De vergadering van de politieke kopstukken onder leiding van president Papoulias is gisteren grandioos mislukt. Zoals verwacht. Geen samenwerking over de partijgrenzen heen. Ze zijn absoluut niet bereid om de koppen bijeen te steken en uit vissen hoe ze het land uit de crisis kunnen helpen. Onverantwoord. Riskant.
De leiders van de oppositiepartijen vonden dat het niet hoorde dat de Europese partners opriepen tot consensus. Ze uitten die mening met een air van “wij zijn jullie niets verschuldigd, jullie kunnen dit niet van ons verlangen”. Mooie politieke spelletjes die geen enkele potentiële kiezer meer kunnen bekoren. Het is Griekenland zelf dat heel wat verschuldigd is aan de Europese partners. Die Europese partners hebben echter wel gezien dat PASOK alleen niet in staat is om iets te veranderen in Griekenland en ze roepen daarom op tot die consensus. Alleen zo kan er misschien iets veranderen. Maar onze partijen blijven steken in politieke discours uit lang vervlogen tijden.
Hebben ze hier in Griekenland dan nog altijd niet door dat er hoe langer hoe meer onwil is bij de Europeanen om de lening aan Griekenland af te lossen? Men ziet daar ook wel dat er hier geen enkele strucuturele verandering is gebeurd in de voorbije 18 maanden. En nu gaat men snel privatiseren en heel wat overheidsbedrijven werkelijk in de uitverkoop zetten.
En het is net tegen dat soort politiek gedrag dat veel Grieken de straat op komen. Gisteren voor de derde dag op rij. Vandaag om 18u nog maar eens, en de opkomst zou wel eens heel wat hoger kunnen liggen dan de voorbije dagen. Het valt me trouwens op dat er over deze protesten nauwelijks wordt bericht in de buitenlandse media? Waarom? Vindt men dat de Grieken geen recht hebben om te protesteren en dat ze maar moeten werken om uit de crisis te komen? Is de publieke opinie buiten Griekenland ondertussen al zo verziekt dat men denkt dat alle Grieken luieriken zijn die niet willen werken maar niet te beroerd zijn om te protesteren en te wachten tot de nieuwe afbetaling van de lening binnen komt? Ik vind het zelf al een hele prestatie dat er in Athene tienduizenden op straat komen zonder dat gemaskerde oproerkraaiers de boel verzieken, zonder dat de syndicaten (daar zitten de luieriken) van zich laten horen en dat alles vreedzaam verloopt.
Tenslotte nog dit: Giorgos Papandreou kwam gisteren op televisie verslag uitbrengen van de vergadering met de politieke kopstukken. Het doet er niet toe wat hij zei. De man probeert zichzelf en het Griekse volk met alle macht er van te overtuigen dat we er uit zullen raken. Dat zal niet lukken, want (ik heb het al zo vaak gezegd) hij krijgt zijn eigen partij niet op 1 lijn. Zijn woorden zeggen 1 ding, zijn ogen zeggen iets anders. Behalve het feit dat het duidelijk was dat de zwarte randen onder zijn ogen waren weggeschminkt, zie je de wanhoop in zijn blik. Hij weet het duidelijk niet meer. Het besef lijkt te groeien dat Griekenland onder zijn bewind de kaars zal uitblazen.
Kijkt u zelf maar naar die blik:
toch maar lynchen dan?
op wiki onder (Αποστασία του 1965) staat waarvoor de volk protesteerde toen en schreeude tegen Gap zijn opa. de protest ging ook tegen de Koning met de oproep «Δε σε θÎλει ο λαός, παϒ τη μάνα σου και μπÏος»,
nu weer het zelfde ,«Δε σε θÎλει ο λαός, παϒ τη μάνα σου,την ΜαÏγκαÏετ και μπÏος»,
verkiezingen mischien??
zeker Hans.
heb je het gehoord ,«Ένα ελικόπτεÏο για κάθε υπουÏγό και για τον Πάγκαλο φαλαινοθηÏικό»
mischien een gedicht ,van de eergisteren overledene dichter Giani Barberi ,nog maar 56 jaar .ik vond het passent.
«ΡεκβιÎμ για Îναν μαλάκα»
Και για ν’ αλλάξω τόνο εδώ στα ξÎνα
λÎω να μιλήσω Ï„ÏŽÏα και για σÎνα
συνθÎτοντας, καθόλου όμως για πλάκα
αυτό το ÏÎκβιεμ, δίχως μουσική, για Îναν μαλάκα.
Δε σε ξεχνάω, ξÎÏεις εσÏ, εσÎναν λÎω
κι ας Ï€ÎÏασαν τα χÏόνια, κι ας μην κλαίω
πια για όσα μου Îκανες. Εδώ στα ξÎνα
με το αίμα εξόÏιστο, εγώ θυμάμαι εσÎνα.
Και Ï„ÏÎμω μην πεθάνω Ï€Ïιν πεθάνεις
και δεν σε κυνηγάει ώς να πεθάνεις
πλάκα στο στήθος σου κι επιγÏαφή στην πλάκα
γÏαμμÎνο αυτό το ÏÎκβιεμ — ενώ ζοÏσες.
Ruines waren altijd één van de grootste trekpleisters van Griekenland.
Wellicht weldra een volledig land als erkende ruine. “met dank aan de EU”
mischien!! maar al lang bekent.
http://www.youtube.com/watch?v=7SGviqgGcJY
Naar mijn mening is het huidig cyberprotest nog de enige mogelijkheid om de politiekers tot een consensus te dwingen.
En ik geloof er sterk in dat de griekse jeugd, OPGEPEPT DOOR HUN WESTEUROPESE VRIENDEN, daarin zal slagen.
Het zal inderdaad de WESTEUROPESE CYBER TROIKA zijn die de doorslag moet geven
En toch kan ik mij niet voorstellen dat de politiekers niet tot een oplossing zouden komen voor eind juni.
Wanneer het de griekse bevolking duidelijk wordt dat, in juli, geen pensioenen en ambtenaren meer kunnen uitbetaald worden, voorzie ik een echte apocalips
Rekening hiermee gehouden vermoed ik toch dat het grieks gezond verstand zal zegevieren.
@Bruno,
Mochten de politiekers toch niet tot een consessus komen de eerstvolgende dagen lijkt mij het huidig grieks cyberprotest nog de ultieme oplossing.
WANT DIT CYBERPROTEST ZAL ZEKER GESTEUND WORDEN DOOR DE WESTEUROPESE BEVOLKING EN DEZE TCYBER-TROIKA ZOU WEL EENS DE DOORSLAG KUNNEN GEVEN
Zonder consensus komt de drachme er, de devaluatie, en nog een devaluatie, tot wanneer griekenland weer zo goedkoop wordt als weleer,
kortom het lyrisch griekenland van weleer komt terug.
@Kaliopi
het zou , volgens mijn mening , beter zijn voor de Grieken een beetje vooruitziend te zijn en de blik naar het oosten te richten. Met name naar (de vroegere(?) aartsvijand) Turkije , dat zich stilletjesaan als een betrouwbare economische en politieke grootmacht in de regio aan het opwerpen is (met een eigen munt !).
Van ‘het westen’ heeft Griekenland niet veel meer te verwachten , het is gewoon wachten tot de Duitse ( en andere , o.a. Franse) banken een Grieks failliet kunnen slikken(en dat is volgens wat ik lees ondertussen al het geval)
, vooraleer Griekenland straks de wacht wordt aangezegd.
Zijn het in het verleden niet ‘de Franken’ geweest die het vroegere Byzantium tot op het bot plunderden en het daarna aan de Turken overlieten om de genadeslag te geven ?
Het ludieke(naar ik hoop)voorstel om Panandreou dan maar te lynchen lijkt me alvast een vrij ‘oosters’ getint voorstel te zijn (Menderes in Turkije , 1961).
Hoe dof de ogen van Papandreou dezer dagen (begrijperlijkerwijze) ook staan : ik zie niemand anders in staat om de broodnodige hervormingen er nog door te krijgen. Hij heeft een begin gemaakt , nu moet hij maar volharden in de noodzakelijke boosheid. Dat hij moet dreigen met het IMF , de ECB of verbanning uit de Euro , moeten we er dan maar bijnemen , denk ik.
De Grieken zijn nu plotsklaps wakker geworden in een land vol mistoestanden die ze jarenlang getolereerd hebben. Ik denk dat de mensen op Syntagma niet schreeuwen om minder maar net om méér en vooral rechtvaardigere veranderingen.
De kar helemaal uitmesten , orderlijk en zonder al te veel gezichtsverlies proberen terug te trekken uit de hele euro-saga en helemaal opnieuw beginnen , lijkt me nu de boodschap.
Voila , niet enkel moet George een Sisyfusarbeid verrichten maar tegelijkertijd ook de Augiasstal uitmesten. Dat hij nu maar eens bewijst een ‘godenzoon’ te zijn.
Daarna kunnen we hem verbannen (wellicht niet tegen zijn zin) naar de V.S. of Zweden.
Da’s toch al altijd de manier geweest waarop de (oude) Grieken hun staatsmannen (of zij die er toch enigszins blijk van gaven)bedankten.
Ik heb trouwens gisteren op café (van de voetbal heb ik niet veel kunnen zien;))nog enkele ‘leuke’ anecdotes mogen horen over wat het werk van ‘sommige’ ambtenaren (ik zal me niet meer aan veralgemeningen wagen!) hier op het eiland zoal inhoudt.
Ik ga ze hier niet uit de doeken doen , uit vrees beticht te worden dat ik het allemaal zelf verzonnen heb. Nu ben ik in België eigenlijk zelf ‘ambtenaar’ en weet ik wat ‘zijn soep uitscheppen’ betekent , bovendien heb ik een rijke fantasie , maar wat mijn gespreksgenoten mij met het hart op hun hart vertelden , was werkelijk hallucinant.
Vreemd toch dat zulke praktijken met een diepe trek van de sigaret en een schouderophaal afgedaan worden , terwijl ik daarna wel een vurig pleidooi te horen krijg dat er een bom onder het parlement en alle politici moet gelegd worden en dit wel dadelijk.
@Stevem het ergerlijke van die ambtenaren is niet alleen het werk dat sommige ambtenaren moeten uitvoeren, maar ook het feit dat er een mentaliteit heerst die het normaal vindt dat dergelijke jobs bestaan. Laat ons inderdaad niet te veel in detail treden, want het is alleen maar koren op de molen van het populisme.
Maar het is wraakroepend dat deze regering er niet in slaagt om deze wantoestanden een halt toe te roepen. Ik kan daar alleen maar uit concluderen dat het om onwil gaat. Die onwil ligt misschien niet bij Papandreou, maar zeker wel bij zijn partij. Dat hij zijn herculaans werk daar maar eens begint.
GIORGO GIORGO PARE TO POUTSO SOU KE DROMO 🙂 🙂
ps vergeef me Bruno 🙂
Beste Bruno en lezers,
Als het de EU, ECB en IMF niet lukt Griekenland in de door hen gewenste koers in beweging te krijgen, als het van binnenuit ook niet lukt, een referendum hier ook al geen soelaas biedt, misschien dan nogmaals een staatsgreep…… Niet om de communisten buiten de deur te houden maar om de kapitalisten (lees EU, ECB en IMF) binnen te halen. Een economische staatsgreep dus. Een volksbeweging die wellicht nu aan het ontstaan is, en om andere redenen en in zeer andere omstandigheden aan de overkant het hele Midden-Oosten doet wankelen, zou misschien de redding kunnen zijn. De macht aan hen die niets hebben, niets te verliezen hebben en alleen maar een betere toekomst voor iedereen voor ogen hebben. Een pleidooi misschien dus aan de buitenlandse media om inderdaad meer en veel aandacht aan de betogingen voor hervormingen te schenken, een Facebook, Twitter, Linkedin strategie te ondersteunen etc.
Afgelopen zaterdagavond mocht ik op de boulevard in Rethimnon in een uitstekende taverna aanschuiven bij een afvaardiging, lees de harde kern, van een carnavalsvereniging in Rethimnon op Kreta. Een tafel zo overladen (12 personen) temidden van een stroom aan toeristen. En natuurlijk werd ik als Hollander even getest met betrekking tot de perikelen omtrent de crisis en de houding van een aantal landen waaronder Nederland ten aanzien van verdere steun aan Griekenland. Onder gebrul van het lachen werd mij nog even verteld dat ‘al hebben we geen geld, tijd om samen te zijn en iets te vieren hebben we altijd’. Het werd laat, de toeristenstroom droogde op. Een vreemd schouwspel.
Κάλο Μήνα παιδιά!
Tom Schmeddes