Extra toeristische trekpleister

Heeft u de officiële site van de Griekse toeristische dienst www.visitgreece.gr al gezien? Die site is enkel beschikbaar in het Grieks en het Engels en zou zich dus moeten richten tot mogelijke bezoekers van over de hele wereld. Hoeveel mensen zijn er niet die deze zomer niet naar Tunesië of Egypte zullen gaan, en dus alternatieven zoeken? Die is een kans waar Griekenland op zou moeten springen. Maar dat gebeurt dus niet, officieel omdat er geen geld is. Nochtans: hoe duur kan het zijn om de site in het Frans, Duitse, Russisch en zelfs Chinees te laten vertalen? Dat zijn niet te onderschatten markten.

De site vermeldt “Uncover our hidden treasures!”. En inderdaad, die schatten zitten wel diep verborgen, want je kunt er niet eens op klikken. Het lijkt wel of de geïnteresseerde toerist wel MOET gaan zoeken. Het wordt hem niet makkelijk gemaakt.

Maar dat is niet het enige probleem: Griekenland schijnt er maar niet in te slagen om zich te profileren als een bestemming waar je het hele jaar rond terecht kunt. Het klassieke beeld blijft dat van de zon, de zee, een wit kerkje met een blauwe koepel tegen een achtergrond van een ondergaande zon. Prachtig allemaal, daar niet van. Maar er is nog veel meer. Waarom geen gastronomische vakanties die draaien rond het mediterraanse dieet (in plaats van  goedkope souvlaki, moussakas en retsina)? De site bestaat: www.kerasma.gr , maar wordt totaal niet gekoppeld aan de toeristische site.

Waarom geen informatie over skiën? Hoeveel mensen weten dat je kunt skiën in Griekenland in de winter?  Waarom geen informatie over wildwater raften en actieve vakanties? Kost het misschien te veel moeite?

Eén van de verborgen schatten van Griekenland, zijn de spa’s, warmwaterbronnen en thermale baden. Van in de oudheid zijn die al bekend, maar ze worden stiefmoederlijk behandeld. Er zijn werkelijk tientallen, zo niet honderden thermale bronnen in Griekenland waar je een behandeling kunt volgen tegen reuma, psoriasis, huiduitslag en wat weet ik nog allemaal. Daar wordt in alle talen over gezwegen, alsof het enkel Grieken zelf zijn die hier van mogen genieten. Gelukkig dat de LA Times er iets over heeft geschreven vorig weekend, want van de Griekse toeristische dienst moet je het niet verwachten.  Overigens: als u in Athene bent, kan ik u het meer van Vouliagmeni aanraden in de zuidelijke voorstad van de hoofdstad. Thermale baden zijn er ook op het Argosaronische eiland Methana (niet ver van Hydra), en het ook in de buurt van Korinthe, bij Loutraki (“loutro” is het Griekse woord voor bad/spa) kun je terecht.

Nee, onze Griekse toeristische dienst zou echt wel heel wat beter werk mogen verrichten. Maar ja, nu er in hun loon is gesneden, zullen ze daar wellicht weinig zin voor hebben…

8 thoughts on “Extra toeristische trekpleister

  1. Vergeet de spa’s op Evia niet (bv. in Edipsos)! Zelfs de oude Romeinen kwamen er al naartoe. Thermae Sylla is uitgeroepen tot beste spa van Europa, maar onbekend is onbemind, zeker?

  2. Bruno,

    Volgens mij heb je een verkeerde kijk op het begrip “Toeristische Dienst”.
    Deze dienst heeft niet tot doel toeristen aan te trekken, maar wel om bevoorrechten toeristische trips te laten maken.
    Elke reisbeurs in het buitenland is een mooie aanleiding. Spijtig dat die beurzen vervelende mensen lokken, die vragen stellen en documentatie vragen. Het schijnt dat er in België zelfs gepeupel bestaat dat info in eigen taal durft te vragen.

  3. @Bruno: dit is de site (o.a. in het Nederlands!) van de Spaanse dienst voor toerisme:
    http://www.spain.info/nl_BE/
    Ziet er helemaal anders uit dan de Griekse. Ik vermoed dat je dit bedoelt? Je krijgt zin om naar Spanje op vakantie te gaan op om het even welk moment, zonder dat je naar zee en strand moet.

  4. Inderdaad erg aantrekkelijke Spanje site @Josee en inventief want waarlijk , zoals @Bruno zegt geeft GR alleen maar aandacht aan al dat blauw-wit onder zonneschijn tesamen met dan wat antieke oudheden die iedereen uit de geschiedenisboeken kent. Eigenlijk geen angel meer om toeristen te vangen want het begint opgebruikt te worden en inderdaad Bruno , er is nieuwe info nodig over GR.
    Ryanair en Jetair hebben nu erg goedkope vluchten naar verschillende bestemmingen in GR zoals de eilanden en ook de provinciesteden van het vasteland .Tesamen met die bestemmingen zouden er bezoek-en verblijfschema’s kunnen aangeboden worden en misschien ietwat ‘anders’ dan het strandtoerisme .

  5. @Bertinos, het artikel in de LA Times waar ik naar linkte, heeft het over Edipsos (en een aantal andere spa’s op Evia). Inderdaad, onbekend en onbemind.

    @Penimeni, je sarcasme is inderdaad gegrond. Een maand geleden kwam er aan het licht hoe veel geld er werd verkwanseld. Klassieke toestanden, ik wil er niet verder op in gaan, maar de EOT wordt inderdaad gebruikt zodat bepaalde werknemers luxueuze reisjes kunnen maken om het “toerisme in Griekenland te promoten”.

    En inderdaad @Josee, dat soort site is nu net wat ik bedoel. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om zoiets te maken?

  6. Al goed dat er een blog van een zekere Tersago bestaat. De Zagoria stonden al een hele tijd op onze lijst, maar na het lezen van Bruno’s reisverhalen vorig jaar, stond het vast. Dit jaar gaan we naar de Zagori en naar de kusten van Epirus. Bedankt Bruno om je 2° thuisland in de schijnwerpers te plaatsen. Zelfs al is niet alles rozengeur en manenschijn ,toch denk ik dit alles meer in Griekenland te vinden dan hier in dit zielige landje.

  7. @Josée: op eenvoudig verzoek stuurt de Spaanse toeristische dienst trouwens gratis boekjes met alle verblijfsaccommodaties (hotels, campings, pensions,…) per provincie. Wakker worden, EOT!!!

  8. Bedankt @Koen! Ik denk dat je een erg goeie keuze hebt gemaakt voor je vakantie en ik ben echt benieuwd naar je indrukken. Zou het erg op prijs stellen moest je hier je ervaringen neer pennen.

    Groeten,

    — Bruno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *