Het gezicht van de crisis

Vandaag is de voorzitter van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, in Athene op bezoek. Voor de Grieken is deze man de belichaming van de crisis en van het besparingsbeleid dat hier wordt gevoerd. Natuurlijk is het niet zo dat de Fransman het beleid hier bepaalt: de echte maatregelen worden nog steeds door de regering genomen, maar die moet wel een strikt regime volgen dat is neergeschreven in een memorandum.

Voor velen is het moeilijk te begrijpen dat Strauss-Kahn een socialist is, die zijn eerste stappen in de politiek zette bij de Union des Etudiants Communistes. Maar goed, zo zijn er even goed mensen die niet kunnen geloven dat premier Papandreou ook een socialist is, en zelfs voorzitter van de Socialistische Internationale.

Strauss-Kahn kwam in Athene vertellen dat de nadruk moet liggen op ontwikkeling. Hij stampt daarmee natuurlijk wel open deuren in. Maar van die ontwikkeling zien we voorlopig nog niets. Zijn er plannen? Is er een politiek die op economische ontwikkeling is gericht? We weten het niet.

Ook is de crisis volgens het hoofd van het IMF vooral een Europees fenomeen, en daarbij was Griekenland het kwetsbaarst en werd het land daarom als eerste geraakt. Werkelijk, de man verdient een nobelprijs; dat hij dat allemaal zo goed kan analyseren. Wij gewone stervelingen wisten dat helemaal niet!

Terwijl hij dat aan het uitleggen was, kwamen er ongeveer 500 gepensioneerden op straat. Voor hen komt elke ontwikkeling sowieso te laat. Velen onder hen moeten het stellen met een pensioentje van 350 euro per maand.

Zo meteen zal Strauss-Kahn in het parlement de Commissie van Economische Zaken (zo, weten we ook weer dat Griekenland een dergelijke Commissie heeft) toespreken. Elke politieke partij mag hem nadien 1 vraag stellen. Nu ja, niet elke partij. De KKE (Communistische Partij) en SYRIZA (uiterst links) zijn vandaag uit protest weggebleven uit het parlement, in een hen typerende struisvogelreactie.

En om 19:30 kan er nog een gesprekje af met de voorzitter van de voornaamste oppositiepartij Nea Dimokratia, Antonis Samaras. Waar dat goed voor is, zullen we wellicht nooit weten, want Samaras beweert dat Griekenland het IMF niet nodig heeft om uit deze crisis te geraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *