Toen ik pas in Griekenland was, stond ik vaak met open mond te kijken hoe vele mensen een dikke rol geld uit hun broekzakken toverde bij een aankoop. In 2000 waren er nauwelijks kredietkaarten in omloop en de bankkaarten zoals we die in Belgie kennen, bestonden (en bestaan) al helemaal niet.
Griekenland was (en is nog steeds) een cash-economie. Zelfs auto’s worden hier vaak nog met cash betaald. Een en ander leidt er wel toe dat je op die manier erg makkelijk zwart geld in omloop brengt. En kijk eens aan: zwart geld circuleert en masse in Griekenland.
De overheid probeert al een tijdje greep te krijgen op die geldstromen. Sinds vorig jaar wordt de Grieken gevraagd om kasticketjes te bewaren voor elke aankoop. Je zou een vrijstelling van belasting krijgen op een deel van de uitgaven die je hebt gemaakt. Die ticketjes dienen dit jaar voor het eerst te worden ingegeven bij de belastingsaangifte. Hoe dat in zijn werk zal gaan, weet ik nog niet precies. Zullen we een hele schoendoos met bonnetjes aan de belastingsdienst moeten afgeven? Zelf heb ik een bestandje aangemaakt met alle gegevens van de bonnetjes. Misschien volstaat dat wel. Maar hoe iemand die geen PC heeft dat gaat aanpakken, is me een raadsel. Omdat dit hele systeem wel erg omslachtig is, heeft de overheid aangekondigd dat er een soort van “kaart van de burger” zal worden ingevoerd. Dit is een elektronische kaart die registreert hoe veel je precies hebt uitgegeven. Het voorbije jaar heeft elke Griekse handelaar een kassa moeten kopen (sommigen hadden die niet eens), en nu zou daar nog een kaartlezer moeten bijkomen. Leuk detail: de Kerk is tegen het invoeren van deze kaart, want ze zou “des duivels” zijn (wellicht staat het nummer van het beest er wel weer ergens op).
Daar houdt het niet bij op: vanaf morgen zijn cash-aankopen van boven de 3000 euro illegaal. Voor goederen of diensten boven dat bedrag, zal moeten worden betaald met kredietkaart of met een bankcheque. De overheid hoopt op die manier de belastingontduiking in te dijken. Vanaf 1 januari 2012 wordt de limiet zelfs verlaagd: elke cash-transactie boven de 1500 euro zal illegaal zijn.
Of deze maatregel iets zal opleveren weet ik niet. Tot nog toe hebben de maatregelen van de regering sowieso heel weinig positieve gevolgen gehad. Afwachten maar…
maar het blijft nog steeds zo dat je bij de eene bank geld ophaalt om bij een andere bank je stroom rekening te betalen??
ik hoor steeds een reclame van een bank dat je een paar keer per maand gratis geld kan opnemen bij Atms van andere banken. met je bankpasje kan je toch bij alle atms geld opnemen ,of niet??
weet je nof de bedieners bij de benzine pompen, die hadden dikke rollen geld..
zever in pakjes,ja ze zullen er wel iets op vinden onze landgenoten daar ginder. Als je bv iets koopt met een waarde boven de 3000 euro mss kan je met de verkoper iets afspreken om in delen te betalen en telkens een andere factuur of geen factuur zelfs een deel int zwart betalen of niet?????????????????????
En trouwens nu moet je opletten dat je niet meer uitgeeft dan je verdient anders gaan ze vragen stellen bij de belastingen en dan hangt je.
ps ik dacht dat ze zeiden ieder cash transactie boven de 3000 euro
Griekse vrienden van me keken een beetje op toen ik zei dat ik hier (Kreta) met m’n Belgische Maestro gratis geld “uit de muur” kan halen, bij eender welke bank; terwijl zij altijd aan één bank vasthangen.
(voor geïnteresseerden: Argenta bank)
Aan de post van Tsimis te zien, zal het er hier uiteindelijk ook wel die richting uit gaan. De vraag is alleen hoeveel tijd het vergt…
Die kasticketjes zijn eigenlijk een ware lacher.
Jij hebt ‘bestand’ gemaakt van je ‘oogst’ , ik heb er omslagen en totalen per maand van gemaakt en een nicht sorteert :voeding,kleren,benzine,enz.
Ik vraag me ook af of de belastingdienst ons die ooit gaan vragen want hoe gaan ze (de efficientie van de griekse bureaucratie in acht genomen)daar wegwijs uit geraken?
Raar he, Grieken zo tuk op nieuwigheden ,iedereen heeft minstens 1 GSM(ik niet) , PC ,enz maar met bankkaarten worden ze niet vertrouwd en staan nog in de rij aan de schoffelen de dag waarop pensioenen uitbetaald worden.
@Europa, je mag er zeker van zijn dat ze een manier zullen vinden om deze nieuwe maatregel te omzeilen!
@Jan, geen enkele bank is hier geinteresseerd in het invoeren van een bankkaart. Een kaart, dat betekent kredietkaart, en daar is veel meer geld mee te verdienen. Alleen al de interesten!
Er is een systeem waarmee je geld kunt pinnen bij de andere banken: het heet DIAS, maar het kost je wel 1,20 euro per transactie als je bij een andere bank pint. Aanschuiven bij de bank zal nog wel een tijdje blijven doorgaan: de staat betaalt nog steeds de pensioenen cash uit!
@Bruno: de meningen over de “kaart van de burger” zijn ook in de Kerk erg verdeeld. Enerzijds zijn er de “vaders Ferapont”, die met veel kabaal overal de staart van de duivel achternazitten (zie “De Gebroeders Karamazov”), en dan zijn er de “vaders Zosima”, die je veel minder hoort, zoals wijlen geronda Porfyrios (zie http://www.johnsanidopoulos.com/2011/01/elder-porphyrios-we-ought-not-to-fear.html ) of metr. Hiërotheos van Nafpaktos (zie http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6473:-l-r&catid=13 ).
Anderzijds denk ik, los van de 666-waanzin, dat er in België evenveel mensen zouden protesteren tegen het verplicht gebruik van een kaart waarop de staat alle aankopen kan controleren. Dan komt Big brother wel erg dichtbij.
@Bertinos, die “kaart van de burger” gaat natuurlijk wel erg ver qua controle. Maar als daartegen wordt geprotesteerd omdat het nummer van het beest er zou in zitten, dan overstijgt dat protest jammer genoeg de folklore niet, en dreigen de echte tegenargumenten verloren te gaan. Jammer.
1.Als je als Griek een rekening opent bij een Belgische bank, je maakt van je Griekse bank geld over op je Belgisch rekeningnummer, en je haalt met je Belgische bankkaart in Griekenland geld uit de muur, dan betaal je toch ook geen kosten.
2.Het is een Belgische sport om zoveel mogelijk van je uitgaven als beroepskosten te laten valideren bij je belastingaangifte. Heb je er al eens over nagedacht dat aldus voor een drankje van bijv. drie euro je als zelfstandige dan anderhalf euro terugkrijgt van de belastingen (als weddetrekkende), en zelfs twee euro minder belastingen, minder sociale bijdragen en minder btw dient te betalen (als zelfstandige die btw-plichtig is.
Natuurlijk stelt deze manier van “sporten” de belastingdiensten in de mogelijkheid de uitgevers van alle facturen en kastickets te controleren. En zo is de cirkel rond.
Door dit “sporten” is het in Belgie dus ook niet meer interessant om zwarte inkomsten te hebben, want met zwarte inkomsten blijft het drankje altijd drie euro kosten, terwijl zoals hoger vermeld, met officiele inkosten je drankje amper één a anderhalve euro kost.
rechtzetting : in plaats ” drie euro als zelfstandige”, lees “drie euro”