De dictatuur van de minderheden

Zonet kreeg ik een mail binnen van het management van het Organiserend Comité van de Special Olympics met de mededeling dat we om 13:20u de kantoren moeten verlaten omdat de harde supporterskern van de voetbalclub Iraklis zal langs komen en men vreest voor ernstige incidenten. Omdat ik een totale voetballeek ben, moest ik toch wel even gaan zoeken wat er precies aan de hand is.

Blijkbaar verkeerde de club Iraklis (uit Thessaloniki) in slechte papieren en zou ze geld hebben geleend bij een crediteur. Dat zijn geruchten. Volgens de club zelf is het geld gevonden bij de voorzitter zelf, de zanger Antonis Remos.

Iraklis zit in de middenmoot van de Premier League van het Griekse voetbal en werd door een andere club, Asteras Tripolis, aangeklaagd omdat ze met de boekhouding zou hebben geknoeid (nu is het een publiek geheim dat zo wat alle Griekse voetbalclubs knoeien met hun boekhouding). De bedoeling van die aanklacht van Asteras Tripolis was dat de Griekse voetbalbond een paar punten van Iraklis zou wegnemen, zodat Asteras over de club uit Thessaloniki kon springen in de competitie.

De voetbalbond zag het anders en vond dat Iraklis de goeie (ahum) naam van de sport had besmeurd en onmiddellijk moest worden gedegradeerd. Waarop de supporters natuurlijk woest werden. En die woede willen ze vandaag komen afkoelen aan de kantoren van de Griekse voetbalbond, die zich net achter onze kantoren bevinden. Omdat je de intelligentie van harde voetbalsupporters beter niet overschat, wordt het veiliger geacht dat we allemaal vertrekken; het is namelijk niet ondenkbaar dat onze boze spionkop zich van gebouw gaat vergissen en hier alles kort en klein zal slaan. Iedereen die hier op kantoor blijft, doet dat op eigen verantwoordelijkheid.

De Belg in mij denkt dan: waarom wordt er dan geen oproerpolitie ingeschakeld om die lui hier buiten te houden? We zitten in de laatste rechte lijn naar de Special Olympics en we hebben het bijzonder druk. Nu moeten een paar honderd mensen noodgedwongen naar huis worden gestuurd. Daar verlies je als organisatie toch wel geld op, want we zullen wel normaal worden betaald voor deze werkdag.

Het is net dit soort dingen die Griekenland volledig heeft doen ontsporen. Kleine belangengroepen hebben decennia lang altijd hun wil kunnen opleggen en hebben delen van de maatschappij gegijzeld kunnen houden. Geweld werd nooit geschuwd en de overheid durfde zelden in te grijpen uit vrees om verweten te worden ze fascistisch is of weet ik wat.

Triest, maar goed, ik heb een halve dag vrij.

16 thoughts on “De dictatuur van de minderheden

  1. zou dat soort volk gisteren ook op Syntagma zijn geweest? het is toch onbegrijpelijk dat zulke dingen nog gebeuren dat grieken zijn dat van uit thessaloniki komen omdat Heraklis gedegradeert en dat nog erger grieken zijn die druk maken om de vraki van Eleonora Meleti en de pants van Menegaki.

  2. Mijn beste griekse vriend beweert dat een griekse dictatuur de dictatuurtjes van de minderheden zou kunnen verdrijven. Hij beweert dat het indertijd onder de junta veel beter was in griekenland. De militaire junta van vroeger zou nu vervangen kunnen worden door een europese dictatuur. De aangekondigde privatiseringen (die in handen van europeanen zouden kunnen komen) kunnen daar een voorbode van zijn. (A propos, de trainer van het nationaal grieks voetbalteam was, tot vorig jaar, toch een duitser -die niet eens grieks verstond- . En die duitser was toch ook door de grieken vooruitgeschoven “om een strenge discipline te verkrijgen in het griekse team”)

  3. @Kaliopi, dat soort beweringen horen we wel vaker. Maar ook deze horen thuis in de Kafeneio. Heeft de vriend de junta meegemaakt? Mijn vrouw en schoonmoeder kunnen nog steeds niet over de jaren van de junta spreken zonder tranen in de ogen te krijgen.

  4. dat soort grieken zijn ook. zeker. een van mijn ooms is precies ook. iedere familie heeft haar malakas.

  5. @Bruno : Je vrouw en schoonmoeder zullen zeker gelijk hebben, ik zit er dan ook mee en bied dan ook mijn oprechte verontschuldigingen aan tov de twee dames..
    Mijn griekse vriend heeft de junta wel degelijk beleefd (hij is geboren in 1945) -in Rhodos- en die heeft er blijkbaar een andere -positieve- mening van over gehouden.
    Eén van zijn vrienden, even oud, denkt er ook zo over na (positief dus).
    Een andere vriend (geboren in 1955) heeft positieve en negatieve herinneringen.
    Jongere “rodianen” (hoe noemt een inwoner van Rhodos?) willen niets van dictatuur en europese inmenging weten, maar toch zijn het vooral die jongeren die achter de euro staan.

  6. weet je wat voor stempel dat achter laat.ik ben atheist en antimilieter ,ik heb geen dienst gedaan in griekenland ,en toch houd ik van de kerk en de militere parades en de muziek want je moest mee doen. geboren in 1965 heb mijn basis school tijdens de junta gedaan ,ben groot geworden met verplicht naar de kerk en en de parelasi.
    Αμμαν ρε Καλλιοπη, ελεος!!!

  7. zeker er zijn meer dan hij en zijn vrienden. kijk hoe veel Xrysi Aygi niet bij elkaar heeft geronselt.

  8. vraag even je vriend of de naam Moustaklis wat brengt in zijn herineringen. maar mischien was met andere dingen toen bezig. zelfs de overledene bischoop van Athene wist er nieks van,hij was toen aan het studeren. niet raar ,de Duitsers wisten ook nieks van,toen verder op zeep werd gemaakt van mensen.
    http://www.youtube.com/watch?v=xReQuzi_UTg

  9. @Kaliopi, het gaat niet alleen om die twee dames in Bruno’s familie. Dus als de democratie niet werkt, dan moeten we maar een dictatuur installeren?!? Ik heb het hier al ooit geschreven en ik ga me van consternatie geen moeite meer doen om het anders te formuleren: ondanks mijn vaders gevloek en getier op de huidige evolutie en situatie in Griekenland, was er geen haar op zijn hoofd dat er aan dacht om het kolonelsregime als enig alternatief te zien. Het gaat toch niet om ó-óf! De dictatuur was een verschrikking: het onderling wantrouwen, de verklikkingen, het verraad, waren een pest voor èlke Griek, van stadsmens tot bergbewoner. IEDEREEN werd er willens nillens bij betrokken. Uit de vele getuigenissen die ik heb gelezen en gehoord zindert de bitterheid ten aanzien van hun eigen familieleden, vrienden, dorpsgenoten nog steeds na; stuk voor stuk getuigen ‘doodgewone’ dorpsbewoners van slecht helende wonden. Als je dag in dag uit in angst leeft omdat je eigen buur, neef, nonkel niet kan vertrouwen en constant op je hoede moet zijn omdat zij je kunnen verklikken, als je het vuur aan de schenen wordt gelegd en je nooit gemoedrust mag kennen… ik denk niet dat wij, noch je vriend, zich kunnen voorstellen wat een aanslag dat is op je persoonlijke vrijheid, op je ZIJN als mens, op je LEVEN. Dat je Griekse vriend mij dus niet komt vertellen dat het toen beter was. Psychologische terreur weegt zwaarder dan armoede. Naast Bruno’s vrouw en schoonmoeder zou(den) jij en/of jouw vriend beter ook je verontschuldigingen aanbieden aan de miljoenen andere Grieken die gebukt gingen onder het kolonelsregime en daar nog steeds de littekens van dragen.

  10. @Roosje: wantrouwen, verraad, bitterheid,… een mens zou denken dat de huidige crisis door de kwalijke erfenis van de kolonels veroorzaakt is. Anderzijds: wellicht zijn de opmerkingen over de dictatuur toch eerder te zien als een hyperbool 😐

  11. Bwa ja, het is allemaal maar bij wijze van spreken, natuurlijk! Laat ons de geschiedenislessen in het onderwijs dan ook maar ineens afschaffen; economie staat toch centraal in de huidige Westerse wereld. Al de rest is bijzaak, of gewoon leuk om af en toe te gebruiken als semantische variatie. Alles draait in het Westers denkmodel rond geld. Uit de geschiedenis leren wij, schamele mensen, toch niets. Hupsakee, spons erover! Het ich-habe-es-nicht-gewusst-syndroom, weetjewel… dat laatste niet te zwaar oppakken hé, het is maar hyperbolisch bedoeld.

  12. @Roosje: sorry, ik deel uw bezorgdheid. Dat kinderen niet per se moeten weten wanneer de slag bij Azincourt of Nikopolis werd uitgevochten, ligt voor de hand, maar het lijkt er nu toch op dat het (historisch) kind met het badwater wordt weggegooid. Ik merkte het al op: geschiedenis dient om om de fouten van vroeger te voorkomen, en ze niet te herhalen 😐

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *