Voor de tweede keer

Op de Spaanse vlag: "Hoe laat is het? Het is tijd! Nu is het tijd dat ze opstappen." Op de Italiaanse vlag: "Ssst, laten we onze Italiaanse vrienden niet wakker maken."

Ze waren zo mogelijk nog met meer, en lieten zich niet afschrikken door de zware stortregens. Even paraplu over en dan maar verder schreeuwen. Van “κλέφτες, κλέφτες” (dieven, dieven) tot de slogan van de opstand van de Polytechnio tegen de junta “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία” (brood, onderwijs, vrijheid). Blijkbaar raken ze er hoe langer hoe meer van overtuigd dat ze niet in een echte democratie leven. Opvallend hoe weinig politici er dezer dagen op televisie te zien zijn, trouwens.

Oust - buiten - weg er mee!

Ik was er zelf ook vandaag. Omstreeks 19u wilde een afvaardiging van de communistische vakbond PAME zijn spandoeken ontrollen. Ze werden meteen uitgejouwd, overal klonk het “‘έξω!” (buiten!) en ze werden erg snel uit de menigte gezet. Geen plaats voor spandoeken, behalve Griekse vlaggen.

42 thoughts on “Voor de tweede keer

  1. zie je nog steeds geen ruimte voor wat kremales.
    morgen na de bijeenkomst is weer een verzameling geregelt???
    de spaanse spandoek van wie is het??

  2. genoeg ruimte voor kremales, maar de nekken die er in passen, blijven voorlopig buiten schot.
    morgen weer afspraak om 18u, hoewel ze vandaag nog altijd daar zijn, hoor.

  3. Beste Bruno,
    Door voortdurend over het verleden te zeiken lost men het huidig probleem zeker niet op.
    In de cyberrevolutie in Spanje wil men de huidige en toekomstige situatie aanpakken (de jeugd wil o. a. werk).
    En deze spaanse jeugd DOET er wat aan.
    Wegens de enorme boost in de huidige vlaamse economie hebben we, in vlaanderen, een seieus tekort aan ingenieurs (universitaire en hogeschools).
    Sinds 1 jaar is er een ENORME toevloed in vlaanderen van spaanse, portugese en ierse ingenieurs en er zijn ook enkele griekse bij.
    Om zich aan te passen aan onze gewoonten en taal krijgen deze ingenieurs een zeer zware opleiding van 6 maand in de bedrijven waarbij er gepostuleerd wordt.
    De meeste van deze ingenieurs werken deze opleiding met succes af MET UITZONDERING VAN DE GRIEKSE DIE NA KORTE TIJD AFHAKEN.
    Daar ikzelf Doctor in de toegepaste wetenschappen, burgerlijk ingenieur en licenciaat economie ben en jarenlang werkzaam was als CEO en president van de beheerraad in een gerenommeerd bedrijf wordt ik dikwijs gevraagd mijn medewerking te geven aan deze opleidingen.
    Zo ervaar ik dan ook met eigen ogen het ENORME VERSCHIL tussen de griekse ingenieurs en de anderen.

  4. @Tzimi, die “Spaanse” spandoek, is dat niet gewoon het Griekse antwoord in het Spaans “We zijn wakker geworden!” op de slogans in Madrid : “Maak niet te veel lawaai, je zou de Grieken kunnen wakker maken!”?
    Let op de ethnósimo…

  5. @Kaliopi, als je het onderwerp “junta” aansnijdt, dan kun je gegarandeerd reacties verwachten. Dat was misschien je bedoeling. Maar dat afdoen als zeiken over het verleden, is weer maar eens erg kort door de bocht.

    Verder lijkt je reactie te suggereren dat de Griekse jeugd niets wil doen aan hun situatie. Dat klopt voor een groot gedeelte van de bevolking, die hoopt dat het systeem kan blijven bestaan waarbij je zo weinig mogelijk doet voor een zo groot mogelijk salaris. Maar gelukkig denkt lang niet iedereen hier zo. Er zijn wel mensen die weten dat er moet worden gewerkt.

    Heb je een idee waarom die Griekse ingenieurs afhaken? Omdat ze zich niet kunnen aanpassen aan onze gewoontes en taal? Lijkt wel interessant om dat eens uit te vogelen.

  6. Beste Bruno,
    1. Alle griekse ingenieurs die ik heb weten afhaken maken zich af met een smoesje (voorbeeld mijn vader is plots ernstig ziek geworden, ikkan niet tegen het slechte weer, mijn verloofde wil niet naar Belgie komen,….). Nooit wordt de echt reden opgegeven, het blijft dus bij een gissen.
    2. Wat ons allen wel opvalt is :
    – dat ze het moeilijk hebben om stipt te beginnen ;
    – dat ze het moeilijk hebben om elke dag 10 uur te werken ;
    – dat ze het moeilijk hebben om hun handen “vuil” te maken waarmee ik bedoel dat bij ons een beginnend ingenieur op de werkvloer begint (dit om alles in detail te kunnen ervaren) en niet acher een bureau ;
    – dat ze geen echte moeite doen om onze taal te leren (het kan toch niet dat onze taal voor de anderen zoveel gemakkelijker is dan voor de grieken) ;
    – de opleiding gebeurt, zeker in de beginfase, hoofdzakelijk in het engels (waarbij ook al het zeer gebrekkige engels van de grieken opvalt).Het aanleren van het nederlands wordt aan de jonge ingenieurs grotendeels zelf overgelaten door eigen studie en we ervaren dat de grieken er hun laars aanvegen -verder dan een goede morgen en goede avond komen ze niet, zelfs na een maand-
    3. Daar waar de niet-grieken bij ons naar werk komen zoeken, is bij de grieken STEEDS de eerste vraag hoeveel ze zullen verdienen.
    4. Merkwaardig is het dat de meeste (niet alle) grieken die in vlaanderen geboren zijn en ook school gelopen hebben het
    gedurende de eerste jaren van hun carriere even goed doen als onze beginnende vlaamse ingenieurs.
    Wel hebben de grieken vlugger de neiging om, na enkele jaren,
    nog een bijzaak te beginnen (meestal met andere familieleden) en deze manier van werken loopt meestal falikant af : als ingenieur moet man zich meer dan 100% wijden aan zijn taak zoniet komt er zeker geen bevordering en kan zelfs ontslag volgen (wat door de grieken dan als discriminatie bekeken wordt -en dit is het geenszins, het is gewoon een gebrek aan inzet dat hen ten laste wordt gelegd-)

  7. Interessant – het is eigenlijk exact dezelfde vaststelling die ik hier heb gedaan (behalve dan het leren van Nederlands – het niveau van het Engels is inderdaad niet zo hoog als je zou verwachten, zelfs na zo veel jaren in de frontistiria). Ik heb slechts 1 kantoor gekend waar langer werd gewerkt, en waar mensen op tijd kwamen. Maar daar regeerde de CEO met een totalitaire discipline die gewoon onhoudbaar was.

  8. Beste Bruno,
    Het verwonderd mij niet dat een man met jouw ervaring, jouw mensenkennis, jouw kritische geest en jouw -bijzonder diplomatische- extraverte ingesteldheid tot dezelfde eindconclusie komt.
    Wat de kennis van het nederlands betreft heb ik hier wel enkele griekse dames gekend (scheikundigen) die zich WEL TAMELIJK VLUG in het nederlands uitdrukten, waarna ze “op een vlaamse jongen vielen”, en die zich nu bijzonder vlot in het vlaams uitdrukken (zowel verbaal als geschreven).

  9. Protesten in Barcelona lopen nu toch uit de hand. M’n broer was er vanmorgen: “Was getuige dat demonstranten vreedzaam kalm bleven, terwijl politie (in ME uniformen) opgefokt, aggresief machtsvertoon, liep uit te lokken: duwen, trappen, imponeren, opfokken…”

    Wat zonde, net nu de Grieken zo geinspireerd waren door de ‘vreedzame’ manier van de Spanjaarden. Hoop dat de Grieken kunnen laten zien dat het toch wel echt kan!

  10. In mijn (werk)contacten met mannelijke Grieken van ‘mijn leeftijd'(zo rond de dertig), valt het mij op dat een groot deel van hen zich nog steeds gedragen als rotverwende kinderen. Ze zijn gewend van altijd hun zin te krijgen , als ze een ‘nee’ krijgen op hun verzoek is het einde van de wereld nabij , alles moet steeds volgens hun eigen individualistische levenspatroon verlopen. Met uitzondering van de boerenzonen en zij die het geluk hebben gehad om in het buitenland te ervaren dat de wereld niet om hun navel draait.
    Dat heeft met opvoeding te maken , uiteraard , maar ik denk dat in andere zuiderse landen (Italië bv.) mannelijke nakomelingen ook erg vertroeteld worden.
    Feit is dat na de ontberingen die de Grieken tijdens en na WOII hebben geleden met het kolonelsregime erna , enkele generaties Grieken daarna rotverwend zijn geweest door hun (groot)ouders , die wél wisten wat miserie was. Ook Europa heeft de Grieken verwend , en de corrupte politici (die ook zichzelf verwenden). Het is moeilijk , haast onmogelijk aan een verwend kind uit te leggen dat de zaken vanaf nu af aan anders gaan moeten. Ze begrijpen dat niet , hebben nooit iets anders gekend. Eigenlijk zijn ze het slachtoffer van hun opvoeding. Ik voel mee met de jonge mensen in Griekenland. Ik hoop dat ze op het Syndagmaplein een positief verhaal kunnen brengen , de gemeenschapszin kunnen doen heropleven en radicaal gaan breken met het verleden. Het is dringend nodig dat de jongere generatie Grieken de slachtofferrol van zich afwerpen en zich weer trots voelen om Griek te zijn.

  11. @Steve,
    Puike column, Steve.
    Ik heb het -in Rhodos- meegemaakt dat de kamer van een grieks jongetje in een bepaald kleur reeds nieuw geverfd was, dat de kleur niet naar zijn zin was, en dat dat de kamer volledig diende herschilderd te worden. Griekse jongens laten hun aankopen -van kledingsstukken bv- door moeder of zussen doen, en, niet goed, kunnen de dames er terug mee naar de winkel. Vaak gebeurt het dat jonge knapen van 12 (twaalf) jaar de auto besturen met papa ernaast en de papa stoeft dan op zijn zoon dat hij beter stuurt dan hemzelf. Ik heb meegemaakt dat een jongen van 15 jaar een tamelijke dure moto bestelt bij een garage en dit, pas DAARNA, meedeelt aan zijn vader; en vader betaalt (de moto kostte rond de tienduizend euro -de vader was een welstellende juwelier die zichzelf nooit nieuwe kledij kocht doch alles afdroeg van zijn zoonlief, de vader at het goedkoopste griekse voedsel -de meeste kalorieen haalde hij uit de olie-). Moeders laten zich frekwent “afkloppen” van hun zoonlief van 10 jaar.
    Kortom, ik kan zo uren doorgaan.

    Toch wil ik aanmerken dat en ook Portugal (tot ong. 1978 -Salazar-) en ook Spanje (tot de tachtiger jaren -Franco-) nog onder een sterke dictatuur stonden.
    (Daar waar volgens mij het griekse kolonelsregime enkele jaren vroeger -ik geloof 1974- werd omvergeworpen.

  12. (vervolg @Steve)
    En bij deze jonge spaanse en portugese ingenieurs heb ik “het vertroeteld manneke” niet teruggevonden.)

  13. (Tweede vervolg @Steve)
    De ouders in Rhodos doen alles voor hun kinderen -proficiat- zeker de laatste 5 jaar wat betreft het behalen van een mooi diploma.(De meeste ouders zullen zelden een cent voor zichzelf uitgeven, ze zullen zich wel “dood” werken voor hun kinderen (chapeau daarvoor, dit zie je niet veel meer in onze westerse contreien -natuurlijk kunnen onze kinderen veel gemakkelijker beroep op schoolsubsidies en zijn onze kinderen vlugger geneigd tot allerlei weekendjobs. Ook moeten de ouders hier, gedurende de middelbare studies geen beroep doen op het zeer dure privé-onderwijs -de kwaliteit van ons onderwijs is immers massaal beter)
    MAAR ZELDEN OF NOOIT ZIE IK IN RHODOS OVERVERTROETELDE DOCHTERS.

  14. Heren, dat was dan weer een leuk rondje afzeiken van Griekenland.Ik lees en voel veel “flag”,maar veel historische kennis zie ik helaas niet.Ik beschik daar wél over, maar weiger mij er hier verder over te uiten omdat ik er voor pas weggeblaft te worden.

    Eén opmerking dan: De huidige generatie Facebook-Grieken(jong en ouder) is de allereerste sinds ooit, of in ieder geval sinds 1936, welke zich werkelijk onafhankelijk op kan stellen.Laten we hopen dat hun tal iedere week groeit, zodat ze de stalen kaders waarin Griekenland nog steeds gevangen zit kunnen doorbreken.

    Heel mooi dat je er(ook namens mij)bij bent Bruno.Niemand anders dan het volk zelf kan ons Ellada redden!

  15. Bij het paasdiner ,kwam het onderwerp van verwende kinderen aan bod :ouders die hun zonen naar het legerkamp brengen of gaan afhalen alsof het kleuters zijn , moeders die pakketjes met zelfgemaakt voedsel en snoep opsturen ,ouders die kinderen laten uitslapen tot de middag terwijl zij zwoegen,enz.Ik heb zo het gevoel dat ze de kinderen aan zich willen binden en onontbeerlijk overkomen want dan ook eens getrouwd,lopen de moeders voortdurend op bezoek en zullen dan eens een ‘handje’ toesteken,ttz zij doen het werk en de jongeren rusten uit.Hoe kan die generatie dan op eigen benen staan? Zeker is het de opvoeding die fout is maar hoe kan je nu terugkeren?Table-rase en opnieuw beginnen lijkt me bijna onmogelijk .
    Die hele mentaliteit heeft zich de laatste 30jaren ontpopt want indertijd was het heel anders.We hadden een zeevaartkantoor dat om 07.30 opende en het werk ging door tot afvaart van de schepen en dat was dikwijls 22.00uur en niemand kloeg , niemand nam ontslag , in tegendeel zelfs :ze waren blij dat er veel werk was en de zaak goed draaide.Ze hadden werkbewustzijn en dat schijnt nu te ontbreken.
    Men werkt omdat het moet om te leven en vakanties en pensionering zijn een streefdoel.

  16. Om het even bij Rhodos te houden: mijn vrouw heeft er 5 jaar les gegeven in een middelbare school. Lastiger leerlingen heeft ze nooit gehad. Ze zeiden haar recht in het gezicht “waarom zou ik studeren, ik zal toch veel meer geld verdienen dan jij, want ik neem de zaak van mijn ouders over”.
    Laten we wel duidelijk zijn: Rhodos is Griekenland niet.

  17. Ik corrigeer nog even mijn “flag” van 15:27.Ik spreek en denk veel in het engels, maar was te lui om correcte spelling te controleren.Moet uiteraard zijn: “flak”.Dit betekent “shame”,”trouble”,”to give someone shit”.Dat bedoelde ik dus.

  18. Volgens mij slaat @Steve de nagel op de kop – omdat opvoeding en opleiding de basis van alles is en het daar vaak grondig misloopt, blijf ik pessimistisch. Maar we kunnen altijd hopen (al denk ik, net als gisteren, dat revolutietje spelen op Syntagma en de politici uitschelden net de verkeerde boodschap is; het zal erop aankomen heelwat te overwinnen wat hen de eerste 20-30 jaar van hun leven is aangeleerd, en dan hopen dat ze hun prachtige Grieksheid niet mee wegspoelen).

    Wat het werken betreft: @Kaliopi, de Belgen die nog 10 uur per dag willen werken zijn ook wel op 1 hand te tellen denk ik, tenzij er HEELWAT tegenover staat. Ik werk al jaren voor multinationals en zie dat mijn Belgische, Franse, Duitse collega’s etc… om 17 u allemaal in hun bedrijfswagen zitten, terwijl in GR de eerst pas rond 19 uur de deur uit is (dan hebben we het nog niet over de Nederlanders, die standaard vrijdagmiddag vrij hebben…). De Grieken hebben ook het minste vakantie van heel Europa.

  19. Ik ben het helemaal eens met @Martin; alleen al door het feit dat er zoveel (jonge) Grieken op straat komen zonder spandoeken van eender welke politieke kleur of belangengroep, wordt er sowieso geschiedenis geschreven. Ik mag hopen dat dit de eerste stap is naar een kentering (van zéér lange adem weliswaar).

  20. @Kaliopi, in uw geval doctor en licentiaat zijnde, is uw kennis van het Nederlands (ja, wel degelijk met hoofdletter!) blijkbaar toch ook niet zo goed, als je schrijft: “Het verwonderd mij (…).”
    En dan maar kritiek geven op de Grieken?

  21. pesta re Mario alleen maar kritiek geven kunnen de meesten. Onze Bruno is in België opgegroeid en woont al jaren in Griekenland als er iemand is wat het verschil kent tussen de volkeren is hij het wel,hij weet hoe de Kretenzers zijn hij weet hoe die van Rhodos zijn enz. hij kent ze allemaal. Tora ti kathete ke lei o kathenas … na mi po ti. Ik ken (alleen) de Belgen,turken,marokkanen,italianen verschillende Grieken Epiroten,Pontiërs, Thraciërs en noem maar op wat in Limburg en Brussel wonen en ieder van die volkeren hebben ook een apart karakter wat ik bedoel met karakter? :
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Karakter_(aard)

    en dat karakter kan je niet van een dag op de andere veranderen. En ja bij alle volkeren heb je wel mensen die normaal of abnormaal zijn in de ogen van de anderen noem het hoe je wilt.
    En wat die ingenieurs betreft ik heb ook met dat soort mensen gewerkt en ik moet zeggen meer dan de helft was lomper dan het achterste van het varken gelijk ze bij ons in de bouwsector zeggen en degene die weer wel “slim” waren… die waren corrupt en ongemanierd, dan vraag ik me af wat ze daar zo veel jaren op de schoolbanken hebben geleerd dan ben ik liever een Kretenzische herder in de bergen met al zijn gewoontes en tradities, goede en slechte Bruno wel wat die gewoontes zijn 🙂 dan die gediplomeerde zoals onze politiekers en sommige anderen .

    An kapious enoxlisame @kaliopi kai enoxloume akomh etsane mas h ratsa mas ke opianou aresi ki an laxi zoume MONH als je dat niet begrijpt @ kaliopi mr Bruno zal zo vriendelijk zijn om dat te vertalen want mijn Nederlands is niet zo denderend.
    Wat ik wil zeggen bij alle nationaliteiten heb je luie mensen verwende,leugenaars,dieven,mietjes,corrupte en noem maar op dat is mijn mening volgens mijn ftoxo mialo .

  22. Beste Bruno en lezers, graag wil ik nog even reageren op hetgeen naar voren is gebracht met betrekking tot de opvoeding van de kinderen en dan met name tot die van de jongens.

    Na een verblijf van 5 jaar hier op Kreta ben ik nu ten tijde van de crisis te gast in een pitoresk, authentiek, traditioneel dorpje vlak bij Heraklion en het uitgaansgeweld totaan het bekende Xersonnissos op Kreta. Hier in het dorpje lijkt het alsof de crisis aan iedereen voorbij gaat. De cafenions worden nog steeds drie keer per dag bezocht door de oudere heren van het dorp en ‘s avonds laat vaak tot in de nacht, terwijl de ‘oudjes waaronder mijn vrouw en ik’ door de plaatselijke jeugd, 15 tot 25 jaar zo schat ik hen in, door hen worden verblijd met een hels kabaal in één van de lokaliteiten, opgevoerde en met knallende uitlaten door het dorp ralyend motoren en auto’s. Waar ze het van betalen, mag Joost weten, of ze werken of op school zitten, ik weet het niet, en de rest van het dorp inclusief hun familieleden schijnen zich er niet over te bekommeren en slapen rustig verder.

    Een zelfde beeld op de ‘boulevards’ waar verveelde jongeren de toeristen dag en nacht met hun motorisch geweld van het plaveizel rijden en het verblijf in de taverna’s en bars aan de straat stevig kunnen vergallen.

    Ook de dertigers kunnen er wat van, nog steeds frappe drinkend, bellend, rokend, ‘mallaka’ schreeuwend en met vel luide muziek, toeterend door de straten totaal geen rekening houdend met wie of wat dan ook.

    Ok, de winkeliers, de uitbaters, werknemers in het toerisme en hotels hebben het slecht, met de crisis in de ene hand, de all inclusive hotels in de andere, en last bud no least de budgetvakantiehouders op straat, wordt er bijna niets meer verdiend. Natuurlijk wordt er geklaagd en zijn de mensen radeloos en bang voor wat de dag morgen brengt. Boodschappen zijn niet meer te betalen, de wegen zijn ‘s avonds vrijwel leeg omdat niemand zich meer de benzineprijzen kan permiteren. Maar als rond 14.00 de scholen uitlopen en de verveelde jongens weer op hun scooters en motoren hun intrek in de straten nemen, hoor je en zie je verder niemand meer. Het lijkt er op dat er nog steeds een generatie opgroeit die zich alles mag permiteren, waar je ok niets tegen mag zeggen.

    Gelukkig zien we ook in onze kennissenkring kinderen opgroeien van waar ik maar hoop dat ze voor Griekenland behouden kunnen blijven.

    Tom Schmeddes

  23. @Mario,
    Normaal behandel ik al mijn columns vanuit de wagen. Gezien mijn zeer drukke agenda is dit immers mijn enige mogelijkheid.
    Ik telefoneer mijn columns aan mijn secretaresse en deze GEEFT ZE ALLE ONMIDDELLIJK IN (dus aan het ritme dat ik spreek).
    Je zult wel begrijpen dat, aan zulk tempo, er hier en daar wel een faute de frappe kan zijn.
    Ik daag je uit dit te doen………
    Een gelovige weet toch “dat je een splinter in andermans ogen ziet doch niet de balken in jouw eigen ogen”, maar misschien benje niet gelovig.

    (Heb je al eens een doorsnee smsje of chatje onder de loupe genomen ? Geef daar maar eens wat -terechte- kritiek op. Met mijn zeer weinige kennis van het geschreven grieks haal ik er de ene fout na de andere uit, en dan zie ik nog de meeste fouten niet.

    Ik kan het niet laten om een voorbeeld uit de praktijk te geven over hoe een griek een andere griek beoordeelt : het rapport van mijn vriend’s dochter wordt mij voorgelegd waarbij niet alleen de behaalde punten, per vak, van het meisje vermeld staan, doch ook het klasgemiddelde. Voor de griekse taal had ze 10 op 10, MAAR OOK HET KLASGEMIDDELDE WAS 10 OP 10 ! Ik merkte dit op en kreeg eenvoudigweg als antwoord dat alle leerlingen grieken waren………..
    Zo zie je maar, beste Mario, blijkbaar is het belangrijkste niet WAT BEOORDEELD wordt maar wel HOE DE MUTS VAN HIJ DIE BEOORDEELT STAAT.

  24. @Kaliopi.Je verhaal is sterk genoeg(hoewel echte diepgang ontbreekt).Dat gepats met je opleiding, maatschappelijke status en bijbehorende macht voegt niet echt iets toe aan je argumenten.Het is hier tot nu toe ook niet gebruikelijk.

  25. @Mario,
    Ik begin zo te denken, na enige van je interventies te hebben geslikt, dat jij de man bent die uiteindelijk het jaarlijks “Groot dictee der Nederlanden” foutloos zal afhaspelen.
    Dien alvast je kandidatuur in en ik duim van harte voor je.

  26. Ik sta er op dat iedereen hier zijn mening mag verkondigen. Dit is tenslotte een blog vover Griekenland. Laten we het daarom maar bij Griekenland houden en niet op de man spelen. Als dat te ver gaat, dan ga ik ingrijpen en blokkeer ik reacties.

  27. @ Bruno. Goed zo, moust ijgenlek al eerder gebeurd/gebeurt zein, hiermee mijn kandidatuur voor het GDdNT.
    Nu, ieder heeft zijn mening en dat is het fijne aan een blog. Niemand heeft de waarheied in pacht, want laten we wel wezen, veralgemenen is makkelijk, funderen iets minder. Ik kom dagelijks in contact met tieners (leraar aan een Griekse school, geen frontist.), en ik zie dat meisjes net zo verwend worden als jongens, en sommige meisjes wentelen zich maar graag in het gedrag dat hierboven beschreven werd. Persoonlijk vind ik het bewondernswaardig dat ouders veel over hebben voor hun kinderen, er zijn natuurlijk grenzen, en die kan je best wel bespreken met tieners. Met ouders is dat niet altijd even makkelijk, maar dat lukt ook wel. De aanval is hier niet de beste verdediging, en ouders staan best open voor een gesprek. Vaak is het zo dat ze het gewoon eens willen zeggen, op hun eigen wijze, en daar doe je dan als leraar mee wat je zelf redelijk vindt.

  28. @Bruno.Juist omdat het hier om de Griekse zaak gaat, pleit ik voor een wat minder anecdotische benadering van de multiple problemen van GR en ruimte voor pogingen tot analyse en verklaring zonder dat dat gelijk als “gezeik” weggezet wordt.

  29. Nog één aanvulling graag: mijn vader had geen enkel diploma, maar hij wist wel waarover hij sprak.
    En iedere ware Griekenlandkenner weet dat het hier niet alleen om mijn vader gaat, maar dat je dit gerust kan generaliseren.

  30. Precies @Martin – iedereen mag zeggen wat hij wil, en zelfs de term “gezeik” gebruiken, maar het is altijd goed om de historische context te kennen. Die leer je niet door jaarlijks op vakantie te komen in hetzelfde deel van Griekenland, maar door te lezen, te praten met mensen, je overal te informeren.

  31. @Martin , ik vind juist dat die anecdoten de blog aangenaam maken en zeker voor mensen die in het buitenland niet zo onmiddelijk betrokken zijn bij de lokale omstandigheden maar van het land houden als vakantiegangers.Toch niet vergeten dat er ook zulke lezers bij zijn .En wat grapjes en verhaaltje maakt de blog luchtiger want uiteindelijk als het om analyses gaat , dan volgen we best de saaie media . Ik heb het gevoel pen-friends bijgemaakt te hebben en denk niet dat ik de enige ben en wat taalfouten kan me geen zier schelen !

  32. @kaliopi: bedrijfspersoneel (je secretaresse) inzetten voor persoonlijke doeleinden: dan ben je toch griekser dan je zelf lijkt te beseffen…

  33. mijn secretarese is gaan camperen op Syntagma plein.
    toen ik protesterde ,zei ze Δεν μας χεζεις ρε Νταλαρα.

  34. @Martin Hopman, 27.05.11, 21:56
    En wat dan te zeggen over een gefrustreerde man “zonder opleiding, zonder maatschappelijke status, zonder bijhorende macht”…..
    En die zich dan noodgedwongen voordoet als beschikkende over “wél de historische kennis”.
    Als “historicus” (sic) zou je toch al lang moeten weten dat de Vlamingen niet meer geloven in de Hollandse uebermensch zeikerij.

  35. Goed, we hebben dus afgesproken om niet op de man te spelen.
    Laten we nu meteen ook afspreken dat we mekaar niet gaan afzeiken omdat de ander een Vlaming, Nederlander, Griek of wat dan ook is.
    Dat houdt het allemaal wat prettiger.
    Als dat niet kan, dan zie ik me genoodzaakt om bepaalde reacties te blokkeren.
    We zijn hier allemaal omdat we geïnteresseerd zijn in Griekenland, en omdat we ook wel van dat Griekenland houden, ondanks alle problemen.

  36. Mág ik ook nog even? Ik ben Nederlandse en ik fiets zelfs op vrijdag ná vijf uur een vol uur terug naar huis. Mijn secretaresse zit onder mijn snelbinders. Ze houdt in haar welverzorgde handjes mijn tas vast, met daarin het correctiewerk voor het weekend, van klassen vol verwende Nederlandse pubers. Nu blijk ik ook de mutsen nog te moeten beoordelen van Kale Jopi ( sorry, mijn secretaresse kan mij slecht verstaan achter op de bagagedrager)
    Ze gaf mij trouwens net een link door over een vergelijking van het aantal vakantiedagen:

    http://www.mercer.com/press-releases/1360620

    Niet dat ik voor die 5 extra vrije dagen naar Griekenland zou willen verhuizen. Ik zie teveel op tegen het fíetsen daar…

    Goed dat je er bij was gisteren @ Bruno! 🙂

  37. A RE FOUKO (van big brother) kai pou eisai;;;;;
    na balis ton dithen gramatismenous ligo mialo ligo

  38. @ Kathyjitria: dat van die vakantiedagen is niet juist; vooreerst is het aantal wettelijke verlofdagen in GR ook maar 20; het wordt pas 25 na 10 jaar werken. Maar vooral: in andere landen is dat minimum een minimum, en in GR een maximum. Bv in Belgie hebben werknemers in de meeste sectoren tot wel 20 dagen extra op basis van collectieve overeenkomsten. Wie in Belgie in een bank werkt, heeft gemakkelijk meer dan 40 dagen vrijaf. Zo ook in Frankrijk: met de officiele 35-uren week, hebben de meeste werknemers 22 dagen extra vrijaf (!) omdat ze in de praktijk 38 of 40 uur werken… En in NL hetzelfde: bij Philips bv wordt vrijdagmiddag gewoon niet meer gewerkt… In Griekenland zijn dat soort extra dagen voorbehouden aan …. de publieke sector…

  39. Het is leuk iedereen zijn visie te lezen, alhoewel zeer uiteenlopend herken ik er zeer veel Griekse realiteit in. Dit is mijn eerste opmerking maar er staan er veel in “wacht”. Mijn ervaring??? 25 jaren samenwerking op basis van Griekse cultuur-Uitwisseling met Griekenland.
    Zo, heb me even voorgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *