Grote verontwaardiging

De schattingen lopen flink uit elkaar: het meest bescheiden nummer is 80.000, het aantal dat de organisatoren opgeven ligt op 500.000. Feit is dat het er veel waren, heel erg veel. Wellicht zijn er sinds de val van het kolonelsregime in 1974 in Griekenland nooit zoveel mensen de straat op gekomen.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar de massa spreidde zich veel verder uit dan Syntagma alleen. De straten rond Syntagma werden afgezet. Zelfs als voetganger kwam je er niet meer door. Wellicht zijn er op het piekmoment zeker wel 200.000 mensen op straat gekomen, maar het is wel zo dat die lang niet allemaal van 18u tot middernacht op straat zijn blijven staan roepen.

De verontwaardiging groeit in ieder geval bij de Grieken. Want nog maar eens heeft de regering Papandreou aangekondigd dat de taksen de hoogte in gaan. Belastingvrijstelling stond op dit ogenblik op 12.000 euro (dat betekent dat iemand die -officieel, dat is natuurlijk een belangrijk woord- minder dan 12.000 euro verdient per jaar, geen belasting hoefde te betalen). De belastingsvrijstelling wordt nu verlaagd naar 8.000 euro. OK, het is een feit dat heel wat vrije beroepen officieel een inkomen aangaven van 12.000 euro of minder, en dat die nu wel belasting zullen moeten betalen, maar zou je die niet veel beter kunnen controleren? Want met deze nieuwe maatregel worden de echte armen nu ook wel getroffen. Dat je dat dan ook nog eens moet slikken van een socialistische regering, maakt het er niet beter op, natuurlijkk.

Verder zal er nog meer in de salarissen worden gesneden. Er komt een solidariteitsbijdrage die rechtstreeks naar de werkloosheidsuitkeringen gaat. Het komt er op neer dat iemand die ongeveer 1.200 euro netto per maand verdient, nu per jaar een maandsalaris kwijt is aan dergelijke bijdragen.

Goed, in ruil hiervoor krijgt Griekenland de 5de schijf van de lening uitbetaald, maar waar gaat dit naartoe?

De Griekse realiteit is zwaar aan het veranderen. Waar elk Grieks gezin vroeger tenminste 1 lid had die voor de openbare sector werkte, heeft elk Grieks gezin nu minstens 1 werkloze in huis.

Op de bijeenkomsten van de verontwaardigden hoor je natuurlijk heel wat slogans tegen het IMF en tegen Europa, maar toch ook tegen de politici. De algemene perceptie is dat de Griekse politici het land aan de afgrond hebben gebracht, en dat Europa en het IMF Griekenland niet failliet willen laten gaan, maar met hun maatregelen laten ze wel de Griek failliet gaan. Veel mensen moeten van hun spaarcenten gaan leven, want ze komen niet meer rond. Overal staan auto’s en huizen te koop. Er zijn in 2010 rond de 40.000 bedrijven (daar horen ook winkels bij) gesloten. In 2011 verwacht men het dubbele.

Enig toekomstperspectief is er niet. Al mijn collega’s bij de Special Olympics zijn naar jobs aan het uitkijken in het buitenland. Duitsland is gegeerd. We gaan een nieuwe golf “gastarbeiders” krijgen, zo veel is zeker. Niemand wil hier nog blijven.

Als je deze factoren in overweging neemt, dan zijn 200.000 verontwaardigden in Athene misschien nog weinig. Hopelijk blijft er nog wat van die verontwaardiging over als ze de volgende keer nog eens in een stemhokje moeten.

7 thoughts on “Grote verontwaardiging

  1. Ken je toevallig ene Margarita D. die ook voor de Special Olympics werkt? een architecte met het typisch verhaal: enkele jaren uitgebuit en dan zonder vergoeding op straat gezet…

  2. Ik weet dat ze op Accreditation zit, @Hans, maar ik ken haar niet persoonlijk. Het verhaal is klassiek.

  3. @Tzimi, ik weet het niet, ik denk dat het al te laat is voor de suggestie van Varoufakis…

  4. het is nooit te laat. Mimis Androulakis zegt ongeveer dezelfde. en op zijn blog ,kan je even 15 minutjes luisteren wat hij vanmorgen aan zougkla radio zegt.

  5. Ik ben meer benieuwd naar wat Akis zal zeggen: het volk wil zijn kop. PASOK is bang om hem te veroordelen, maar zal het waarschijnlijk toch doen. En dan zal Akis namen beginnen noemen van andere politici die smeergeld hebben ontvangen. Het worden voorwaar vrolijke weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *