De kerk roert zich

Een opvallend persbericht: de Heilige Synode van de Grieks-Orthodoxe Kerk heeft zich kritisch uitgelaten over de toestand in Griekenland. In een pamflet dat op zondag zal worden verspreid in alle kerken in Griekenland wordt melding gemaakt van het feit dat Griekenland een bezet land is (“χώρα υπό κατοχή – katochi, het woord dat werd gebruikt voor de bezetting onder de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog).

Het is niet ongewoon dat de kerk zich hier met politiek inlaat – de scheiding van kerk en staat is hier nooit echt doorgevoerd. Het is echter wel opvallend dat de kerk nu fulmineert tegen de leiders van het land en hen in niet mis te verstane bewoordingen verantwoordelijk stelt voor het hypothekeren van de toekomst van het land aan de voornaamste leners.

De leden van de Heilige Synode stellen dat alle maatschappelijke en economische malaise die we vandaag op brute wijze proberen te veranderen, eigenlijk al lang hadden veranderen, maar dat dit nooit gebeurd is. De reden hiervoor is dat er in Griekenland reeds decennia lang dezelfde personen het politiek toneel domineren. Verder beschuldigt de Heilige Synode deze politici er van dat ze nooit de politieke kost hebben willen op zich nemen om veranderingen door te voeren en dat die veranderingen nu worden doorgevoerd op order van buitenstaanders, waardoor de politici weer buiten schot blijven.

Harde taal, die zeker zal aanslaan bij de bevolking, want eigenlijk wordt het sentiment van het overgrote deel van de Grieken hiermee uitgedrukt.

De Heilige Synode heeft al laten weten dat ze met deze tekst wil duidelijk maken dat de kerk dicht bij het volk staat en het ondersteunt. Verder richt de tekst zich niet tegen de staat zelf, maar wel tegen personen die de staat hebben uitgebuiten zich hebben verstopt achter de macht en zo het volk van elke hoop hebben afgesloten.

Ik ga zondag proberen een kopietje van het pamflet in handen te krijgen en in te scannen.

4 thoughts on “De kerk roert zich

  1. Pff, krijgen de kerkvorsten/politici het warm, nu Papandreou werk lijkt te zullen maken van een echte scheiding tussen kerk en staat? Want als de staat hun salaris niet meer betaalt, zouden ze straks nog iets meer moeten gaan doen (catechese bv.) dan alleen maar partij x of y (niet alleen Laos…) te steunen.
    Anderzijds: misschien begint er zo bij enkele politici toch iets door te dringen zonder dat er meer rake klappen vallen? Hoop doet leven 😐

  2. Inderdaad @Bertinos, we mogen niet vergeten dat de kerkleiders en alle pope’s eigenlijk ambtenaren zijn en door de staat worden uitbetaald.

  3. Waar waren ze al die jaren, toen kerk en staat (èn politieke leiders) twee (drie) handen op één buik waren? En nu staan ze “aan de kant van het volk”?!? Nobel, zeer nobel.
    Ik ga je nog moeten geloven, @Bertinos, zeker wat hun verborgen agenda betreft (die boze (lees: onorthodoxe) buitenwereld die het Griekse (lees: Grieks-orthodoxe) volk ‘bezet’), evenwel inclusief je hoopvolle eindnoot.
    Waar –in gods(!)naam- gaat dit eindigen?

  4. En @Roosje , in het Vlaams noemden ze dat kazakdraaierij . ‘k Weet niet of de term nog in voege is maar de kerk schijnt ook de schandalen waarbij ze betrokken was , uitgegomd te hebben.
    Door God vergeven zeker ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *