Een hele nieuwe arbeidswetgeving

U zag de ‘ticker” hierboven al wel lopen, met aankondigingen van allerlei stakingen. De lijst van stakingen zal flink worden uitgebreid, en heel Griekenland dreigt de komende week volledig stil komen te liggen. Een nieuw wetsvoorstel zal op maandag namelijk worden voorgelegd aan een economisch comité in het parlement en op dinsdag zal het worden voorgelegd ter stemming aan het hele parlement. Op 1 januari moeten alle nieuwe wetten van kracht zijn, want Griekenland moet zijn hele arbeidswetgeving veranderen om de volgende betaling van de lening te krijgen. Dat is namelijk zo afgesproken in het memorandum met het IMF, de ECB en de EU.

Wat ligt er concreet op tafel?

In plaats van Collectieve ArbeidsOvereenkomsten, zullen er nu Specificieke Bedrijfscontracten worden afgesloten, die de CAO’s overstijgen. Er is geen taboe in deze Specifieke Bedrijfscontracten, behalve dat een bedrijf niet minder dan het minimumloon van 740 euro mag betalen. De voorwaarden voor deze contracten zullen jaarlijks opnieuw worden bekeken. De onderhandelingen gaan tussen de bedrijfsleiding en de vakbondsafgevaardigden. Als het bedrijf geen vakbondafgevaardigde heeft (dat geldt voor bedrijven met minder dan 50 werknemers), dan worden de werknemers vertegenwoordigd door de sector. Niet elk bedrijf mag dergelijke contracten afsluiten: een bedrijf moet eerst een overzicht van zijn economische toestand geven aan de Raad van Sociale Controle van de Arbeidsinspectie. In ieder geval ligt de weg nu wijd open om lonen te verlagen in de privé sector.

Werkgevers en werknemers kunnen nog wel naar de Arbeidsbemiddeling stappen, maar enkel als het gaat om het bedrag van hun dagloon of maandloon. De Arbeidsbemiddeling wordt afgebouwd. De besluiten van de Arbeidsbemiddeling zullen worden opgenomen in toekomstige Collectieve Arbeidsovereenkomsten.

Voor de overheidsbedrijven verandert er heel wat. Eerder dit jaar zijn de lonen van de ambtenaren verlaagd, maar het personeel van de overheidsbedrijven bleef tot dusver buiten schot. Dat was niet verwonderlijk: de meeste overheidsbedrijven hebben sterke syndicaten en door hun monopoliepositie kunnen ze makkelijk een land plat leggen. Ook hun kiesgedrag kan doorslaggevend zijn bij verkiezingen. Dat kan echter niet langer nog een reden zijn om geen veranderingen door te voeren, zo blijkt.

Werknemers van overheidsbedrijven kunnen niet meer dan 4000 euro bruto verdienen. Werknemers die meer dan 1800 euro bruto per maand verdienen, zullen 10% van hun loon moeten inleveren. Extraatjes voor overuren, reizen, en wat nog allemaal, mogen niet meer dan 10% van het totale loon bedragen.

Voor elke nieuwe ambtenaren die wordt aangenomen, moeten er 5 worden ontslagen (ambtenaren overplaatsen van 1 dienst naar een andere wordt als nieuw contract gezien). 700 personen die zouden worden aangenomen om te werken in de Agrotiki Trapeza, zullen uiteindelijk daar niet gaan werken. In plaats daarvan gaan ze werken voor IKA, de grootste sociale kas (of ze daarvoor geschikt zijn, is nog een andere vraag). De “klant-helpen” bonus (u leest het goed) die werknemers in de Agrotiki Trapeza kregen, zal worden afgeschaft.

Het aantal nieuwe of tijdelijke contracten in de openbare sector zal in 2011 met 15% worden verminderd in vergelijking met 2010.

Tenslotte kan een ambtenaar niet meer dan 25% van zijn loon verliezen.

En dan zijn er nog een aantal veranderingen in de privé sector. De manier waarop de verloning van part-time werknemers wordt berekend, zal worden aangepast. De verloning zal worden berekend zoals die voor full-time werknemers zonder enige extraatjes.  Tot nu toe kreeg een part-time werknemer het overeenkomstige loon uitbetaald dat een full-time werknemer zou krijgen als hij even veel uren werkte, maar de part time werknemer kreeg er nog eens 10% boven op (dat was een maatregel om part time werken populair te maken, want het systeem kwam niet van de grond in Griekenland).

Freelance contracten (eigenlijk het inhuren van werknemers zonder een vast contract) worden uitgebreid van 18 naar 36 maanden. Na die 3 jaar moet de werkgever de freelancer in vaste dienst aannemen.

Voor het eerst wordt een proeftijd wettelijk geregeld: de proeftijd kan nu 12 maanden bedragen en nadien kan een werkgever het contract meteen opzeggen, zonder voorafgaande waarschuwing en zonder vergoeding te betalen, tenzij beide partijen iets anders zijn overeen gekomen.

In geval een werkgever het contract wilde opzeggen met een werknemer die tussen de 12 en 24 maanden in vast loondienst was, dan diende hij dat 2 maanden op voorhand te doen (waardoor hij maar de helft van de ontslagvergoeding moest betalen). Die periode wordt nu teruggebracht naar 1 maand.

Het mag duidelijk zijn: niets zal ooit nog hetzelfde zijn in Griekenland. De prijs die moet worden betaald voor de spilzucht van de voorbije 35 jaar is erg zwaar. Hoewel sommige maatregelen zullen worden genomen met de redenering dat dit de Griekse markt concurrentiëler zal maken, lijkt het vooral op besparingen. Of de Griekse economie hiermee zal worden aangezwengeld, is zeer te betwijfelen.

Nog een laatste woord over de BTW. De verminderde BTW van 11% zal worden opgetrokken tot 13%, en van 5,5% tot 6,5%.

De BTW op geneesmiddelen en op overnachtingen in hotels (goed nieuws voor het toerisme dan toch?) zal verminderd worden van 11% naar 6,5%.

One thought on “Een hele nieuwe arbeidswetgeving

  1. Volgens mij heb ik nog nooit een BTW bedrag op een hotelbon zien staan, nooit op gelet trouwens. Het zal weinig verschil maken,ze zullen de kamer prijs dan wel evenredig omhoog doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *