Regeringsbarst

Om maar meteen even de ontwikkelingen van de voorbije 3 dagen op een rijtje te zetten:

  • Op vrijdag middernacht publiceert Der Spiegel dat Griekenland uit de euro zou stappen en de drachme terug zou invoeren. Dat zou het tijdschrift te weten zijn gekomen na een geheime vergadering van de ministers van Financiën van de Europese lidstaten. Grieks minister van Financiën is niet te vinden. Hij was aanwezig op de vergadering, maar zonder medeweten van de meeste andere regeringsleden en ministers. Hij zal uren later de berichten van Der Spiegel ontkennen. Premier Papandreou zwijgt in alle talen.
  • Morgen komt de trojka kijken naar de vooruitgang die Griekenland heeft geboekt in het nemen van maatregelen zoals overeengekomen in het memorandum met het IMF, de ECB en de EU. Ze zijn naar verluidt niet blij – het is vooral bij woorden gebleven. De regering Papandreou heeft ontstellend weinig echt werk verricht; er is vooral veel gepraat.
  • Maandagmiddag doet minister van Openbare Gezondheidszorg een aankondiging: in een regering van inconsistenties en onduidelijkheden kan hij niet werken en hij stelt zich ter beschikking van de premier. Het is net geen ontslag. Het is duidelijk dat Loverdos niet te spreken is over het feit dat hij niet was ingelicht over de vergadering van de ministers van afgelopen vrijdag.
  • Op maandag verlaagt Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van Griekenland nog maar eens met 2 graden. Of hoe je rommel toch nog in waarde kunt laten verminderen. Fitch en Moody’s zouden naar verluidt snel volgen.
  • Miranda Xafa, Grieks voormalig vice-voorzitster van het IMF laat weten in de pers dat het memorandum een oplossing zou zijn geweest voor de ellendige Griekse economische toestand, indien het zou worden uitgevoerd. Op dit ogenbik zijn er enkel woorden en geen daden. De betaling van de volgende dosis van de lening komt in het gedrang en dat is echt geen goed nieuws.
  • Papandreou vindt dat iedereen Griekenland maar met rust moet laten en zijn werk laten doen. Verder zwijgt hij in alle talen en geeft hij enkel aan dat hij morgen een ontmoeting heeft met de president. Dat doet de geruchten van een nakende val van de regering enkel maar aanwakkeren.

Het mag duidelijk zijn: het gaat niet goed. Helemaal niet goed. En Papandreou mag dan wel ideeën hebben, maar meer dan een theoreticus lijkt hij niet te zijn. Hij slaagt er niet in om zijn woorden in daden om te zetten.

O ja, en hij was in Lefkada vandaag, waar hij werd uitgejouwd, weliswaar door aanhangers van PAME, de communistische vakbond.

2 thoughts on “Regeringsbarst

  1. Wanneer wordt PAME nu eindelijk eens een geuzennaam?

  2. Straf he ?Laat me met rust maar geef me poen.Vraag vooral niet hoe ik het ga terugbetalen.
    De man begint zich paranoisch te gedragen :luister naar m’n woorden en kijk niet naar m’n daden.Ik vraag me af hoe die nog op straat durft te komen want scheldpartijen en yoegoert voldoen niet meer.Grieken worden bang en ik vrees dat ze massaal geld gaan uitvoeren en wat dan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *