Centrum-links

Een van de grootste denkers van onze tijd, Georgios Papandreou, gaat vanavond zijn licht laten schijnen op het congres voor Progressief Bestuur met als thema “Een post-crisis agenda voor centrum-links: het vrijwaren van gedeelde welvaart”, die in Oslo wordt georganiseerd. Papandreou zal daar een aantal linkse regeringsleiders ontmoeten en weer eens van gedachten wisselen.

Ik neem aan dat ik niet de enige ben die vindt dat dit ook weer een hoop gebakken lucht is. Onze premier houdt er van om academische bijeenkomsten af te schuimen, maar wanneer je eerste minister bent van een land, mag je niet vergeten te regeren. Zeker als dat land in een zware economische crisis verkeert. En ook wel in een politieke crisis: Papandreou krijgt zijn ministers niet op 1 lijn, maar hij blijft wel vrolijk de wereld af reizen om zijn ideeën overal te laten horen.

Voor de organisatoren is de timing van dit congres perfect: centrum-links is nauwelijks nog aan de macht, en waar het aan de macht is, heeft het het bijzonder moeilijk. Zoals in Griekenland. Alleen kunnen we onze bedenkingen hebben in hoeverre we hier worden geregeerd door centrum-links. Afgaande op de beelden die u heeft gezien van de betoging gisteren, kun je zeggen dat het meer op een junta lijkt. Een mening die door heel veel Grieken wordt gedeeld.

In ieder geval: Georgios zal weer met heel veel ideeën terugkeren. Misschien zal hij daar weer een prijs voor krijgen, je weet maar nooit. Maar of het ook wat zal opleveren voor Griekenland?

En wat gaat hij vertellen in Oslo? Gaat hij een post-crisis agenda voorstellen? Denkt hij dan al aan het post-crisis tijdperk voor Griekenland? Want laat ons wel wezen: met het beleid dat hij nu voert, zit het er niet in dat Griekenland de komende 10-20 jaar uit het dal geraakt.

24 thoughts on “Centrum-links

  1. @Bruno, 10-20 lijkt me nog optimistisch; als GR effectief een nieuwe lening aangaat, dan kunnen ook onze kinderen nog hun hele leven afbetalen; De Griekse leiders zouden moeten aansturen op een gedeeltelijke ‘kourema’, kwijtschelding van de totale schuld, dat is het enige dat het land in de toekomst hoop op herstel kan bieden; de pijn op korte termijn zal wel fel zijn, maar dan hebben we tenminste iets om door te geven aan de volgende generatie. Andere voorwaarde natuurlijk dat GR onder een curatele blijft (en nog veel meer dan nu), want anders zitten we binnen de twee maanden terug met 150% schuld…

  2. Interessant @Natasa, en mooi dat ze naar de documentaire Debtocracy verwijzen. Je merkt hoe hoog het zit bij de Grieken dat ze luie varkens worden genoemd, he. De vertaling van het Grieks kon jammer genoeg wel beter, want er zijn een aantal nuances verloren gegaan.

  3. Xatzistefanou en Lafazanis hebben ze het mooi vertelt. nuances???Πλακα κανεις;;
    ik zie binnen 3 jaar heel zuid europa terug naar hun eigen munten .1 euro=750 drchms. βαζω και στοιχημα. 7500 δραχμες
    het blijft wel dat niemand vertelt dat de laaste 15 jaaren haast nieks meer wordt geproduceert.

  4. @Bruno : “Griekenland zal de eerste 10 à 20 jaar niet uit de schulden geraken”
    waarop @hans replikeert “dat deze schulden moeten kwijt gescholden worden”
    MAAR WIE ZAL DEZE SCHULDEN DAN WEL BETALEN ??????
    Wat gebeurt er wanneer men zijn hypotecaire lening niet kan afbetalen ??????????
    Ofwel betaalt Griekenland al zijn schulden ofwel wordt het gekoloniseerd.

  5. @Kaliopi, je komt al 24 jaar in Griekenland – als je hier zou laten vallen dat Griekenland misschien moet worden gekoloniseerd, dan zou het wel eens je laatste bezoek aan Griekenland kunnen zijn.

  6. ik heb het gisteren op de nederlandse radio ook gehoord dat enkele eilanden moeten verkopen. wil je de schuld terug?? of een paar eilanden??
    Μολων λαβε.
    voorbeeld ,je verkoop onderdelen en de garage gaat failliet ,wat gebeuurt dan ,krijg je mischien ooit van de curator een deel terug??
    niet te veel aan het touw trekken.

  7. Het is inmiddels alweer ‘n maand geleden sinds ik Debtocracy bekeken heb maar een aantal aspecten is duidelijk blijven hangen.
    Deze door “Griekse intellectuelen” (men noemt zich hier zelf al vrij snel intellectueel) gemaakte documentaire was – verrassend genoeg – bijzonder eenzijdig en behoorlijk politiek gekleurd. De moraal van deze documentaire was samengevat: het IMF en de EU hebben gefaald en het internationaal toezicht was onvoldoende (geeft men hier impliciet toe dat Griekenland ‘n babysitter nodig heeft?). De huidige crisis lag weer ‘ns aan alles en iedereen, behalve aan de Grieken zelf. Gelukkig maar. Het was allemaal ‘n samenzwering van buitenlandse krachten en de arme Grieken zijn het slachtoffer geworden van dingen die zij niet in de hand hadden kunnen hebben. Ondersteund door ‘n triest piano muziekje werd het Bambi-sentiment van deze tragedie nog verder opgevoerd. Je zou spontaan de portmenonee gaan trekken.
    Ruim een derde van de documentaire werd gewijd aan paralellen met Argentinië en andere zuid-amerikaanse landen “zie je wel dat het niet aan ons ligt?”. De analogie ontging mij ook enigszins.
    Er werd echter *met geen woord* gerept over de 600 miljard Griekse tegoeden van twijfelachtige oorsprong op buitenlandse rekeningen, de toeggeeigende bonus-cultuur, de vriendjes-politiek en de algemene ingebakken naai-en graai mentaliteit van de Grieken zelf. Ook werd er geen melding gemaakt van het stelselmatig voorliegen van de EU met valse cijfers en creatieve boekhouding.
    Iemand die deze documentaire als zoete koek slikt moet wel erg kortzichtig en gemakkelijk te manipuleren zijn. Ik stel voor dat de Grieken ‘ns gaan nadenken met hun hersenen in plaats van met hun “perifaneia”. En wel heel snel. Het zou ‘ns iets kunnen opleveren….

  8. @Kaliopi dat is inderdaad wat ik zeg: gedeeltelijke kwijtschelding in ruil voor korte hevige pijn en langdurige kolonisatie (is nu al een feit: Trojka bepaalt welke wetten er gemaakt worden). Dat is geen science fiction: ernstige instanties als de Financial Times of de Duitse Minister van Financien hebben dat al bepleit. Dat gebeurt trouwens ook in ‘de commerce’, bv een gerechtelijk akkoord met gedeeltelijke schuldkwijting, of een persoonlijk faillissement waarbij de rechter bepaalde schulden kwijtscheldt. Niet vergeten dat de Griekse obligaties nu meer dan 20% opleveren; daartegenover staat dan het risico op gedeeltelijke kwijtschelding: ze krijgen die 20% niet voor niets…

  9. luister naar de programas op de radio van Flash. Androulakis vertel nim of meer al lang het zelfde.
    het is niet aleen de debtocracy.er zijn meer stemmingen in de griekse wereld.

  10. klein voorbeeld van faillisementen. ik heb 3 jaar geleden betaalt en een week later een auto gehaald. de week daarop hadden veel mensen voor een dichte deur gestaan ,want de dealer ging failliet.en wij hebben het over een jaaren lang betroubaare naam in de regio en niet zo een junkie als de griekse economy.
    het zijn allemaal part van de leven.
    een van de best lopende busines zijn de incaso bureaus.

  11. @Bruno : lees eens op teletext NOS pag 105 wat minister Jan Kees De Jaeger over Griekenland zegt.
    Ik vermoed dat geen enkele Nederlander nog Griekenland zal mogen betreden.
    (Je kan ook het NOS-nieuws beluisteren)

  12. @Bruno : heb “TERZAKE” op canvas bekeken, dit wordt de ganse nacht herhaald : een aanrader.
    Ook geen enkele vlaming zal nog Griekenland binnen
    mogen.
    Beste Bruno, met mijn twee laatste interventies wil ik meegeven dat iedereen in het buitenland wel degelijk weet waar de achillespees van Griekenland ligt.
    Ik hoop dat ook elke Griekse burger eens zijn hand op zijn hoofd legt, en dit om erger te voorkomen.
    Maar ikweet ook dat elke griek zeer fier is -wat ik een bijzonder goeie eigenschap vind-, maar ik hoop toch dat de fiere griek zich niet gedraagt alls het fierste dier, het paard.
    Want het fiere paard is zo fier dat wanneer het een speer tegen zijn hart voelt het zichzelf doodt……

  13. @hans : wanneer de troika vorig jaar aan Griekenland een lening van 110 miljard euro toekende (deze 110 miljard euro is gewoon het bedrag dat Griekenland aan de europese banken verplicht is op basis van de vroegere leningen) en dit voor de periode 2009 tem 2012, ging de troika ervan uit dat vanaf 2012 de griekse economie zich zodanig hersteld zou hebben dat Griekenland aan normalle rentes een lening op de vrije markt zou kunnen krijgen. welnu, de vooruitzichten zijn enigszins anders : Griekenland zal zich in 2012 nog absoluut niet herstellen.
    Maar toch moet Griekenland in 2012 en 2013 terug de europese banken betalen
    En omdat Griekenland dit niet zal kunnen zal Europa terug een 60 miljard euro aan Griekenland lenen, en dit om de europese banken te betalen.
    De troika hooppt dat Griekenland vanaf 2014 in staat zal zijn om zijn terugbetalingen te doen via Griekse leningen op de vrije markt
    Om dit te bereiken (dwz : dat Griekenland op zijn eigen benen zal staan vanaf 2015), eist de troika een zeer sterke controle op het griekse huishouden.
    De troika denKt dus niet aan een “schuldherschikking”, maar wel aan een zodanige controle -en terechtwijzing- van Griekenland totdat Griekenland voor zijn eigen schulden kan instaan.
    Bigbrother zal er dus nog verscheidene jaren blijven, en dit tot ergernis van de bevolking.
    Maar dit lijkt mij de enige oplossing.

  14. @Roel Slieker : zeer goed verwoord, proficiat.
    De grieken mogen toch niet verwachten dat het economisch wanbeleid dat geleidelijk ontstaan is na de junta (1975) -tot de invoering van de euro opgelost met devaluaties van de drachme- nu ogelost zal worden door extra belastingen van de europese burgers.
    Sorry, Griekenland, maar jullie moeten deze extra belastingen betalen.

  15. @Kaliopi, ik wilde gewoon aantonen dat de Grieken het niet graag zullen horen; het is dan ook niet aan te raden om tijdens je vakantie te diep op deze onderwerpen in te gaan. Maar laten we wel wezen: op dit ogenblik zullen de Grieken hoe langer hoe minder beslissingen zelf kunnen nemen. De maatregelen die de Griekse regering heeft genomen, volstaan totaal niet. De tijd zal komen dat de trojka zal beslissen welke maatregelen zullen moeten worden genomen.

    Wat dat argument betreft dat de extra belastingen van de Europese burgers naar het aflossen van de Griekse schuld gaan: dat is flink bij de haren gegrepen. Buitenlandse banken kopen Griekse obligaties in de hoop dat ze de hoge interest zullen kunnen opstrijken. Het is heus niet uit medeleven dat ze die leningen geven. Overigens hebben grote Europese bedrijven vet kunnen profiteren van de corrupte Griekse politici die allerlei duur materieel kochten bij de die bedrijven, als ze daar maar rijkelijk voor beloond werden (ik moet het niet meer uitleggen hoe dat allemaal in zijn werk ging).

    En dan kom ik terug bij mijn oorspronkelijke punt: de Griekse crisis is in de eerste plaats een politieke crisis. Die hebben allerlei postjes gecreëerd en gunsten uitgedeeld aan diegenen die op hen stemden. Aan dat gedrag hebben de Grieken zelf schuld. Aan het creëren van de enorme schuldenberg, heeft vooral de politiek schuld. Niet dat ze ooit verantwoording zullen moeten afleggen – het Vatopedi-schandaal bijvoorbeeld, is ondertussen verjaard, er zijn geen schuldigen gevonden en abt Efarim zit weer lekker op zijn abtenstoel in Athos. De Griekse staat heeft er een paar 100 miljoen euro aan verloren, en die moeten nu door de Griekse belastingbetaler worden opgehoest, die er niet de schuldige van is.

  16. die De Jager die moet nog eens 110 mld euro verantworden aan de Nederlanders omdat hier en daar aan zulke obligaties ingestoken zijn.Icesave??zegt dat naam waat.
    een nuance ,ze zijn gebrand aan de pap ,en nu blazen ze ook aan de yoghurt.
    (Καηκαν στον χυλο ,φυσαν και το γιαουρτι).
    Nederland verdient al jaaren baken met geld aan landen zo als Griekenland.
    kijk om je heen in griekenland hoe veel grote nederlandse bedrijven staan.
    ik ben benieuwd als Spanje aanklopt met dezelfde verhaal als griekenland en Portugal ,maar ook Ierland wat zullen ze zeggen.
    ik wordt steeds gevraagt of het waar is dat grieken met pansioen gaan al lang voor hun 60ste.
    leve de journalistik op niveau De Telegraaf en Rtl4.

  17. Iceland was ook failliet ,en er zijn wat geld van engelsen en nederlanders er in. heb je iemand horen zeggen dat Iceland een stukje moet verkopen.
    dat soort onzin ,kan je gewoon niet vertelen ,ook niet voor het grap.
    Portugal ook ,met 70% van de lening vooruitbetaalt zonder dat gedoe met de controles van de Troika. ok ! de griekse bedragen zijn groot ,maar wie heeft de garanties dat Portugal wel terug betaalt.

  18. PESTA PESTA
    WIE ZIJN NAAM DOET DE RONDE IN DE PETROCHEMIE OVER DE HOOFDAANDEELHOUDER VAN SHELL. JUIST JA HET DUTCH KONINGSHUIS MENSEN EN NATUUR UITBUITEN IN AFRIKA EN ZICH ZO RIJKER EN RIJKER MAKEN…
    E RE MIJN MOEDER HEEFT 20 JAAR GEWERKT IN nEDERLAND EN KRIJGT NOG GEEN 300 EURO PENSIOEN … EN DAN HOOR JE WEER VAN ANDEREN VROUWEN DIE MAAR EEN PAAR JAAR GEWERKT HEBBEN EN DE REST GEDOPT EN DIE KRIJGEN EEN STUK MEER…
    MAAR JA ZOLANG DE VROUW MET HAAR GOUDEN KOETS GELUKKIG IS IN nEDERLAND LANG LEVE DE EUROPEESE UNIE DAAR ZIJN WE TOCH EEN UNIE VOOR OM ELKAAR TE HELPEN EN TE BEDRIEGEN EN ALS IEMAND DAT NIET AANSTAAT DAT DIE DAN MAAR VERTREKT LANG
    LEVE DE UNIE EN ZITO H ELLAS

    http://www.youtube.com/watch?v=ZCgbHd_dTP4

  19. @kaliopi, ik weet wel dat dat het scenario is dat nu op tafel ligt – maar het is gedoemd om te mislukken, net als het eerste ‘Mnimonio’: de totale schuld van GR zal veel te groot zijn om ooit te kunnen terugbetalen – net daarom dat ik zeg dat door een nieuwe lening ook onze kinderen en kleinkinderen belast worden. Het is enkel een uitstel van executie; en laten we wel wezen: dat is niet om de Grieken te helpen – de enige reden voor een nieuwe lening is om de Franse en Duitse, en de Griekse banken niet in problemen te brengen. En hoewel ik voorstander ben van een nog veel grotere inmenging van de Trokja in de Griekse politiek – de Grieken hebben nu wel genoeg bewezen niet voor zichzelf te kunnen zorgen – begin ik me meer en meer af te vragen of ik wel wil betalen voor de woekerwinsten van die banken. De Trojka doet niet aan liefdadigheid.

  20. @Bruno: dit weekend een artikel in DeStandaard waarin Griekse “staatsbons” (of hoe heten die dingen) bijna werden aangeprezen, omdat het rendement zo hoog is. Uiteraard omwille van het risico… Zo zie je maar hoe de markt werkt!

  21. Inderdaad @Bertinos, en dan kun je je ook gaan afvragen of men er geen baat bij heeft dat het risico zo groot blijft en dat Griekenland dus moet blijven spartelen. Het is een obsceen spelletje, die financiële markt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *