Gelezen in de krant van afgelopen vrijdag: de Atheense beurs staat op het laagste punt in 50 jaar. Voor het eerst sinds de historische data worden bijgehouden, is het aantal verlieslatende beursgenoteerde bedrijven groter dan het aantal winstgevende bedrijven.
In 2010 maakten de 265 beursgenoteerde bedrijven een nettoverlies van 2,9 miljard euro, terwijl er in 2009 nog 3,6 miljard euro winst was gemaakt. 2,4 miljard euro verlies werd genoteerd in het laatste kwartaal alleen al!
Toch zijn de grote jongens er in geslaagd om 14% winst te maken omdat zij er wel in slaagden om nog geld te vinden. De kleinere bedrijven moeten leningen aan gaan om verder te ontwikkelen, maar de banken houden de knip op de beurs.
Volgens minister van Financiën Papakonstantinou is het ergste voorbij en zou het vanaf nu alleen maar beter gaan. Ik wou dat ik zijn optimisme kon delen, maar ik verwacht dat 2011 nog erger zal worden dan 2010.
In dergelijk klimaat moet je ook niet verwachten dat er nog veel arbeidsplaatsen zullen zijn. Hoe kun je de enorme werkloosheid aanpakken als de bedrijven dergelijke grote verliezen maken?
@Bruno, goeie vraag.
Normaal moet de overheid dan een Keynesiaanse economische politiek voeren. Dat betekent investeren in infrastructuur (grote openbare werken), onderwijs, gezondheidszorg, toerisme, cultuur, innovatieve projecten ontwikkelen, enz… Op die manier worden banen gecreëerd.
Het probleem van de Griekse overheid is natuurlijk dat er geen geld (meer)is, integendeel er moet verder bespaard worden en schuld afgelost.
Het lijkt inderdaad echt uitzichtloos.