Nieuwe Griekse wikileaks

Er zijn weer een aantal nieuwe Wikileaks verschenen, die nog niet eerder waren gepubliceerd en die het over Griekenland hebben. Gisteren verscheen één en ander in de krant Kathimerini en op de Griekse web sites. Het mag niemand verbazen dat de meeste Wikileaks gelekte berichten zijn van de Amerikaanse ambassade in Athene. De onderwerpen zijn voornamelijk de terroristische organisatie 17 November, de ellendig lang durende onderhandelingen over de naam voor FYROM, de toenadering van ex-premier Karamanlis met Rusland, en de relatie tussen Athene en Nicosia na het verwerpen van het Annan-plan.

Er wordt melding gemaakt van bepaalde politici, en dit is hoe de Amerikanen deze lieden inschatten. Theorodos Pagkalos (huidig vice-premier) is voor de Amerikanen iemand die niet te veel nadenkt voor hij iets zegt en vaak erg stuntelig uit de hoek kan komen. In een vergadering met de Amerikaanse ambassadeur zou hij gezegd hebben dat hij de Macedonische naamkwestie maar “belachelijk” vindt en dat de “Macedoniërs [sic] eender welke naam zouden mogen gebruiken die ze zelf wensen”. Meer zelfs: het zou een eer zijn voor de Grieken indien FYROM de naam Macedonië zou willen gebruiken. Hij heeft in 2008 ook laten weten aan de Amerikaanse ambassadeur dat hij voor de erkenning van privé universiteiten is (een standpunt dat lijnrecht tegenover dat van zijn partij staat). De Amerikanen karakteriseren Pagkalos als iemand die zwaar is beïnvloed door de Franse maoïstische beweging.

Evangelos Venizelos, huidig minister van Defensie, zou een geheide en sluwe gesprekspartner zijn, die geen idiotie duldt (de man is hoogleraar en gebruikt erg moeilijke taal).

Ex-premier Kostas Karamanlis wordt de boeddha van de Griekse politiek genoemd omdat hij zijn ideeën voor zich weet te houden, maar die echter wel onzichtbaar was op het moment dat de rellen in het centrum van Athene uitbraken na het doodschieten van Alexis Grigoropoulos.

De Amerikanen bleken niet echt blij te zijn met de toenadering die Karamanlis zocht met Rusland, vooral op het gebied van energie. Misschien daarom dat de aanleg van de pijpleiding Burgas – Alexandroupolis, ondanks ronkende aankondigingen en ondertekeningsceremonies, nooit van gekomen is? Wat er met de Southstream zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Verder staat er in de documenten eigenlijk niet zo veel wat we nog niet wisten. De Amerikaanse ambassade volgde de politieke situatie in Griekenland nauwgezet en rapporteerde dan ook, met een paar interpretaties en mogelijk gevolgen.

Vanuit de politieke wereld is er voorlopig nog geen reactie gekomen, en vermoedelijk zal dat wel zo blijven. Behalve dan dat Pagkalos in het parlement zeker het vuur aan de schenen zal worden gelegd door onze extreem-rechtse vrienden van LAOS.

4 thoughts on “Nieuwe Griekse wikileaks

  1. niet helemaal in lijn met deze post maar uw zin “Vanuit de politieke wereld is er voorlopig nog geen reactie gekomen, en vermoedelijk zal dat wel zo blijven.” geeft het toch een beetje aan:

    ik heb net gelezen dat er Griekse politici een wet hebben gestemd waarin staat dat ze onschendbaar zijn bij onderzoeken naar zwartgeld of smeergeld. DAT is pas een schande !!!

  2. Is die onschendbaarheid er niet altijd geweest?
    Maar het mooie is dat het ook geldig blijft na hun ambtstermijn .

  3. En dan staan ze er van te kijken dat het volk hen met yoghurt bekogeld. Het IMF heeft nog te kennen gegeven dat het goed zou zijn als er iemand tenminste zou worden beschuldigd. Maar dat zit er nu dus niet in.

  4. er is nu tenminste duidelijkheid 🙁 Als het maar bij yoghurt blijft, maar ik vrees dat wel meer mensen dan alleen de politici boter op hun hoofd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *