Tol gaat omlaag

Althans, dat beweert de overheid. Zou de beweging “Ik betaal niet!” daar mee voor iets tussen zitten? Ongetwijfeld wel. Feit is dat de overheid hiermee wel impliciet toegeeft dat de tol op de Griekse wegen veel te hoog is.

Maar hoe moet het nu gebeuren? Volgens minister van Openbare Werken en Vervoer, Dimitris Reppas, zouden de verlaagde tarieven die hij zelf heeft voorgesteld aan de uitbaters van de autosnelwegen gaan gelden. Het ziet er naar uit dat het een mooie public relationsstunt is. Want wat als die uitbaters weigeren om de tol te verlagen? Dan kan de minister de schuld op de rug van iemand anders schuiven; zo gaat dat gewoonlijk.

Overigens moet nog worden gecontroleerd of deze maatregelen gewoon kunnen worden doorgevoerd, of dat ze via het parlement moeten gaan, waardoor het allemaal nog wel langer kan duren (als het al zal lukken).

Waarom stuurt een minister dergelijk bericht dan de wereld in, denkt u misschien? Het is een communicatietruukje, natuurlijk. Reppas is een lid van de oude PASOK en heeft zich goed geschoold in demagogie. Nu lijkt het alsof hij aan de kant van het volk staat, en daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Het verlagen van de tol heeft natuurlijk een prijs. De regering heeft een budget opgesteld en daarin zijn de huidige tolprijzen opgenomen. Wat moet er nu met dat budget gebeuren? Er gaat 500 milhoen op een speciale rekening bij de Bank van Griekenland worden gezet. Met dat budget moeten de werkzaamheden op het nationale wegennet worden afgewerkt (het budget is dus niet voor nieuwe werkzaamheden). En dit zou Griekenland niet zijn als de overheid niet zou besluiten om een nieuw overheidsbedrijf in het leven te roepen: het ministerie van Financiën en Openbare Werken zullen een bedrijf oprichten dat een totaal budget van 1,5 miljard euro moeten beheren voor alle werkzaamheden die zullen worden uitgevoerd op de nationale wegen.

Daar zullen dus wel een aantal directeurs en managers voor nodig zijn, die rijkelijk betaald zullen worden. Het zal weer wat kosten. Het lijkt me dat deze beslissing niet echt te rijmen valt met de besparingspolitiek die Papandreou probeert te voeren.

3 thoughts on “Tol gaat omlaag

  1. Wanneer gaat de prijs van een tas koffie omlaag in Griekenland ? Wanneer gaan de prijzen van ALLE griekse producten en diensten omlaag ? Hopelijk doet de verlaging van de tolprijs de griekse ogen open gaan : hoe lager de prijzen, hoe groter de consumptie, dus hoe meer werk, dus hoe minder werklozen.

  2. @Kalliopi: maar dan moet de verkoper 2 kopjes koffie verkopen om hetzelfde geld te verdienen voor de afbetaling van zijn buitenhuis. We hebben het hier al over “quotadenken” gehad…

  3. @Bertinos : akkoord, er zal meer moeten gewerkt worden (dus : werkloosheid zal verminderen).
    Maar in plaats van 1 kopje (zegge aan 2 euro) zal hij er minstens 4 verkopen (zegge aan 1 euro).
    Dus zijn inkomen zal verdubbelen en zijn buitenhuis zal 2 maal vlugger afbetaald zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *