doorsnee Griek nu? Het resultaat van Polytechnio betalen .
Ik ben zeker geen voorstander van dictatuur maar hier is alles snel uit de hand gelopen en ze weten niet hoe eruit te geraken . Alles verkopen aan Chinezen ? Die zullen minder mild zijn .
oogje in het zeil houden?? waar heb je gewoont al die jaaren. ik neem aan dat je ken de begripen ,Asfalia,xafies,eksories, basanistiria,xorofylaks,
het was een dictatuur, neem ik aan ook in Volos. en een DICTATUUR blijft een dictatuur.
Heb je de tanks op straat niet gezien?? zo ging iedereen tevreden naar zijn werk en sliep zacht want de Griekse leger waakte over hem.
To sfageio ,(slachterij ),slachte toen mensen ,Jenny.
http://www.youtube.com/watch?v=VCW00amLDnU&feature=related
ik heb vergeten ΕΑΤ_ ΕΣΑ
http://www.youtube.com/watch?v=8MVO45XNe0E&feature=related
Ik woon sinds 1978 in Volos @Tzimi maar was in 1970,71 en72 in Athene en heb nooit een tanks in de straten gezien , soms een paar soldaten die rondwandelden .
Ik steun op wat ik in mijn omgeving gehoord heb van doodgewone burgers die zich met hun eigen zaken bezig hielden en niet aan politiek deden , zeker niet op straat trokken om relletjes uit te lokken . Die mensen waren opgelucht dat er tucht heerste en geen angst van rebellen meer moesten hebben want zich ietwat afgelegen wagen was gevaarlijk . Geen twijfel dat het leger brutaal optrad maar denk niet dat het communistisch blok er beter aan toe was . Sorry @Bruno , we gaan je blog niet in een politiek gewauwel verzuren . Da’s voor de cafe’s en de TV!:) Het zou niet mis zijn dat ouders en scholen weer wat meer tucht zouden invoeren want jongeren zijn verwend geworden , tesamen met de huidige gemeenschap die alles wilt zonder zich te vermoeien.
Het is zeker geen gewauwel om te protesteren tegen het feit dat iemand een dergelijke vreselijke dictatuur een “opluchting” noemt.
Dat is trouwens het zelfde zeggen als dat onder Hitler de mensen tenminste werk hadden en dat onder Mussolini de treinen tenminste op tijd reden.
Een slecht functionerende democratie is nog altijd beter dan om het even welke dictatuur.
Geen weldenkend mens dacht er trouwens aan om naar Griekenland te reizen tijdens het kolonelsregime. Uit zelfrespect en uit respect voor de bevolking.
Kijk ,dat had je niet moeten doen want ik had besloten om niet te reageren .
Zeker in die tijd hadden mijn beide ouders werk ,maar niet in de dorp, maar in Athene.
en zeker als je milioenen grieken naar Duitsland ,Belgie en de andere kant van de wereld heb je gestuurd heb je dan genoeg werk, maar voor de xafiedes en de rest van je aanhangers plus de arme volk dat geen andere keuze heeft.
Daar bij zou zeker better zijn ,zo denkend ,als Hitler aan de macht bleef had je nu niet al de questies van bv het uitelkaar vallen van Belgie.
in onze jeugd zagen wij soldatjes overal,en leger en politie. en ik vond het leuk dat Hans zijn dochter nu de tank vol met prinsesen en torentjes op de Polytechneio zet. dat de situatie ,en de toekomst nu slecht is, kan niet tegen op.
Maar het verbaast mij niet, er zijn mensen in griekenland dat die tijd nog steeds aanbieden ,zelfs mensen dat de Koning Koko terug willen.
das de nadeel van de democratie, recht om te spreken voor iedereen.
@tzimi, then katalavaino katholou, ik begrijp het niet goed.
Ik weet dat het gevoelig ligt, maar jij bent er toch zelf over begonnen – je had al gereageerd – en ik vind dat ik je daar in moet steunen. Hoe kan iemand nu een dictatuur verdedigen? Is politiek hier een taboe misschien, nee toch.
Ik snap ook niet wat het mogelijke (onrealistische) uiteenvallen van België hier mee te maken heeft.
Overal in de wereld hebben mensen hun leven opgeofferd om één of andere vorm van democratie te bekomen, laat ons daar bewondering voor hebben.
En voor de rest: gelukkig is Griekenland lid van de EU en de eurozone, pfff…, muntunies zijn soms eerder een nadeel dan een voordeel.
@Jenny, mijn ouders waren ook “doodgewone burgers†die een leven probeerden uit te bouwen. En ondanks mijn vaders gevloek en getier op de huidige evolutie en situatie in Griekenland, was er geen haar op zijn hoofd dat er aan dacht om het kolonelsregime als enig alternatief te zien. In dat opzicht ben ik het helemaal eens met @Mario&Tzimis; ’t gaat toch niet om óf-óf. Het is bovendien uitgesloten dat je je tijdens de dictatuur ‘met je eigen zaken bezig hield en niet aan politiek deed’, zelfs als je in een ontiegelijk bergdorpje woonde. De dictatuur was een verschrikking: het onderling wantrouwen, de verklikkingen, het verraad, waren een pest voor èlke dorpsbewoner. IEDEREEN werd er willens nillens bij betrokken. Uit de vele getuigenissen die ik heb gelezen en gehoord zindert de bitterheid ten aanzien van hun eigen familieleden, vrienden, dorpsgenoten nog steeds na, stuk voor stuk getuigen ‘doodgewone’ dorpsbewoners van slecht helende wonden, littekens voor het leven.
Mario ,het ging er om dat ik wou niet meer daar op reageren. ik dacht ,mischien zat ik fout?? en daaro zei ,dat. Onder een dictator heb je geen keuzes ,en mischien is de uiteenvallen onrealistish ,maar het vormen van een regering ,of zo als in Nl met alle perikelen rond de partij van Wielders ,onder een dictator heb je zulke problemen niet.
Bedank ,zeker en ik hoop dat deze item niet meer langer wordt.
Ik wil er nog een laatste commentaar aan toevoegen. Er zijn de laatste tijd hoe langer hoe meer Grieken die terugdenken aan de tijd van de junta, omdat de straten toen netter waren, de mensen werk hadden, er een zekere orde heerste. Dat ze daarbij de negatieve kanten vergeten, zal wellicht te maken hebben met het feit dat we de laatste tijd vompleet murw worden geslagen door de media met negatieve berichten. Je zou er het juiste perspectief door gaan verliezen.
Politieke figuren zoals Georgos Karatzaferis spinnen daar garen bij.