Misschien heeft u het nieuws al ergens anders opgepikt: gisteren om 3 uur in de morgen hebben de Europese leiders van de Eurozone landen hun goedkeuring uitgesproken dat Griekenland de lening van 110 miljard euro kan terugbetalen over een termijn van 7,5 jaar, in plaats van 3 jaar. Bovendien zou de rente op die lening ook nog eens worden verlaagd van 5,2% naar 4,2%.
Dit mag best een overwinning van de Griekse diplomatie worden genoemd, hoewel ik er zeker van ben dat ook het feit meespeelt dat Griekenland in een neerwaartse economische spiraal is terecht gekomen die een deel van de eurozone dreigt te beïnvloeden.
In ieder geval zal de beslissing de druk op Griekenland enigszins doen afnemen. Maar het mag duidelijk zijn dat het land wel op koers moet blijven met zijn besparingsbeleid en hervormingsmaatregelen. En de privatisering blijft uiteraard ook van kracht.
Griekenland zou Griekenland niet zijn als hier geen kritiek kwam van de oppositiepartijen. Volgens Nea Dimokratia stelt de beslissing van zaterdagochtend weinig voor, want eigenlijk was dit al aangekondigd afgelopen november. Bovendien vindt ND dat Griekenland de kans moet krijgen om zijn schuld zelf terug te kopen, wat nu niet toegestaan is. En volgens partijvoorzitter Samaras is het een gemiste kans dat er geen beslissing is genomen over het uitvaardigen van euro-obligaties.
Het is echter vrijwel zeker dat de beslissing geen enkel effect zal hebben op het dagelijkse leven van de gemiddelde Griek, die zijn inkomen alsmaar ziet slinken, zijn job dreigt te verliezen en nog steeds geen licht aan het eind van de tunnel ziet.
@Bruno.Maar, maar, het wordt dan wel langer uitgesmeerd, maar (ik stotter bijna) de rentelast door de Griekse bevolking op te brengen en door de geldverstrekker te ontvangen neemt toch toe van 17,1 miljard tot 34,6 miljard euro.Moet je daar blij mee zijn?Tenzij je toch niet van plan bent het ooit te betalen.Hoe zou het ook kunnen?
Dit soort bedragen zijn nooit uit de kleine Griekse ecomie op te halen.
En Griekenland wordt zo ook steeds verder de fuik van banken en investeerders ingetrokken met die eis om 50 miljard(of b?)EXTRA te privatiseren.
De Nederlandse Eerste Kamer (de Senaat) is van plan om voor de eerste keer in haar bestaansgeschiedenis gebruik te gaan maken van haar recht op enquête.
Zij wil de alom bekende negatieve gevolgen van de privatisering in de Zorg,het Openbaar Vervoer,Energie door het Parlement laten onderzoeken.Binnen de afgelopen tien jaar zijn die systemen alleen maar exessief veel duurder geworden, bij sterk teruglopende dienstverlening.
Nooit aan beginnen dus!
dat laaste, terwijl voor de gewone nederlander zorg, openbaar vervoer en energie duurder zijn geworden ,hoe kan het dat regeringen van Cda en partij van de arbeid door hebben gevoerd??
de Eu zie een staat met een eigen electriciteits bedrijf en spoorweg en wil dat verkopen. de vraag komt ,wie wil een spoorweg die niet werkt kopen en wie wil een bedrijf kopen met zo een vaakbond achter zo als die van DEH.
@Martin, het is inderdaad een feit dat het totale bedrag dat de Grieken gaan moeten terugbetalen, uiteindelijk hoger zal liggen dan wat ze nu zouden moeten terugbetalen. Maar laat ons wel wezen: er zijn nog 10 mensen die geloven dat Griekenland er zal in slagen om dat geld terug te betalen, en die 10 zitten in de regering. Het zal niet lukken.
Het hele systeem staat op instorten.
Ik citeer even het volgende uit een e-mail van een vriend van me die voor de Ethniki Trapeza werkt:
“Credible bank sources say that money in our accounts will be blocked so we will have access to about 10% of it per month. What’s more, our salaries are deposited directly into our accounts, therefore we won’t be able to use this money either. Same thing happened to Argentina in 2001. And now, in order to pay some of the country’s debt, Germany wants us to sell public property and give them access to the Aegean via Turkey (see Kastelorizo issue last week). Why? Because they won’t have access to oil in Africa anymore, and ours is just waiting to be extracted. As a nation, we’re fucked by the IMF and the traitors that allow to take control of our country.”
Ik heb nog geen bronnen kunnen verifiëren, maar positief ziet het er niet uit.
Maar laat ons tenminste op échte problemen focussen: wat er in Japan (en Haïti – laat ons dat niet vergeten!) is gebeurd, is oneindig veel erger dan het feit dat één of andere organisatie zijn geld niet meer terug zal zien.
@Bruno.Wat er in Japan gebeurt is met geen pen te beschrijven.Dat gebeurt dan ook niet, want ook daar weet de overheid het meest vervelende nieuws wel uit de schijnwerpers van de internationale pers te houden.Je kunt het je gewoon niet voorstellen.Zo een groot,steenrijk land en dan miljoenen mensen bij sneeuwbuien zonder water, gas,water, elektra; dus geen verwarming,geen huizen en voedsel.
Aan de basis gaat het toch weer om de energie waarvan we denken dat we die zomaar straffeloos uit de aarde kunnen aftappen met 40 jaar oude reactoren en slecht GEPRIVATISEERD onderhoud.Dan slaat Gaia hard toe!
Mevrouw Merkel laat dan ook heel kordaat en terecht met onmiddelijke ingang alle Duitse reactoren van voor 1980 voorlopig stil leggen voor grondige inspectie.
En dan nog even over de energiebronnen in Griekenland.Hier was heel kort in het nieuws dat Turkije zeer sterk gekant is tegen ieder NATO of één van de VS-discipelen ingrijpen in Lybië.Ze zijn daar toch niet gek en hebben heel goed door dat de oorlog om de olie in het M.O.alweer in volle hevigheid losgebarsten is.
Speculatie op de goederentermijnmarkten dus hoge basisvoedselprijzen,Twitter,Facebook en een aantal te lang zittende te lang regerende potentaten deden nogal wat landen om de Middellandse Zee korstondig opvlammen.
Met een aantal minore aanpassingen gaat alles alweer bijna z’n gewone gang.De VS en wat gevolg hebbeb de zaak weer eens gecontained.
Zoals WikiLeaks ook al weer onder contrôle is gebracht; iemand er de laatste weken nog iets over gehoord?
Alleen dat Lybië met die onbestuurbare leider en z’n vele olievelden wil nog niet echt meewerken om z’n bodemschatten onder invloed van het bekende grote conglomeraat te laten brengen.Dus verzamelen de vliegdekschepen,de luchtmacht en zonder enige twijfel ook de submarines zich bij en op Kreta van basis- Griekenland.Nog even die “no fly zone”er door drukken.Er is voor VN wel weer een nieuwe Collin Powel te vinden en als niet dan heb je toch eigenlijk toch gewoon geen mandaat nodig.
Dan volgt het bekende scenario van de schendingen en het ingrijpen;de gasmaskers en dus tóch achtergehouden chemische wapens of mass destruction zijn al gesignaleerd.And
before you can say Tom,Dick and Harry hebben we er weer Iraq- en Afghanistan demokratie bij met Vreemde Handen aan de knoppen van de olie-pijpleidingen.
Turkije ziet dat en waarschuwt precies één dag na die vazalenuitnoding tot ingrijpen door de Arabische Liga:geen inmenging,niet ingrijpen!
Want Turkije weet dat de bronnen onder de Aegeïsche Zee de volgende target zijn.Het Kapitaal gebruikt de Marxistische Verelendungs theorie om Griekenland nu al een paar jaar lang naar de afgrond te drijven, met Moody’s en het IMF als breekijzers.En dan weet ik wel wie Griekenland te hulp wil schieten, al dan niet met behulp van Kolonels.
Min stelling van de dag( en God helpe die arme sloebers in Japan):
GRIEKENLAND MOET ZICH VAN NU AF AAN IN VN,NATO,EU MET HAND EN TAND VERZETTEN TEGEN WELKE VORM VAN NO-FLY ZONE OF WELKE HULP/INGRIJPEN IN LYBIE DAN OOK.
EN NOG BETERE RELATIES MET TURKYE AANKNOPEN UIT GEMEENSCHAPPELIJK BELANG.
@Martin, het lijkt wel alsof je de Griekse media volgt. Of Papandreou gaat aanschurken bij de Turken, betwijfel ik. Hij de banden aan het aanhalen met Israel (zou dat te maken hebben met het feit dat zijn moeder Joods-Amerikaans is) en zijn banden met de VS zijn sowieso al nauw (zijn Engels is beter dan zijn Grieks).
Wat de Turken, olie en de Egeïsche zee betreft: deze link (jammer genoeg alleen in het Grieks) geeft heel wat achtergrond – de conclusies kan ieder voor zich trekken:
http://folders.skai.gr/main/theme?locale=en&id=167
Martin weet altijd wat hij zegt ,en kan het nog goed op schrijven.
helemaal mee eens maar de steming is aan beide kanten minimaal voor een samenwerking met Turkije. als je heb opgelet vanmorgen op de nederlandse radio zou je hebben gehoord welke plek heeft nederland in het internationale wapenns handel.
trouwens over Libye ,ik denk dat Khadafi de beste prijs heeft gegeven en dat binnenkort iedereen de Libishe volk welke trouwens het best had in heel afrika ,zou vergeten. ik zou meer druk maken over het volk van de vrend waar Bea last mee heeft gedineert.
wedden een flesh retsina ,ik neem de kant van Khadafi!!
@Bruno.Dank voor je link.Vaak kom ik met slim Google heen en weer vertalen(Grieks-Engels)een heel eind, maar hier bestaat gewoon een Engelstalige versie van.Kastelorizo had ik natuurlijk al bij jou gevolgd.Jammer dat je mijn wat bredere context blijft schuwen.Maar dat geeft niet, iedereen mag inderdaad zijn eigen conclusies trekken uit het wereldgebeuren.Je kent de mijne, en die zijn niet erg optimistisch voor Griekenland.
Ik vul mijn eerdere stukje dan ook nog een beetje aan.Lees in de derde alinea van onder …met behulp van Kolonels, al dan niet daartoe uitgenodigd door een brede massa van het Twitterende,Faceboekende,murw bezuinigde Griekse volk dat naar lucht, olie en geld hapt.
@Tzimis.Ik durf wel uit de kast te komen:Ik was altijd al voor Khadaffi,al was het alleen maar vanwege zijn vrouwelijke lijfwacht.Kort na de val van koning Faisal mocht ik in een sprookjestuin met Sadam Hussein dineren.Prima man.Had voor mij nooit weggehoeven;was voor strikte scheiding van kerk en staat;dit soort leiders kunnen de soennieten, shiiten,alawieten uit elkaar houden en de christenen hadden gewoon godsdienstvijheid en ongestoorde kerken.Dat kun je van het huidige door en door corrupte Iraq of Afghanistan niet zeggen.Veel van zijn zijn misdaden zijn het gevolg, zijn geïnstigeerd van/door de olie-bemoeienis van laten we maar zeggen het Westen.
Die fles Retsina staat.Maar we zijn het met elkaar eens, toch?
zeker.
@Martin, ik schuw bewust een beetje de bredere context. Ten eerste: de blog gaat over Griekenland – dus ik wil het wel een beetje bij de zaak houden. Ten tweede: ik weet er niet genoeg van om duiding te geven bij de bredere context. Dat laat ik liever over aan mensen met kennis van zaken. Bovendien ben ik ook geen journalist, dus ik laat het liever aan ieder voor zich over om conclusies te trekken.
@Bruno.Point taken and accepted.Als ik probeer zaken van bredere draagwijdte aan de orde te stellen, dan is het(althans ik probeer het heel bewust)altijd vanuit Griekenland geredeneerd, of juist er naar toe, zoals hierboven.Ik probeer GR altijd centraal te houden, en hoe kan het ook anders:het is het oog van de wereld.