Consensus of niet

Eerder deze week had premier Papandreou de leiders van alle politieke partijen bij zich geroepen om  te zoeken naar een consensus over de partijgrenzen heen. Hij riep ze niet allemaal tegelijk bij zich, maar afzonderlijk. Hij zou ook open staan voor voorstellen van die andere partijen. Leidster van de Communistische Partij, Aleka Papariga, had al laten weten dat ze niet zou komen (dat verbaasts ons al lang niet meer).

En is daar  nu een consensus gevonden? Wel ja, men is overeengekomen dat er geen consensus is. De andere partijen willen het memorandum met het IMF, de ECB en de EU niet. En dus wil men niet samenwerken binnen dit kader.

Ondertussen wordt de situatie voor Griekenland hoe langer hoe pijnlijker. De 5de afbetaling van de lening schijnt er niet te komen, er zijn geruchten dat de drachme terug zou worden ingevoerd. De afgrond is wel erg dichtbij.

Daarom ligt het lot van het land nu in de handen van een oud mannetje: de bijna 83-jarige president Dimitris Papoulias heeft vandaag nog maar eens alle leiders bij elkaar geroepen om opnieuw consensus te vinden. De mercedessen en lexussen stonden aan te schuiven aan zijn ambstwoning (en ja, Papariga is er dit keer bij). En nu zitten ze te overleggen, maar god weet wat daar de uitkomst van zal zijn. Feit is dat er een zware verantwoordelijkheid op hun schouders rust, maar dat schijnen ze nog niet meteen ten volle te beseffen.

Hoe dan ook: het zal de “aganaktismeni” er niet van weerhouden om vandaag om 18u weer paraat te zijn op Syntagma. En het is vrijdag, de regenbuien schijnen voorbij te zijn, dus het zou wel eens kunnen dat er meer volk op de been zal zijn dan gisteren.

10 thoughts on “Consensus of niet

  1. Beste Bruno,

    Apres nous le déluge……….
    Apres nous les mouches……….

  2. De consensus is niet bereikt. Waarom ?
    Omdat PASOK niet veel zin heeft om alle (politiek benoemde) ambtenaren tegen zich in het harnas te jagen en het land uit te verkopen terwijl de overige partijen geen zin hebben om de brandende frietketel (ik zou er een Griekse variant op moeten verzinnen , maar die ontgaat me momenteel , het heeft alleszins met grote stakingen te maken) met blote handen te blussen ?
    Het is het begin van het einde van G. Papandreou.
    Ik vind het schandalig dat er niet werd getreuzeld om (meestal kleine) zelfstandigen het faillissement in te jagen , pensioenen en lonen van de ‘kleine man’ naar beneden te brengen (want de ‘grote’ is al lang met zijn zwart verdiende centen gaan lopen) , en nu dat er eigenlijk écht werk moet gemaakt worden van iets moeilijkere , echte vitale ‘staats’hervormingen , de hete appel naar elkaar wordt toegespeeld. (PASOK oppert de idee van een referendum : geen ‘elefteria h thanatos maar de keuze tussen een vlugge of een langzame dood. Volgens mijn geschiedenislessen , bewaarden de ‘kleftes’ de laatste kogel voor zichzelf en sprongen de vrouwen in een reidans zelf in de ravijn).
    Ik hoop dat de Grieken die nu op het Syndagmaplein staan , weigeren nog generaties lang de schulden af te betalen van hun voorgangers en van de ‘gulle leningsgezindheid’ van de banken.
    Zonder ‘tabula rasa’ zal het niet gaan.
    Zelfs de Duitsers hebben de kans gekregen opnieuw te beginnen (een heel gevoelig punt tegenwoordig in Griekenland , en terecht volgens mij).
    Hoe ‘slim’ (of smerig als je het mij vraagt) van de EU en het IMF om een consensus te eisen.
    Een democratie werkt niet onder dwang. Stel je voor dat we in België op drie dagen een volwaardige regering hadden moeten vormen…
    (Beste @Martin Hopman) Ik heb allerminst de bedoeling om Griekenland af te zeiken (in het Nederlands , Engels , Grieks of Swahili). Om de mensen te zeggen wat ze moeten doen. Ik ben ooit , zoals zovelen , betoverd geweest door dit prachtige land , met zijn geweldige mensen. Die pracht en schoonheid is niet veranderd. Die ‘authentieke Grieksheid’ heeft volgens mij niets te maken met de kennis van welke (euro)subsidie je het beste kunt profiteren. Van welk zaakje ‘in het zwart’ je het meeste geld kunt opstrijken en de belastingen een neus zet. Van welke ‘voordeeltjes’ (heel verregaand) je je als ‘afentiko’ het best kunt laten bedienen (nog meer onder deze precaire economische omstandigheden , uiteraard).
    Nikos Papazoglou was voor mij een ware held. Evenals Lakis Santas. Wie staat er nu op ?
    Laat het a.u.b. niet Kenteris of Thanou of één of andere gesubsidieerde voetbal-hooliganclub zijn…In gedachten ben ik op Syntagma. Lichamelijk op Lesbos. Hier vieren de adepten van Aleka Papariga ondertussen hoogtij…maar wat ik het meeste vrees is een ruk naar rechts die ondertussen al in heel Europa aan de gang is.

  3. Dank voor je mooie reactie @Steve. Ik ben net terug van Syntagma. Dag 3 en fikse regenbuien, maar er is nog enorm veel volk op de been, meer dan gisteren zelfs. Dit weekend zal het warm worden op Syntagma.
    De consensus is inderdaad niet bereikt, wie had het verwacht. De drachme staat voor de deur. Tijd om deze generatie politici buiten te schoppen wanneer die deur wordt geopend en de drachme weer binnen komt.

    Griekse politiek: hoe je een land de vernieling in kunt (niet) regeren op 35 jaar tijd.

  4. @Bruno,
    Eén zeer pijnlijke positieve noot is dat elk grieks gezin nu terug miljonair zal worden

  5. Respect , Bruno ! Recupereer met een heerlijk glaasje Limnos-wijn. Ik denk en hoop dat ze op dat eiland (evenals op Lesbos) nog lang in hun eigen traditionele Grieksheid kunnen blijven bestaan. Voor de mensen op deze eilanden is de economische crisis heel lang een ver-van-mijn-bed-show gebleven (het vluchtelingenprobleem daarentegen…). Helaas voor de gepensioneerden , zieken , nieuwe werklozen en de jongeren is daar een einde aan gekomen. Ik hoop dat de ommekeer naar de ‘traditionele waarden’hier vlugger zal verlopen als in Athene. Maar wat met (o.a) de vette Europese landbouwsubsidies als de drachme terug wordt binnengehaald ? Iedereen rijdt hier met een 4×4 die ik met 5 jaar ploegenwerk in België nog niet kan betalen…levert het behoren tot het Unesco-werelderfgoed eigenlijk nog iets op 😉

    En om correct te zijn , er worden bij PASOK ook goeie beslissingen genomen : (zo las ik gisteren) de beslissing i.v.m. de bescherming van de wetlands. Misschien een druppel op een hete plaat maar de minister van milieu durft toch al eens aardig uit de hoek komen (of dat iets oplevert , is natuurlijk een andere zaak)

    Ik vind het eigenlijk een enorme lotsbestemming dat G.Papandreou , ‘socialist’ opgegroeid in Amerika en Zweden , ‘tabula rasa’ moet maken met de ‘verwezenlijkingen’ van zijn vader. Ik benijd hem niet en god helpe me , ik heb zelfs een beetje ontzag voor de man en zijn Sisyfusarbeid.
    Ai , moet mijn nek nu in de kremales ?

  6. Tsja, @Steve, het platteland en de eilanden zijn natuurlijk erg verschillend van de grootsteden, maar ook daar heeft het 2-partijenstelsel lelijk huis gehouden. Ik heb de indruk dat ze daar trouwens langer aan die 2 partijen blijven vast hangen dan hier.

    Wat Papandreou betreft: ik heb geen medelijden met hem. Hij wist waar hij aan begon en hij kende de situatie waarin Griekenland verkeerde, anders was hij niet meteen naar het IMF gestapt na de verkiezingen. Voor mijn part mag hij opstappen, samen met de anderen.

  7. @Bruno,
    Ja, Bruno, ik ben het eens met je.
    Maar wat dan ?
    Naar mijn mening rest er nog als enige uitweg de terugkeer naar de drachme.
    Wat denk jij daarvan ?

  8. @Kaliopi, eigenlijk maakt het me al lang niet meer uit wat de uitweg is. Ik zie dat Europa het zelf ook niet weet. We worden dagelijks overstelpt door meningen van “specialisten” – mensen die zich met economie bezig houden. Die houden er tegenstrijdige meningen op na. Wat zou ik, een filoloog, dan kunnen zeggen?

    En euro of drachme: het kan me ook niet meer schelen. Ik wil een land waar mensen kansen krijgen en waar jobs zijn. En ik wil een toekomstperspectief.

  9. @Bruno en Kaliopi: het verschil tussen euro en drachme is meer dan een “detail”! De leningen die Griekenland heeft afgesloten, zijn namelijk in euro. Als GR teruggaat naar de drachme, en die daarna laat devalueren (wat de bedoeling lijkt), dalen de terugbetalingen niet, maar stijgen ze juist! Zondag was er trouwens een interessante bijdrage van econoom Paul De Grauwe (what’s in a name) op de zevende dag over Griekenland. Op de radio (over de werking van het IMF) had hij al uitgelegd dat devaluaties recepten zijn uit het pre-euro tijdperk.

  10. Ik ben er me maar al te goed van bewust, @Bertinos. Het probleem is dat Grieken zo gewend waren aan devaluaties. Ze hadden allemaal de indruk dat ze het goed hadden, omdat ze “veel geld” op zak hadden. Dat soort dingen werkte natuurlijk niet meer met de euro.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *