Ik schrijf de laatste tijd wel vaker over de gebeurtenissen en minder over mijn persoonlijke ervaringen hier in Griekenland. Laat ik daar vandaag eens verandering in brengen naar aanleiding van reacties op de uitlatingen van de “trojka” op de persconferentie afgelopen vrijdag en het feit dat er moet worden geprivatiseerd. Het zijn thema’s die de gemoederen flink ophitsen.
Ik hoor links en rechts dat die trojka-lieden triestige figuurtjes zijn; paper pushers en cijferneukers. Tsja, ze zijn hier natuurlijk niet om sympathiek gevonden te worden. En ze mochten zeker niet zeggen dat bepaalde beroepsgroepen hier staken omdat ze hun privileges gaan verliezen. Dat was er blijkbaar echt over. Terwijl dat nu net is wat je de modale Grieken ook hoort zeggen! Maar, zoals het met wel meer zaken gaat hier, mag een buitenlander dat niet zeggen. Dat “privilege” is enkel voorbehouden aan een Griek. Hoe vaak heb ik zelf al te horen gekregen dat ik maar terug naar mijn land moet gaan, wanneer ik commentaar heb op de erbarmelijke overheidsdiensten en de situatie in de ziekenhuizen.
Een tweede vaststelling: wanneer het over privatisering gaat, denkt de modale Griek meteen dat de Akropolis en de stranden zullen worden verkocht. Privatisering wordt al gauw uitverkoop. Het is geen eenvoudige klus om duidelijk te maken dat het veeleer banken, instellingen, overheidsbedrijven zijn die zullen worden geprivatiseerd.
Derde vaststelling: vele Grieken met wie ik heb gesproken, zien het niet zitten dat de Griekse markt moet worden open gesteld voor buitenlandse investeerders. Die zullen er namelijk voor zorgen dat de Griekse bedrijven sluiten en dat de Grieken allemaal op straat zullen komen te staan. Want die buitenlandse investeerders zijn er alleen maar op uit om geld te verdienen, en winst te maken, natuurlijk (alsof Griekse bedrijven dat niet zijn; die zuigen hun personeel trouwens nog veel meer uit dan een buitenlander zou doen – dat is althans mijn ervaring). Dat een buitenlands bedrijf hier zijn producten goedkoper zou kunnen beginnen verkopen dan een Grieks bedrijf, dat is ook al niet goed, want dat betekent dat het Griekse bedrijf dan ook zijn prijzen zal moeten laten zakken en dus nog meer personeel de laan zal moeten uit sturen. Dat dit misschien wel ten goede zou kunnen komen aan de consument, lijkt niet echt bij hen op te komen.
Nu ben ik geen econoom, maar ik ben er wel van overtuigd dat de Griekse markt opengesteld moet worden, want de prijzen liggen hier werkelijk veel te hoog (het handjevol producenten vormt hier kartels en doet aan prijsafspraken ten nadele van de consument en daar schijnt geen enkele overheid vat op te krijgen). Nieuwe spelers, zelfs buitenlanders, zouden wel eens een goeie invloed hebben op de markt en zouden ook wel eens nieuwe arbeidsplaatsen kunnen creëren. Maar als ik dat hardop zeg; dan krijg ik te horen dat ik geen echte Griek ben, maar dat het duidelijk is dat ik een buitenlander ben.
Dus gooi ik het maar liever hier online en hou ik mijn mond, want het is de discussie niet waard…
4de vastesteling de land staat te koop.of de loopjongens dat hebben gezegt of het onze loopjongetje Petalotis heeft gezegt of de groote baas Junker of Strauss dat heeft gezegt maakt het niet uit.
Zelfs Tremi en de Mega waren verbaast over de Troikanen. kun je uitlegen wat tsipa is en wat betekent dat velen in griekenland dat kwijt zijn geraakt.
Te koop ,vliegvelden ,spoorwegen elektriciteits fabrieken ,eilanden ,noem maar op de hele huis met de meubels mee.
http://www.youtube.com/watch?v=xvU1BXm3zQw
ps . heb bewust voor deze versie gekozen want ik weet zeker dat velen zo als op de film daar boven de koop een karakitsario dans zullen dansen.
@Bruno – ik ben in 2001 hier aangekomen, en in 2002 ben ik er al mee gestopt om tegenover grieken iets negatiefs te zeggen over Griekenland (zelfs tgo goede vrienden of schoonfamilie). Nu denk ik wel dat dit niet typisch Grieks is: niemand heeft graag dat zijn land door buitenlanders bekritiseerd wordt
Verder: als niet-Griek zullen we door velen altijd als buitenstaander beschouwd worden, zelfs als we inmiddels al veel meer weten over het land dan de meeste Grieken zelf. De neeste Grieken willen andere Grieken die Grieks eten terwijl ze in het Grieks over Griekse dingen praten en zichzelf feliciteren met hun Grieksheid. Ik vrees dat we dat gewoon moeten aanvaarden als we hier willen wonen.
tenslotte: voor wie wat rondkijkt is het meteen duidelijk dat alles wat door buitenlandse bedrijven of consortia georganiseerd wordt, goed werkt en een hoge kwaliteitsstandaard heeft: Attiki Odos, luchthaven, rio-antiriobrug, … vergelijk ook ketens als Media Markt met de lokale electro-winkeltjes… Ook zijn de buitenlandse multinationals zowat de enigen die de arbeidswetgeving respecteren, lonen betalen, overuren betalen, vakantie toekennen en IKA betalen… De griekse bedrijfjes proberen vooral hun personeel uit te buiten. MAAR: bij die buitenlandse bedrijven vind je natuurlijk geen gehoor als je wat met vlaggetjes gaat zwaaien en roept van ‘ik betaal niet’…
kijk hoe de grieken naar kijken ,bovenste item to Symbolo.
http://heliotypon.wordpress.com/
@Bruno, ik ben toevallig wel economist en ik vind het wel een discussie waard.
Privatisering en deregulering leiden tot meer inkomensongelijkheid, meer werkloosheid, meer armoede, afbraak van sociale voorzieningen, besparingen in onderwijs en gezondheidszorg, meer sociale onrust, meer criminaliteit, enz.
Dat hebben de zogenaamde SAP’s (structurele aanpassingsprogramma’s) van het IMF ten overvloede bewezen in tal van landen in de “neo-liberale” jaren tachtig.
Daar ben ik het wel mee eens @Mario, maar de situatie kan gewoon niet verder gaan zoals nu. Postjes creëren in openbare bedrijven voor diegenen die voor je stemmen, geen enkele stimulans voorzien zodat de privé-sector goed kan draaien, de economie afsluiten voor buitenlandse investeringen, openbare investeringen laten verrotten (waarom wordt die Olympische infrastructuur niet gebruikt? Wat met de oude luchthavan de Ellinikon?).
Griekenland heeft decennia lang in een leugen geleefd, op kosten van anderen. Er moet iets veranderen. Of het recept van het IMF het juiste is, daar heb ik ook mijn twijfels bij, maar niets doen is al lang geen optie meer.
tot 1974 in een harde realiteit en van af 1974 in een virtual reality wereld opgevoed als mangkes elinarades met inhoud nul. niet allemaal maar de basis van de griekse volk wel. en nu op eens moeten ze waker worden. ja ze hebben een basis ,een geschiedenis maar wat zou het worden als deze beest ,de ruwe ongeleterde ongemanieerde , waker wordt. hij heeft immers al jaaren nieks gebouwd met zijn handjes. ervaring nul.
Barnalis,,
Φταίει το ζαβό το Ïιζικό μας!
– Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
– Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
– Φταίει Ï€ÏÏŽÏ„’ απ’ όλα το κÏασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; ΚανÎνα στόμα
δεν το βÏε και δεν το ‘πε ακόμα.
Έτσι στη σκότεινη ταβÎÏνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτÎÏνα
όπου μας εÏÏει μας πατεί.
Δειλοί, μοιÏαίοι κι άβουλοι αντάμα,
Ï€ÏοσμÎνουμε, ίσως, κάποιο θάμα
Gastvrij en xenofoob tegelijkertijd, waar komt dat toch vandaan? Is het een fobie uit een lang verleden van bezettingen of wat? Linksom of rechtsom verandering moet er komen, privatiseringen en investeringen van buitenlandse bedrijven is nu de enige optie om te overleven. Wanneer zet men die oeroude gedachtengang is om tot concreet denken?