In Griekenland is het een rage: een armbandje met een of andere silicone met een hologrammetje er in dat je energie geeft. De stof in het armbandje (niemand weet precies wat voor stof dat is), zou je organisme schoonmaken en zou je meer energie, flexibiliteit en kracht geven.
Het armbandje wordt in apotheken verkocht. Griekse apotheken beginnen trouwens meer en meer op kleine supermarkten te lijken, maar misschien is dat in België ook zo. In ieder geval vind je af en toe in de apotheken een verkoper van dat armbandje, die je aan een aantal tests onderwerpt. Zo moet je op 1 been gaan staan en duwt en trekt hij aan je lichaam om zo je weerstand en flexibiliteit te testen. Daarna moet je het armbandje vasthouden en dan blijkt opeens dat je flexibeler en krachtiger bent! Wonder o wonder!
Indien u in Griekenland bent (of althans in Athene) moet u er maar eens op letten hoe veel mensen een rubberen armbandje dragen met een soort melkwit “oog” in het midden. Weer iemand die overtuigd was door de magische werking van een armbandje dat toch al gauw 25 euro kost.
Bruno,
Blijkbaar zit er dan toch nog wat overbodig geld in de Griekse portemonnees.
Of de laatste strohalm!
O ja, dat is dat armbandje waarmee het Nederlandse elftal vorig jaar wereldkampioen zou werd 😉
….wereldkampioen werd, wilde mijn hoofd schrijven. Mijn vingers wilden duidelijk de waarheid 😀
@Louloudi : maar toch gingen de louloudia terecht naar Spanje.
Geloof doet bergen verzetten!Grieken zijn daarbij al ietwat geconditioneerd want “het goede oog” (to mati)was al iets iets dat het boze oog zou afweren en je vindt het overal . In taxi’s hangen die aan de achteruitkijk spiegel,tesamen met een kruisje.Driemaal spuwen moet de duivel uitdrijven.
Dus waarom geen geloof hechten aan een armbandje met een hologram?
Het griekse leven zit doorspekt met superstitie, bijgeloof en achterpoortjes, en dit in alle sectoren : wat de geneesheer aanbeveelt bij een therapie wordt aangevuld of afgewezen door eigen middeltjes ; wat de papas zegt is van ondergeschikt belang tov de griekse superstitie ;
wat de staat verplicht wordt geprobeerd te omzeilen met allerlei nonsens redeneringen ; kortom : alles wat “van boven” opgelegd wordt, wordt niet aanvaard en vervangen door eigen persoonlijke interpretaties en meningen .
ik zoek al jaaren een goede vertaling van een griekse gezegte. Εαν η μαλακια ηταν εÏγοχειÏο ,τοτε ολλοι αυτοι θα ηχανε μεγαλη Ï€Ïοικα.
maar hoe pas je dat in het nederlands??
op zo een dag ,gaan wij toch niet over zulke dingen hebben??
vertel ons ,heb je arnaki of katsikaki gekocht??
hand draaiende souvla of met een electro motortje??
Karvouna of in het electrishe oven?? dus traditie of nieuw??
Katholieken vieren het paasfeest niet noodzakelijk met het eten van lamsvlees. Het eten van lams- en schaapsvlees is trouwens van moslim origine. Door de eeuwenlange overheersing van griekenland door Turkije (Toerkokratia van 1456 tot 1830) hebben de Turken deze gewoontes overgebracht naar Griekenland.
Griekenland is trouwens door de geschiedenis heen steeds sterk beinvloed door Turkije : daar waar de moslims zich rond het jaar 700 afscheurden van de katholieke kerk, hebben de Griekse orthodoxen dit enkele honderden jaren later gedaan. Het ECHTE paasfeest is dan ook enkel het katholieke : de moslims hebben het overgenomen van de katholieken, alsook de orthodoxen (zowel de moslims als de orthodoxen hebben er dan ook hun eigen interpretatie aan gegeven)
@Tzimi, ik ga het proberen: “indien dwaasheid een ambachtelijke bezigheid was, dan zouden ze allemaal een grote bruidsschat hebben”.
Bij ons geitenvlees in bakpapier in de oven, en een stukje kokoretsi.
@Kaliopi, jouw uitleg heb ik nooit eerder gehoord. Het was de christelijke kerk die zich opgedeeld heeft. Nadien hebben beide kanten het zo voorgesteld dat zij de enige originele kerk waren. De enigen die zich van de katholieke kerk hebben afgescheurd, zijn de anglicanen en de protestanten. Dat Pasen een katholiek feest is, heb ik nooit eerder gehoord. Ik dacht altijd dat het een joods feest was. Dat moslims eens paasfeest hebben wist ik ook niet.
@Kaliopi: een Russisch of Roemeens orthodox christen zal vreemd opkijken van die redenering. Bruno heeft gelijk dat de rooms-katholieke (Patriarchaat van Rome) en orthodoxe christenen (oorspr. Patriarchaat van Constantinopel, Antiochië, Alexandrië en Jeruzalem) langzaam uiteen gegroeid zijn, ruwweg tussen 800 en 1204. Hoewel de orthodoxen een eenheid van geloof kennen, zijn er onderling veel verschillen qua gebruiken. Zo gaat de culinaire aandacht bij het paasfeest bij Russen, Oekraïeners, e.d. vooral naar het bijzondere paasbrood en het “pascha” (soort plattekaastaart met eieren, suiker, rozijnen, enz) die bij de Grieken, Serviërs, e.d. totaal onbekend is. Los daarvan is er door het feit dat het oosten en het zuiden van het Middellandse Zeegebied eeuwenlang door de Turken is gedomineerd, daar veel uitwisseling gebeurd, ook inzake keuken en feestvieren 🙂
PS: er is een Grieks gezegde (@Tzimis) dat een Turk een ongedoopte Griek is. Vergeet niet dat het huidige Turkije eeuwenlang binnen de Griekse invloedssfeer lag, de Turkse nomaden op hun tocht van Centraal-Azië naar Wenen onderweg veel hebben meegenomen. De beïnvloeding was zeker geen eenrichtingsverkeer.
CHRISTENEN geloven in de leer van Christus.
ROOMS KATHOLIEKEN (ook wel KATHOLIEKEN genoemd) zijn christenen die ook de bisschop van Rome (de paus) erkennen.
Tot het jaar 610 waren alle huidige moslims Rooms katholieken.
Tot voor het jaar 1054 waren alle huidige orthodoxen Rooms katholieken (alhoewel er sinds het jaar 330 wrijvingen begonnen)
Enkel de huidige Rooms katholieken zijn steeds Rooms katholieken gebleven.
Zowel de huidige moslims als de huidige orthodoxen hebben zich in de loop der tijden afgescheurd (schisma) van de Rooms katholieken.
Het paasfeest is het feest van het nieuwe leven en bestaat onder zowat godsdiensten :
– de oude germanen vierden het lentefeest en maakten grote vuurhaarden zodat de rook de akkers konden vruchtbaar maken ;
– de joden hadden hun loofhuttenfeest, een 7 dagen durend feest waarbij het einde van het 40 jarig rondtrekken van de israelieten door de Sinai woestijn wordt herdacht ;
– de Rooms katholieken hebben hun origineel paasfeest op de datum vastgelegd door de Rooms katholieke kerk
– de orthodoxen vieren hun paasfeest op een -over het algemeen- andere datum dan de originele datum vastgelegd door de Rooms katholieke kerk
– de moslims hebben hun suikerfeest, eveneens op een andere datum dan die vastgelegd door de Rooms katholieke kerk
Tzimi , bij ons wordt het familietraditioneel een arnaki en wordt met de hand gedraaid .Daarnaast een doner kebab en die is met motor getoert , opgediend met pita brood en goed veel gesnipperde ui en tzatziki . Die kebab is een patent van m’n man en iedereen kijkt ernaar uit , meestal zitten ze al vol voor ze aan schaap of geit beginnen .
Oh @Bertinos ,een plaatekaastaart is de specialiteit in mijn belgisch dorp .Nogal ver van Oekrainie . ‘k Vraag me af of er ‘s zondags nog zo’n rush naar de bakker is voor zulke taart.Jouw verhaal daagt me uit om er nog eens eentje zelf te maken maar dan waarschijnlijk met mitzitra want hier heb ik nog niets gevonden dat op vlaamse boerenplattekaas lijkt.
@Kaliopi, ik ben niet overtuigd. De eerste pausen in Rome werden pas rond de 6de eeuw gekroond, zeer tegen de zin van de Patriarch van Constantinopel. Katholieken en orthodoxen hebben ruzie gemaakt om de filioque kwestie.
De paasdatum van de rooms katholieken is vastgelegd volgens de gregoriaanse kalender die, zoals we allemaal weten, pas in 1582 werd ingevoerd.
De orthodoxen volgen nog steeds oudere Juliaanse kalender.
@Bruno: er is weinig reden om te twijfelen dat Petrus de eerste “episkopos” was te Rome. De hiërarchie (incl. eretitels zoals “patriarch”) tussen die verschillende “episkopoi” werd inderdaad pas eeuwen later ingevoerd, en is gebaseerd op de administratieve indeling van de Romeinse provincies. Voor de orthodoxe Kerk is ze tot op zekere hoogte nog altijd theoretisch: zo wordt de volgorde bij per wijdingsgraad (leek, lector, diaken, priester, of bisschop) bepaald volgens datum van wijding, en niet volgens belang van parochie of bisdom.
Over Pasen:
@Kaliopi: de christenen vieren de Verrijzenis van Christus op Pasen, omdat dit volgens de Schriften nu eenmaal gebeurde op de zondag na het joodse Pesach.
@Bruno: omdat de joodse kalender aangepast werd na de vernieling van de Tempel van Jeruzalem, ontstond er onder de vroege christenen veel discussie over de paasdatum. Daarom besloot het 1e Oecumenisch Concilie te Nicea dat Pasen op de “eerste zondag te vieren na de volle maan na de lente-evening (equinox)” [op het noordelijk halfrond]. In die tijd was de lente-evening rond 21 maart, en “gemakshalve” werd de Niceaanse formulering in de loop der eeuwen vereenvoudigd tot “de eerste zondag na de volle maan na 21 maart”. Hoewel zowel de rooms-katholieke als de orthodoxe Kerken Nicea volgen, komen ze sinds de Gregoriaanse kalenderhervorming dus vaak op een verschillende paasdatum uit.
@Jenny: het water loopt mij al in de mond 🙂
correctie: zo wordt de volgorde bij *processies* per wijdingsgraad […]
@Bruno, @Bertinos :
De Rooms katholieke kerk volgt, voor de berekening van de paasdatum, wat in het concilie van Nicea in 325 werd vastgelegd :
“de 1ste zondag na de 1ste volle maan van de lente”
Aanvankelijk stelde men het begin van de lente op 21 maart. In 1582 stelde de katholieke kerk vast dat het koppelen van begin lente aan 21 maart foutief was en van dan af werd begin van de lente gekoppeld aan “wanneer de lengte van dag en nacht overal op aarde exact 12 uur bedraagt”, dit VOLLEDIG OVEREENKOMSTIG Nicea.
Tot de dag van vandaag blijft de orthodoxe kerk zich echter houden aan het foutieve juliaanse 21 maart als begin van de lente, dit IN TEGENSTRIJD met wat in Nicea werd vastgelegd.(Om hun afscheuring nog eens duidelijk in de verf te zetten)
Wat de bisschoppen van Rome betreft : vanaf het jaar 33 tot vandaag was er steeds een bisschop in Rome. Deze bisschoppen werden steeds erkend door de rooms katholieken en, na de afscheuring van de orthodoxen, niet meer door deze laatsten.
Misschien kunnen we naar goed christelijke traditie deze discussie beslechten door elkaars hoofd in te slaan.
Wat mij betreft is de paashaas een waardig alternatief voor die man in Rome.
@Kaliopi: een laatste reactie: er is nooit een orthodoxe “tegenpaus” van Rome gekozen (of aartsbisschop van Canterbury), wat toch enig respect en zelfs erkenning inhoudt. Men aanvaardt alleen niet meer dat de rooms-katholieken en anglicanen nog volledig recht in de leer zijn.
@Penimeni: als alternatief stel ik voor dat de patriarchen en pausen zondag samen eitje-tik doen, en ons de uitslag laten weten 🙂
Kali anastasi 😀
Bertinos, eitje-tik lijkt mij een aanvaardbare oplossing. Spijtig genoeg zullen wij bij een ongunstige uitslag, de tegenpartij moeten beschuldigen van bedrog. De patriarch heeft trouwens geen tijd. Hij moet het “mirakel” van het Heilige Vuur in Jeruzalem inoefenen.
ben ik nog op tijd om mijn mening te zeggen na 22 reacties ?????????? ik ben ook niet overtuigd van wat kaliopi vertelt maar uiteindelijk zullen we wel allemaal gelijk hebben denk ik 🙂 het is gewoon uit welk standpunt je het bekijkt je kan zeggen het is halvol of halfleeg uiteindelijk blijft het toch hetzelfde alle denk ik toch :):):)begrijpen wie begrijpen kan
ps tzimi bij ons zeggen ze den kanoune oloi oi mpoumpouri(hommel) meli
πολλες μαλακιες διαβαζω αλλα λογω Πασχα συνχωÏουνται ολλοι.
Αμα οι ΤουÏκοι ηταν Ï€Ïιν χÏιστιανοι ,ναι μαλιστα !!αν η γιαγια μου ειχε Ïουλεμαν ,θα ητανε πατινι!!
ΧÏοννια πολλα .
@EUROPE : je moet het niet eens zijn met de ware geschiedenis, met de objectieve realiteit.
In de film die het leven van Alexander de grote biografeerde werd het homo zijn van de held duidelijk aan de kaak gesteld.
Reactie van de grieken : onze grote Alex was geen homo, wel de acteur die de rol van Alexander de grote speelt.
Zo zie je maar, beste EUROPE.
Zie je wel @Bruno dat zo’n wonderbaar armbandje inderdaad productief is ? Kijk maar eens naar wat reacties je erop krijgt !:)
Zalig paasfesst voor allemaal .
ne more kaliopi kala ta les ik zie wat ik wil zien, degene die de geschiedenis geschreven hebben die waren er ZEKER bij toen alex bezig was in bed. En ja mss was hij een homo wrm niet ik heb niks tegen homos maar ik wil geloven dat hij geen homo was. Dat zal nogal een zicht geweest zijn een homo te paard na kounah ta xerakia tou san ton floufli. Dat is juist het mooie aan geschiedenis en godsdient dat je nooit met 100 percent zekerheid kan weten als het wel degelijk zo gebeurd is gelijk het in de boeken geschreven staat en met een beetje fantasie maakt iedere lezer zijn eigen geschiedenis ,als een moslim over iskender (alexander) leest zal hij mss van hem een moslim maken dat kan toch, niet ????????? dikeoma tous. Zolang ze het maar niet te luid van de daken schreeuwen 🙂 🙂
XPICTOC ANECTH XPONIA POLLA
Xylouris, Mitsias – I zoi en tafo (complete, 1977)
http://www.youtube.com/watch?v=2yW39rHxW2c&feature=related
CHRÄ°STOS ANESTÄ° – ( Î ÎÏ„Ïος Γαϊτάνος )
http://www.youtube.com/watch?v=GGCP3P5hl7A
XPICTOC ANECTH! Christus is verrezen/opgestaan!
Bij een van de lezingen op Stille Zaterdag ‘s morgens hoorde ik dat het lammetje teruggaat op een “recept” in exodus (Ex. 12:3-11).
@Tzmis: LOL 🙂